Kotimaa

Tutkija: Lihavuutta ei hoideta Suomessa tarpeeksi tehokkaasti – syynä terveyskeskuksien väärä asenne

Liikalihavuudesta kärsivät eivät apulaisprofessori Kirsi Pietiläisen mukaan saa terveyskeskuksista tarvitsemaansa apua

Huolimatta siitä, että lihavuus on Suomessa merkittävä kansanterveyttä rapauttava ongelma, sen hoito on lähes retuperällä, katsoo Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksikön apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen.

Pietiläisen mukaan lihavuuteen ei puututa tarpeeksi napakasti perusterveydenhuollossa eli kuntien terveyskeskuksissa ja työterveyshuollossa. Niinpä liikapainosta kärsiviä ei myöskään ohjaudu erikoissairaanhoitoon esimerkiksi lihavuusleikkauksiin.

Lihavuusleikkauksessa potilaalle tehdään joko mahalaukun kavennus tai ohitus. Leikkaukseen turvaudutaan, kun ylipainoa ei muilla keinoin onnistuta vähentämään.

”Ennen erikoissairaanhoidossa tehtävää leikkausta tarvitaan lihavuuden perushoitoa, jota ei tällä hetkellä perusterveydenhuollossa tarjota riittävästi asenne- ja resurssisyistä”, Pietiläinen sanoo.

Pietiläisen mukaan monessa kunnassa terveyskeskuksella ei ole tarjota ylipainoiselle potilaalle minkäänlaista hoitoa.

”Lihavuuden vaikutuksista terveyteen puhutaan kyllä paljon, mutta nyt sen hoito näyttää menneen takapakkia.”

Pietiläisen mukaan lihavuudesta kärsivän on vaikea löytää minkäänlaista tahoa, joka voisi auttaa häntä painon pudottamisessa.

”Moni on kysynyt minulta epätietoisena, mihin voi paino-ongelmansa kanssa hakeutua, kun terveyskeskuksesta ei apua saa.”

Suomessa tehtävien lihavuusleikkausten pienen määrän muihin Pohjoismaihin verrattuna toi torstaina esille terveyspalveluyritys Terveystalo.

Sen mukaan Suomessa tehdään vuosittain alle tuhat lihavuusleikkausta. Ruotsissa leikkauksia on 8 000–10 000 ja Norjassa 4 000–5 000 vuodessa.

Myös apulaisprofessori Pietiläisen mukaan leikkausten määrä on hoidon organisoinnin puutteellisuuksien takia Suomessa liian pieni.

”Paljon on kiinni asenteesta. Lihavuus koetaan perusterveydenhuollossa yhä vähäpätöiseksi ongelmaksi, eikä siihen kiinnitetä tarpeeksi huomiota edes diabeteksen hoidossa, jossa joudutaan usein turvautumaan monimutkaiseen lääkehoitoon”, hän kritisoi.

Kyseessä on kansanterveyden lisäksi myös kansantaloudellinen ongelma. Lihavuus paisuttaa terveydenhoidon kustannuksia ja lyhentää siitä kärsivien työuria.

Lihavuusleikkaukset onnistuvat Pietiläisen mukaan useimmiten hyvin. Lopputuloksen ratkaisee kuitenkin lopulta potilas itse siinä, sitoutuuko hän uuteen elämäntapaan.

”Leikkauksen jälkeen potilas pystyy syömään vain pieniä määriä kerrallaan, joten sen, mitä syö, on oltava täyttä ravintoa eikä herkkuja. Myös liikunta on tärkeää lihaskunnon ylläpitämiseksi.”

Leikatuista noin 90 prosenttia kadottaa 25–30 prosenttia painostaan, Pietiläinen sanoo.

”Leikkauksen hyödyt ovat yksiselitteisesti lihavuushoidoista parhaat. Leikkaukset ovat myös kustannustehokkaita ja niiden tulokset yleensä pysyviä.”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Finriski 2012 -tutkimuksen mukaan joka viides suomalainen on lihava (painoindeksi vähintään 30). Naisista ylipainoisia (painoindeksi vähintään 25) oli tutkimuksen tekoaikaan 46 prosenttia ja miehistä 66 prosenttia.

Ylipainoisilla ylimääräistä taakkaa on keskimäärin kymmenen kiloa ja lihavilla 30 kiloa.

Vyötärölihavia oli tutkimuksen tekoaikaan 30 prosenttia miehistä ja naisista. Vyötärölihavuus on terveydelle erityisen haitallista sisäelinten ympärille kerääntyvän rasvan takia. Naisilla vyötärön mitta saisi olla korkeintaan 90 ja miehillä sata senttimetriä.

Ylipaino lisää riskiä sairastua muun muassa kakkostyypin diabetekseen ja korkeaan verenpaineeseen.

Suomalaisten lihavuusongelmaa yritetään helpottaa muun muassa THL:n koordinoimalla kansallisella lihavuusohjelmalla.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) avaa kesällä painonhallintatalo.fi-ohjelman, jonne lihavia potilaita voi lähettää nettiterapiaan. Uusi palvelu helpottaa myös perusterveydenhuollon hoitopaineita, Pietiläinen toteaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lihavuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  4. 4

   Metroliikenne pysähtyi hetkeksi länsimetron ensimmäisenä päivänä – tungos Rautatieasemalla alkoi heti

  5. 5

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Suomen hyvä sijoitus maailman parhaiden ilmastopolitiikan tekijöiden listalla on itsepetosta

  8. 8

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  9. 9

   Poliisi jatkaa Turussa viikko sitten kadonneen etsintää sunnuntaina – Aurajoesta löytyi etsinnän kohteelle kuulunut kenkä

  10. 10

   AC/DC:n kitaristi Malcolm Young on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  2. 2

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  5. 5

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  9. 9

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  10. 10

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää