Kotimaa

Yrityksistä kaivetaan nyt esiin piilotyöpaikat – tässäkö malli työllistymiseen?

Iisalmessa Ylä-Savossa järjestettiin käänteiset rekrytointimessut, jossa työnhakijat esittelivät osaamistaan ja työnantajat olivat messuvieraina.

Iisalmi

”Olen kaikkiruokainen töiden suhteen. Minua kiinnostavat niin toimistotyöt kuin ulkohommatkin. Myös rasvanyrkkityöt eli miehisemmätkin hommat käyvät.”

Näin esittelee itsensä ympäristöteknologian osaaja Päivi Ryhänen, työtön työnhakija, uudenlaisilla rekrytointimessuilla Iisalmessa.

Iisalmen kulttuurikeskuksen täytti keskiviikkona Ammattilaiset areenalla -tapahtuma. Se oli käänteinen rekrytointitapahtuma, jossa työnhakijat esittelivät osaamistaan ja ammattitaitoaan.

Työnhakijat oli jaoteltu aloittain. Mukana oli esimerkiksi rakennus-, puu- ja metalliosaajia, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia sekä markkinoinnin ja myynnin osaajia.

Työnantajat kiersivät messuilla vieraina.

Tapahtuma oli kahdeksan­viikkoisen Ammattilaiset areenalla -työnhakukampanjan huipennus. Helmikuussa kampanjaan haettiin osallistujia ja siitä alettiin tiedottaa työnantajille.

Kampanjan verkkosivuille tehtiin työnhakijoiden omat pro­fiilit, joissa he kertoivat nimellään ja kuvallaan varustettuina osaamisestaan, ammattitaidostaan ja mieluisista töistä. Messuilla työnhakijat jakoivat omia profiilikorttejaan.

Kampanjaan lähti mukaan 80 työnhakijaa, joista 13 työllistyi jo ennen messutapahtumaa. Työnhakijat kutsuivat messuille yrityksiä, jotka kiinnostivat heitä.

Paikalle saapui noin 70 työnantajan edustajaa. Osalla oli akuuttia rekrytointitarvetta, osa tuli katsomaan tarjontaa ja messujen ideaa.

Työnhakijat Sinikka Huttunen ja Niina Virkkunen nykäisivät messuilla toimitusjohtaja Ilkka Huttusen sivummalle keskustelemaan. He tiesivät, että Huttusen yrityksessä Laikas Oy:ssa on kaksi avointa työpaikkaa, ja halusivat kuulla niistä lisää.

”Muutaman mielenkiintoinen ehdokas on ollut tarjolla”, hän kertoo.

Lyhyitä sijaisuuksia tehnyt Sinikka Huttunen ja työttömänä oleva Niina Virkkunen etsivät asiakaspalvelu- ja toimistotöitä. Messuilla he kertoivat jutelleensa usean työnantajan kanssa.

”Olemme jakaneet näitä kortteja urakalla. Olemme ottaneet kaiken ilon irti”, Virkkunen naurahtaa.

Jukka Vattukallio ottaa messuille saapuvia yrittäjiä vastaan ja opastaa heitä peremmälle. Hän itsekin on entinen it-alan yrittäjä, nykyinen työnhakija.

Parin viime vuoden aikana hän on tehnyt monenlaisia pätkätöitä, ja tälläkin hetkellä meneillään on tapahtuma-assistentin määräaikaisuus. Hän on yksi messuisännistä mutta hakee samalla itselleen kotntakteja.

”It-alan, viestinnän ja markkinoinnin työt kiinnostavat.”

Henkilöstöä vuokraavan Banssi-yrityksen yhteyspäällikkö Olli-Matti Nuutinen on kerännyt käteensä nivaskan työnhakijoiden profiilikortteja.

”Hänelle löysin töitä Citymarketista jo ennen tätä tapahtumaa. Hänet haastattelin alustavasti ja sovin tapaamisesta huomenna. Kaksi on sellaisia, että löydän heille varmasti töitä”, Nuutinen sanoo ja selaa kortteja.

Ammattilaiset areenalla on konsulttiyritys Business Arenan kehittämä työllistämiskonsepti. Aiemmin sitä on käytetty rakennemuutospaikkakunnilla, joilla ison työnantajan lähtö on jättänyt työttömäksi joukon saman alan ammattilaisia.

Iisalmessa haluttiin kokeilla konseptia uudella tavalla ja etsiä töitä useiden alojen ammattilaisille. Uudenlaista työllistämismallia tahdottiin testata, sillä Ylä-Savon työttömyysprosentti on kasvanut muutamassa vuodesta 10 prosentista yli 14 prosenttiin.

Projektipäällikkö Harri-Pekka Luomi Ylä-Savossa toimivasta Etappi-työllisyyshankkeesta sanoo, että kampanjalla haluttiin kaivaa esiin työpaikkoja, jotka eivät ole avoimessa haussa. Silti moni yritys – etenkin pk-yritys – voisi palkata uuden työntekijän, jos sopiva ammattilainen löy­tyisi.

”Olemassa olevat työkalut eivät pure yhteiskunnan muutoksessa. Tässä kokeilussa yritetään löytää piilotyöpaikkoja ja voidaan jopa onnistua”, Luomi sanoo.

Business Arenan tuottaja Petri Widgren oli tyytyväinen Iisalmen kampanjaan, vaikkei messupäivän aikana tullutkaan tietoa uusista työllistymisistä.

”Monet tulivat kertomaan sovituista työhaastatteluista", hän sanoo.

”Tapahtuman jälkeen olemme yhteydessä kampanjassa mukana olleisiin työnhakijoihin. Muistutamme heitä olemaan yhteydessä työnantajiin, jotta kontaktit eivät jäisi ilmaan ja tuloksena olisi työpaikkoja.”

Vieremäläinen Meeri Partanen, 23, on yksi niistä onnellisista kampanjaan osallistuneista, jotka ovat saaneet vakituisen työn jo ennen messutapahtumaa.

”Profiilini ehti olla julki reilun viikon, kun tuli puhelinsoitto, voisinko saapua työhaastatteluun. Siitä pari päivää eteenpäin kirjoitettiin työsopimus”, Partanen kertoo.

Soittaja oli maatalousyrittäjä Antti Huovinen Maatalousyhtymä Huovisesta. Hän oli ilahtunut kampanjan toimivista verkko­sivuista ja siitä, että työnhakijat markkinoivat itseään.

Huovinen toivoo, että palvelu jatkuu kampanjan jälkeenkin, sillä seuraavalla rekrytointikerralla hän aikoo aloittaa etsinnän sieltä.

Nyt Partanen työskentelee 300 lypsylehmän tilalla yhtenä yhdeksästä työntekijästä.

”Halusin oman alan töitä, ja oli erinomainen asia, että niitä löytyi”, hän sanoo.

Tausta: Työkaluja ja menetelmiä työllistämiseen

Ammattilaiset Areenalla on konsulttiyritys Business Arenan konsepti, joka tarjoaa erilaisia työkaluja ja menetelmiä työllistämiseen.

Ennen Iisalmea kampanjaa on hyödynnetty rakennemuutoskunnissa, joissa tärkeän työnantajan lopettaminen on jättänyt työttömäksi ison joukon tietyn alan osaajia.

Ensimmäistä kertaa kampanja järjestettiin Saarijärvellä vuonna 2006, kun elektroniikkavalmistaja Erofe irtisanoi 82 henkeä.

Sairaalaympäristöjen tuotteita valmistava Serres päätti kampanjan ansiosta aloittaa toiminnan Saarijärvellä. Se työllistää nyt noin 70 henkeä.

Viitasaarella ovitehdas Fenestran konkurssi jätti vuonna 2014 työttömäksi jäi 161 ihmistä. Heille etsittiin töitä eri projektien avulla, joista Ammattilaiset areenalla oli yksi.

Kaskipuu aloitti ovitehtaan Viitasaarella. Noin 80 irtisanottua sai työllisyystoimien avulla töitä muun muassa Kaskipuulta tai pääsi opiskelemaan. Tänä talvena Kaskipuu ilmoitti perustavansa Viitasaarelle myös ikkunatehtaan ja palkkaavansa runsaasti uutta työvoimaa.

Teuvalla Apocompin tehtaan sulkeminen vuonna 2015 jätti jälkeensä 32 työtöntä. Tilalle ei tullut yritystä, mutta kampanjan aikana työllistyi toistakymmentä työnhakijaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työllistyminen
 • Työnhaku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Juhana Vartiaisen mukaan vain 40 000 työtöntä pystyy työllistymään – HS kysyi asiantuntijoilta, pitääkö luku paikkansa ja mitä ongelmalle pitäisi tehdä

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  6. 6

   Inarijärveen pudonneet meteoriitit jäänevät iäksi järven pohjaan – Jää on liian heikko, jotta sinne voisi lähteä avantoja etsimään

  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   HIM päätti viimeisen Amerikan-kiertueensa New Yorkissa fanien kirkuessa

  9. 9

   Zimbabwen Mugabelle potkut puolueen ja maan johdosta

  10. 10

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  3. 3

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  6. 6

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  7. 7

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  8. 8

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  9. 9

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  10. 10

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää