Kotimaa

Liikenneministeri Berner haluaa pilkkoa VR:n ja perustaa erillisen kalustoyhtiön – suunnitelmat jo pitkällä

HS:n tietojen mukaan liikenne- ja viestintäministeriö ajaa vahvasti VR:n vaunujen ja veturien siirtämistä erilliseen yhtiöön. Asiaa ei kuitenkaan ole hyväksytty hallituksessa.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) tahtoo pilkkoa valtion rautatieyhtiö VR:n siirtämällä sen vaunut ja veturit erilliseen yhtiöön.

Useiden toisistaan riippumattomien lähteiden mukaan suunnitelma on jo pitkällä. Sen taustalla ovat Berner ja ministeriön korkeimmat virkamiehet, erityisesti kansliapäällikkö Harri Pursiainen.

Todennäköisimmässä vaihtoehdossa kalustoyhtiö olisi alunperin VR:n tytäryhtiö, mutta se siirrettäisiin myöhemmin Liikenneviraston alaiseksi.

Kuvio olisi sama kuin raideliikenteen ohjauksesta vastaavan Finrail-yhtiön kohdalla. Finrail yhtiöitettiin vuonna 2012 ja irrotettiin VR:stä kaksi vuotta myöhemmin. Kaluston asteittainen siirtäminen VR:stä erilliseen yhtiöön on HS:n tietojen mukaan valittu siksi, että se on ay-liikkeelle helpommin nieltävä ratkaisu kuin se, että kalusto irrotetaan heti VR:stä.

Raideliikenteen vapauttaminen kilpailulle on ollut yksi pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja liikenne- ja viestintäministeri Bernerin tavoitteita. Käytännössä se vaatii, että VR antaa jollain tavalla omaa kalustoaan mahdollisen kilpailijan käyttöön.

Tämä johtuu muun muassa Suomen raideleveydestä, joka eroaa muusta Euroopasta. Tavaraliikenne avattiin kilpailulle jo vuonna 2007, mutta kilpailua ei käytännössä ole syntynyt. Henkilöliikenteen kilpailun on määrä avautua ensi vuonna.

Se, miten kaluston jakaminen tarkemmin aiotaan toteuttaa, on ollut epäselvää. Asiasta oli alunperin määrä kertoa maaliskuussa. Myöhemmin luvattiin, että VR:n kohtalo selviää kevään aikana.

Uudesta kalustoyhtiöstä on spekuloitu pitkään. Viikonloppuna Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi kuulleensa asiasta huhuja eduskunnassa.

HS:n tietojen mukaan Berner on päätynyt juuri ratkaisuun, jossa koko VR:n kalusto siirretään erilliseen yhtiöön. Yhtiö vuokraisi kalustoa eteenpäin raideyhtiöille. Suunnitelmat ovat niin pitkällä, että niitä olisi voinut esitellä jo maanantaina, kun Berner kertoi taksiliikenteen vapauttamisen ja väyläinfrastruktuurin yhtiöittämisen selvittämisestä.

VR:n pilkkomista ei ole kuitenkaan vielä hyväksytty hallituksessa. Berner esitteli ajatustaan kalustoyhtiöstä muutama viikko sitten ainakin perussuomalaisten ministeriryhmälle.

”Emme ole näyttäneet tälle vihreää valoa, emme edes vilkkuvaa keltaista”, perussuomalainen hallituslähde toteaa.

Perussuomalaisia on ärsyttänyt, ettei VR:n pilkkomisesta sovittu mitään hallitusneuvotteluissa, mutta Berner on ajanut asiaa Sipilän tuella härkäpäisesti ja muiden kanssa neuvottelematta. Bernerin suunnitelmaa VR:n pilkkomisesta on pidetty myös ympäripyöreänä, koska mitään asiakirjoja ei ole saatu.

Perussuomalaisten vastustus ei estänyt Berneriä esittelemästä maanantaina taksiliikenteen avaamista kilpailulle ja väyläinfrastruktuurin yhtiöittämistä.

VR:n pilkkominen herättää kuitenkin kysymyksiä myös keskustassa, ja HS:n tietojen mukaan Sipilä on ilmeisesti viheltänyt pelin poikki asiassa.

Berner alleviivasi maanantain tiedotustilaisuudessa, että VR:n kohtalo on nimenomaan omistajaohjauksen eli Sipilän vastuulla.

HS:n tietojen mukaan omistajaohjausosaston osastopäällikön Eero Heliövaaran näkemys oli kuitenkin vielä muutama viikko sitten, että liikenne- ja viestintäministeriö päättää VR:n kohtalosta.

Nyt Bernerin suunnitelma on päätynyt Sipilän pöydälle. Asia on keskustajohtajalle hankala, koska VR:n pilkkominen voisi tarkoittaa junayhteyksien heikentymistä harvaan asutuissa maakunnissa, puolueen ydinkannattaja-alueilla. VR ajaa tällä hetkellä tappiollista velvoiteliikennettä harvaan käytetyillä reiteillä yksinoikeutensa vastineeksi.

Lisäksi valtio joutuisi vastaamaan junakalustoon investoinneista eli uusien vaunujen ja veturien ostamisesta, mikäli kalusto siirrettäisiin erilliseen yhtiöön.

Valtio menettäisi myös merkittävän osinkopotin. VR tilitti viime ja tänä vuonna noin sata miljoonaa euroa valtiolle. Valtioneuvoston omistajaohjausosasto on ajatellut, että tahti jatkuisi läpi hallituskauden. Mikäli VR pilkottaisiin, sen osingonmaksukyky heikkenisi.

VR on esittänyt liikenne- ja viestintäministeriölle useita erilaisia malleja, joilla kilpailua voisi vapauttaa. Yhtiö on esimerkiksi ehdottanut kilpailun asteittaista vapauttamista alueittain usean vuoden ajanjaksolla ja tarjoutunut vuokraamaan omistamaansa kalustoa tähän tarkoitukseen.

HS:n tietojen mukaan Berner ei ole ollut kiinnostunut VR:n näkemyksistä.

Sipilä: Liikenne­hankkeista sovittu kehysriihessä

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan hallitus on sopinut väyläinfrastruktuurin yhtiöittämisen selvittämisestä kehysriihessä.

HS:n haltuunsa saaman kehysriihen pöytäkirjaotteen tarkka kirjaus on seuraava: ”Päätetään, että liikenne- ja viestintäministerin johdolla valmistellaan esitys liikenneverkon kehittämiseksi liiketaloudellisesti.”

Perussuomalaiset torjuivat sekä taksiliikennettä että väyläinfrastruktuurin yhtiöittämistä koskevat uudistukset maanantaina sen jälkeen, kun liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) oli ne esitellyt.

Sipilän mukaan väyläinfrastruktuuriasiassa ei kuitenkaan ole mitään epäselvää.

”Bernerillä on täysi tukeni, satakymmenen prosenttia.”

”Kehysriihessä päätettiin yhdessä pari viikkoa sitten, että mennään seuraavaan vaiheeseen ja jatketaan asioiden selvittelyä. Kyse ei missään tapauksessa ole hallituksen päätöksistä”, Sipilä sanoo.

Taksiliikenteen vapauttamisesta on sovittu, että asia voi lähteä lausuntokierrokselle ministeri Bernerin esityksenä, mutta vapauttamisesta ei ole hallituksessa yhteisesti sovittu.

Sipilä sanoo hallituksen toivovan molemmista uudistuksista poikkeuksellisen laajaa julkista keskustelua.

”Ei tässä ole nyt mitään ihmeellistä ja dramaattista, eikä asiassa ole riitaa. Perussuomalaiset on nostanut esiin ongelmia, emmekä ole vielä päättäneet, miten liikennekaariuudistuksessa toimitaan.”

Perussuomalaiset jatkoivat Bernerin menettelyn arvostelua tiistaina. Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon mukaan hallituksen toimintatavoissa olisi petrattavaa.

”Itse en ole nähnyt uudistuksista mitään kirjallista esitystä ennen eilistä päivää. Hallitusohjelmassa ei tämän mittakaavan uudistuksesta ole myöskään sovittu.”

Hallituksen keskustalähteistä vakuutetaan, että Berner olisi kertonut suunnitelmistaan jo ennalta perussuomalaisten ministeriryhmälle sekä eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokuntaa johtavalle Ari Jaloselle (ps).

Lähteiden mukaan perussuomalaisten ministeriryhmä olisi saanut Berneriltä esityksen aineiston myös kirjallisena jo etukäteen.

Slunga-Poutsalon mukaan puolueen eduskuntaryhmä ei ole käsitellyt asiaa. Ministeriryhmä sai Berneriltä viime viikon lopulla uudistuksesta vain verbaalisen esityksen.

Slunga-Poutsalo ei lähde ennakoimaan, kuopataanko esitykset mahdollisesti kokonaan.

”Katsotaan nyt lausunnot läpi ja käsitellään asia – – hallituksen pöydän ääressä ja sen jälkeen eduskuntaryhmissä.”

”Esitetyssä muodossa kaavaillut uudistukset eivät meille kuitenkaan käy.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Juha Sipilä
 • rautatiet
 • VR ja junaliikenne

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Kuolleen sotilaan leski vahvistaa ABC:lle: Trump soitti, oli tökerö ja sai lesken itkemään entistä enemmän

  4. 4

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  7. 7

   Onko tässä kaikkien aikojen hillittömin rangaistuspotkumaali? Maalivahti joutui noloon tilanteeseen

  8. 8

   ”Onko toi sun poika?” Vanhemman naisen ja nuoremman miehen suhde herättää yhä hämmästelyä Suomessa – HS:n lukijat kertovat rakkaustarinansa

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingin halutuimpiin kouluihin ilmoitetaan jopa vastasyntyneitä – syntymätöntä lasta ei oteta koulujonoon, vaikka vanhemmat kyllä yrittävät

  10. 10

   Ravintolan henkilökunta kieltäytyi tarjoilemasta romaneille Malmilla – hovioikeus tuomitsi syrjinnästä ja määräsi maksamaan 800 euron kärsimyskorvaukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  4. 4

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  7. 7

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  8. 8

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  9. 9

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää