Kotimaa

Posti haluaa hallitukselta helpotuksia

Postissa on alettu pelätä, että hallitus vapauttaa kilpailua liikaa.

Posti ajaa tulevaan postilain jatkouudistukseen erilaisia kevennyksiä, jotka helpottaisivat toimintaa postimäärien tasaisesti vähentyessä.

Posti haluaa, että sen ei tarvitsisi jakaa kirjelähetyksiä enää viitenä päivänä viikossa. Koko maassa säilyisi jakelu, mutta kirjeitä jaettaisiin kolmena tai kahtena päivänä viikossa.

Jos tätä yleispalveluvelvoitetta ei vähennetä viidestä päivästä, Posti kertoo ennen pitkää tarvitsevansa lisärahoitusta.

”Lisärahoitus voi tulla asiakkailta hinnankorotuksina tai jonkinlaisena valtion tukena”, Posti kertoo lausunnossaan.

Lisäksi Posti haluaa kerrostaloihin lokerikot. Nykyisen lain mukaan kerrostaloissa kirjelähetykset on kannettava huoneistokohtaisiin postiluukkuihin, kun muualla Eu­roopassa käytetään ala-auloissa sijaitsevia lokerikkoja.

Postin mukana lokerikkojakelu alentaisi jakelukustannuksia ja parantaisi jakajien työoloja. Lisäksi lokerikkoihin voitaisiin ehkä jakaa pakettien ja ruuan verkkokaupan ostoksia.

Postilain kokonaisuudistus on valmisteltavana liikenne- ja viestintäministeriössä. Se tulee eduskuntaan ehkä syksyllä.

Postin kannalta kyse on isoista asioista, jopa yhtiön tulevaisuudesta. Postin määrä vähenee kovaa vauhtia, kun yritykset, yksityiset ja myös valtio siirtyvät sähköisiin lähetyksiin ja asiointiin. Myös sanoma- ja aikakauslehtien jakelumäärät vähenevät.

Pakettien määrä kasvaa verkkokaupan ansiosta, mutta siellä Posti on yksi toimija monien joukossa.

Posti on karsinut kulujaan henkilöstöä vähentämällä ja yrittänyt löytää korvaavaa liiketoimintaa.

Kirjepostin vähentyessä jakelijoille on myös etsitty muuta jaettavaa ja tekemistä. Viime viikolla Posti jo ilmoitti, että se alkaa tarjota asiakkaille ruohonleikkuuta hiljaisina jakelupäivinä. Aloite oli tullut jakajilta itseltään, jotka ovat huolissaan työpaikoistaan.

Jakelun laadun heikentäminen olisi yksi keino kustannusleikkauksiin. Posti saisi tinkiä ajasta, jolloin kirjeiden on oltava perillä.

Postin mielestä etenkin kakkospostissa riittäisi, että se olisi perillä kolmantena tai neljäntenä arkipäivänä.

Posti haluaisi myös laajemman mahdollisuuden poiketa jakeluvelvollisuudesta vaikeakulkuisilla saaristo- ja erämaa-alueilla.

Mutta kelpaavatko Postin ideat hallitukselle ja poliitikoille?

Poliitikot haluavat säilyttää jakelun koko maassa syrjäkulmia myöten, mieluiten viitenä päivänä viikossa ja ilman valtion tukea – ja mieluiten niin, että Posti jatkossakin työllistäisi tuhansia työntekijöitä.

Samaan aikaan hallitus haluaa edistää kilpailua ja on jo ennen postilain isoa remonttia tekemässä pienemmän uudistuksen, jossa kilpailevien yritysten tuloa markkinoille helpotetaan. Kirjeitä pääsee jakamaan pelkällä ilmoituksella nykyisen toimilupahakemuksen sijaan.

Oppositio aikoo tämän viikon tiistaina äänestää valiokunnassa lakia vastaan ja tehdä siihen vastalauseen, mutta laki menee hallituspuolueiden äänin läpi.

Postissa selvästi pelätään, että hallitus alkaakin lähestyä asiaa toisesta näkökulmasta: postikilpailu avataan täysin, ja yleispalvelun säilyttämiseksi posti pakotetaan avaamaan jakeluverkkonsa kilpailijoille tietyllä säännellyllä hinnalla.

Postin kilpailijat maksaisivat Postille siitä, että se hoitaa perille osan kilpailijoille jätetyistä lähetyksistä. Tätä kokeiltiin Britanniassa niin huonoin tuloksin, että Royal Mail oli mennä nurin.

Hintasäännelty verkonluovutus on ollut yhtenä vaihtoehtona esillä liikenne- ja viestintäministeriön postilakiin liittyvissä suunnitelmissa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Posti
 • Kirjeet
 • Valtionyhtiöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ahdistelijoista puhuneet naiset saaneet vaientamiskirjeitä asianajajalta – Rikosoikeuden professori: ”Nehän ovat puolittain uhkauksiakin tuollaiset kirjeet”

  2. 2

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  3. 3

   Räjähdys Manhattanilla: Poliisin mukaan yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – HS seuraa, suora lähetys käynnissä

  4. 4

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  5. 5

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  6. 6

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  7. 7

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  8. 8

   Presidenttiehdokkaat suorassa lähetyksessä Sanomatalossa – Paavo Väyrysen ensiesiintyminen oli värikäs

  9. 9

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  10. 10

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  8. 8

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  9. 9

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  10. 10

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää