Kotimaa

Eduskunta haluaa selvityksen eurosta

Paavo Väyrysen käynnistämä kansalaisaloite saapui eduskuntaan.

Selvityksen tekeminen euro­alueeseen kuulumisen hyödyistä ja haitoista sai kannatusta eduskunnassa torstai-iltana. Kansanäänestystä kannattivat eduskunnassa perussuomalaisten kansanedustajat.

Käsittelyssä oli europarlamentaarikko Paavo Väyrysen (kesk) käynnistämä kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa.

Aloitteen mukaan äänestyksen yhteydessä pitäisi kertoa avoimesti jäsenyyden tähänastiset vaikutukset ja tulevaisuuden uhat ja riskit. Kun Suomi päätti rahaliittoon osallistumisesta 1998, aloitteen allekirjoittajien mukaan jäsenyys esiteltiin pelkästään myönteisessä valossa.

”Suomi on kärsinyt jäsenyydestään euroalueessa enemmän kuin useimmat muut jäsenmaat.”

Muun muassa Satu Hassi (vihr) ja Pia Viitanen (sd) sanoivat allekirjoittajista poiketen, että ongelmat olivat esillä jo ennen liittymistä.

”Suomessa jäsenyyden vaikutuksia pohdittiin monipuolisesti ennen päätöksentekoa”, sanoi Viitanen.

”Ero eurosta olisi hyppy tuntemattomaan.”

”Kansanäänestyksen aika olisi ollut ennen liittymistä. Eurosta eroaminen ei nyt helpottaisi, vaan pahentaisi ongelmia”, Hassi sanoi.

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi sanoi, että kansanäänestys olisi oikeutettu silloin, jos valtionjohto päätyisi eurosta eroamisen kannalle.

”Juha Sipilän hallitus ei ole ehdottanut eroa, siksi kansalaisaloitteessa ehdotettuun kansanäänestykseen ei ole perusteita.”

Vasemmistoliitto oli hyvin kriittinen valuuttaunionille. Hanna Sarkkinen piti valitettavana, että aikanaan ei järjestetty kansanäänestystä. ”Suomen liittyminen oli virhe. Euromaat ovat liian erilaisia, isot maat määrittelevät euron säännöt”, hän sanoi.

Sarkkinen epäili olisiko kuitenkaan mielekästä järjestää äänestystä vain Suomessa. ”Yksipuolinen euroero olisi valtava poliittinen ja taloudellinen riski. Jos euroa ei saa korjattua, sen hallittu purkaminen on ainoa viisas ratkaisu.”

Useat edustajat myönsivät, että euro on vienyt rahapolitiikan pois Suomen talouspolitiikan keinovalikoimista. Devalvaation mahdollisuutta ei ole.

Hyödyksi katsottiin alhaiset korot.

Yhteisvastuullista talousunionia kukaan ei halunnut.

Vaikka rahaliiton hyötyjen ja haittojen laskeminen todettiin liki mahdottomaksi, sen selvittäminen sai kannatusta.

”Kd kannattaa perusteellista selvitystä eurossa pysymisen hyödyistä ja haitoista ja eroamisen kustannuksista. Hallituksen on valmistauduttava mahdolliseen Britannian eroon EU:sta ja euroalueen hajoamiseen ja laskelmien tekemiseen näiden vaikutuksista”, sanoi Peter Östman (kd).

”Suomen on varauduttava erilaisiin mahdollisuuksiin. Jos aloite ei johda kansanäänestykseen, on tehtävä virallinen arviointi euron vaikutuksista ja toimista jotka pannaan toimeen jos rahaliitto uhkaa hajota”, sanoi Simon Elo (ps).

Elo antoi tukensa kansalaisten oikeudelle ilmaista mielipiteensä. ”Suomen jäsenyyteen sisältyy epävarmuuksia. Olisi syytä kysyä neuvoja kansalta”, muun maussa ryhmätoveri Vesa-Matti Saarakkala säesti.

Sari Essayah (kd) sanoi, että jos EU:ssa tapahtuu harppaus kohti rahaunionia, silloin olisi kysyttävä kansan mielipidettä.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) puolusti hallituksen linjaa: Eroaminen ­EMU:sta olisi erittäin haitallista Suomen taloudelle.

Stubbin mukaan Suomen kansainvälinen asema heikentyisi, euromääräiset sopimukset – velat ja kauppasopimukset – heiluisivat kurssien mukaan ja korot lähtisivät nousuun.

Erossa olisi enemmän miinuksia kuin plussia, sanoi Stubb.

”Ero olisi epävarmuustekijä, toiseksi Suomen on tärkeää olla mukana kehittämässä EU:ta ja euroaluetta ja kolmanneksi en näe mahdollisuutta että EU ottaisi yhtäkkiä askeleen kohti liittovaltiojärjestelmää”.

Kansalaisaloitteen tavoitteena oli herättää keskustelua rahaunionin hyödyistä ja haitoista ja siinä se onnistui.

Kansalaisaloite lähetettiin perustuslakivaliokuntaan, joka tekee asiasta esityksen. Sitten asia palaa täysistuntoon päätettäväksi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Euroon liittymisestä tiedonanto

 Suomessa on järjestetty neuvoa antava kansanäänestys vain kaksi kertaa.

 Kieltolain lopettamisesta äänestettiin vuonna 1931 ja Euroopan unioniin liittymisestä vuonna 1994.

 Rahaunioniin eli yhteisvaluutta euroon siirtymisestä ei järjestetty kansanäänestystä, vaan Paavo Lipposen (sd) hallitus antoi siitä 1998 tiedonannon eduskunnalle.

 Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk) käynnisti kansalaisaloitteen, jossa esitetään kansanäänestyksen järjestämistä euroalueeseen kuulumisesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  2. 2

   Latinalaisen Amerikan ensimmäinen naispuolinen sukellusvenesotilas näki meren vasta 21-vuotiaana – nyt hän on loukussa sukellusveneessä, josta on loppumassa happi

  3. 3

   Poliisi löytänyt videokuvaa tilanteesta, jossa autoilija törmää 6-vuotiaaseen poikaan Itäkeskuksessa ja pakenee paikalta – myös videolla näkyvää silminnäkijää etsitään

  4. 4

   Ammattijärjestö tyrmää ministeri Saarikon puheet lastensuojelun henkilöstöstä – ”Maksimimitoitus on yksinkertainen juttu”

  5. 5

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  6. 6

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  7. 7

   Lähes 200 :aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  8. 8

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  9. 9

   Kela harkitsee äitiyspakkaukselle uutta nimeä – Yleisöltä tuli muutamassa tunnissa 4 000 nimiehdotusta

  10. 10

   Venäjä mittasi ”äärimmäisen korkeita” säteilyarvoja läheltä laitosta, johon on viety ydinjätteitä myös Suomesta – aivan vieressä on Fortumin omistama lämpövoimala

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  5. 5

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  6. 6

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  7. 7

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  8. 8

   Lähes 200 :aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  9. 9

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  10. 10

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää