Kotimaa

Mistä tekemistä lapsille, kun vanhemmat ovat töissä? Yöleiri menettää suosiotaan, päivätekemistä tarjolla aiempaa enemmän

Kesän suunnittelu tuottaa tuskaa monessa lapsiperheessä. Mistä lapsille tekemistä, kun vanhemmat ovat töissä?

Kun kesälomaviikot on jaettu työpaikoilla, alkaa lapsiperheissä uusi säätäminen. Mihin lapset menevät silloin, kun koulut ja päiväkodit ovat kiinni ja vanhemmat töissä?

”Ensin kannattaa käydä läpi oman kunnan leiri- ja muu tarjonta. Sen jälkeen voi kartoittaa vahtivuorojärjestelyjä toisten vanhempien kanssa”, neuvoo päällikkö Tatjana Pajamäki MLL:stä.

Pajamäen mukaan kesän palapeli on monelle vanhemmalle aika mahdoton tilanne. ”Varsinkin silloin, jos lapsista on yksin vastuussa.”

Iso osa alakoululaisista osallistuu kesälomalla vähintään yhdelle leirille. Useimmiten se on päiväleiri kesäkuun alkupuolella.

Yöleiri on menettänyt suosiotaan päiväleirin kustannuksella. Osittain taustalla ovat kuntien säästöt – päiväleirit tulevat halvemmaksi. Osittain syynä on lasten hiipuva kiinnostus yöleireilyyn.

”Selkeästi meneillään on jonkinlainen kulttuurin muutos ja sukupolvenvaihdos. Lapset ja nuoret eivät ole kasvaneet tähän toimintamuotoon. Nykyään heillä on niin paljon muita mahdollisuuksia ja tapoja viettää vapaa-aikaa”, kuvaa Espoon johtava nuoriso-ohjaaja Tatu Törmänen.

Espoossa ensimmäisen hakuajan päätyttyä kaikki päiväleirit ja päiväpajat olivat täynnä. Yöleireistä muutama jouduttiin perumaan vähäisen osanoton vuoksi.

Törmänen uskoo, että ensi vuonna päivätoimintaa lisätään entisestään.

”Voihan olla, että yöleirikin nousee uudelleen suosioon. Toimintamuotona se on hyvä kaupungissa kasvaville lapsille.”

Pajamäen mukaan yöleirien väheneminen voi kertoa myös siitä, että vanhemmat kuuntelevat lastensa tarpeita.

”Monelle lapselle yöleiri on mahtava kokemus, mutta toisille uudet sosiaaliset tilanteet ovat psyykkisesti stressaavia. Päiväleirien suosio voi kertoa siitäkin, että vanhemmat haluavat viettää lastensa kanssa aikaa iltaisin.”

Helsingissä kaupunki tarjoaa tänä kesänä moninkertaisen määrän leirejä viime kesään verrattuna.

”Yöleirejä on vähennetty ja lähellä kotia pidettäviä päiväleirejä lisätty, joten samalla rahalla saadaan enemmän. Meillä on paljon aika vähällä käytöllä olevia nuorisotiloja, joita on otettu leirikäyttöön”, kertoo nuorisoasiainjohtaja Tommi Laitio.

Suosituimmat leiriviikot ovat kesäkuun alussa.

”Eniten leirejä tarvitsevat eka-, toka- ja kolmasluokkalaiset, jotka tarvitsevat tekemistä vanhempien ollessa töissä. Tähän ikäluokkaan vetoavat päiväleirit enemmän”, tiivistää Helsingin nuorisoasiainkeskuksen toimittaja Ulla Paukku.

Millainen leiri lapselle pitäisi valita?

”Tietysti sellainen, josta lapsi itse on kiinnostunut”, toteaa nuorisotyön koordinaattori Tarja Rönkkö Oulusta.

”Yöleirin kohdalla pitää miettiä, onko lapsi ikinä ollut yötä pois kotoa. Yhden yön leiri voi olla pikku koululaiselle ihan riittävä aloitus”, Rönkkö sanoo.

Leirien, pajojen ja kurssien teemoja on tarjolla laidasta laitaan. Esimerkiksi Espoossa suosikkeja ovat olleet luonto- ja kalastusleirit, pelilabrat sekä yrityskylän päiväleirit. Sen sijaan esimerkiksi bändileiri ja luovan toiminnan leiri peruuntuivat.

Entä jos lapsi ei halua leirille?

Rönkkö opastaa neuvottelemaan kavereiden vanhempien kanssa, voisivatko pienet viettää päivää yhdessä ja mitä he voisivat päivän aikana tehdä.

”Meillä on auki esimerkiksi neljä kesänuokkaria, joissa voi käydä vapaamuotoisesti viettämässä aikaa.”

Helsingissä koululaisia yhdeksänvuotiaasta ylöspäin kutsutaan jalkapallokentille. NutaFudikseen ei tarvitse ilmoittautua, eikä se maksa mitään.

Muita ilmaistoimintoja on tarjolla muun muassa Vuosaaren liikuntapuistossa ja Fallkullan kotieläintilalla.

Ilmaista Helsingissä on tänäkin kesänä lasten loma-ajan ruokailu. Kaupunki kustantaa oman erikoisetuuden kaikille alle 16-vuotiaille: lämpimän aterian leikkipuistoissa jokaisena arkipäivänä.

Maksullisten toimintojen hinnat on pyritty pitämään kunnissa huokeina, jotta kenenkään osallistuminen ei jäisi maksusta kiinni. Viidenkin päivän leirille pääsee muutamalla kympillä ja sosiaalisin perustein voi hakea maksuhuojennusta. Järjestöjen leirit ovat usein huomattavasti kalliimpia.

Paukku arvioi, että helsinkiläisistä alakoululaisista suurin osa osallistuu johonkin järjestettyyn toimintaan lomaviikkojen aikana.

”Harva haluaa jättää lasta yksin työpäivän ajaksi.”

Mitä sitten, jos vanhemmat eivät saaneetkaan kesälomaansa heinäkuussa?

Vaihtoehtoja jää vähemmän, koska kuntien leiritarjonta painottuu kesäkuulle. Esimerkiksi Oulussa kaikki leirit pidetään silloin ja Espoossakin lähes kaikki. Sen sijaan yhdistysten tarjonnasta löytyy leirejä myös heinäkuussa.

Monessa perheessä vanhemmat joutuvat porrastamaan lomiaan, jotta lasten hoito saadaan järjestettyä.

”Usein ei ole muuta mahdollisuutta, vaikka onhan se sääli, että siinä menetetään tilaisuus perheen yhteiseen aikaan”, Pajamäki toteaa. Suurempi murhe on Pajamäen mielestä kuitenkin yksin lapsiaan huoltavilla.

”Muut lapsiperhettä lähellä olevat aikuiset voisivat ihan kysymättä tarjoutua tueksi kesän aikana.”

Monet perheet saavat kesällä arvokasta lastenhoitoapua isovanhemmilta.

”Tässäkin perheet ovat epätasa-arvoisia. Toisilla isovanhemmat asuvat kaukana tai välit heihin eivät ole kunnossa”, Pajamäki muistuttaa.

Voiko lapsen kesä leireineen ja kursseineen olla liian ohjelmoitu?

”Usein lapsen päivät lukuvuoden aikana ovat työntäyteisiä opintoineen ja harrastuksineen. Loman tarkoitus olisi pyrkiä kiireettömyyteen ja sen kautta rentouteen. Siinä mielessä on hyvä, ettei lomaohjelma ole liiaksi ulkopuolelta saneltua”, Pajamäki sanoo.

Tarkkaa ikää, jossa lapsen voi jättää päiväksi yksin, on vaikea määritellä.

”Pieni ekaluokkalainen on ehdottomasti liian pieni, sen voi sanoa. Meillä Suomessa lapsia rohkaistaan varhaiseen itsenäisyyteen ja siitä tehdään hyve, joka ei useinkaan ole lapsen kehitystason mukainen”, Pajamäki huomauttaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Mistä tietoa lasten kesän suunnitteluun

  Harrastushaku.fi-palvelun kautta löytyy pääkaupunkiseudun kuntien ja järjestöjen tarjoamaa kesätoimintaa.

  Kesäleiri.fi-palvelussa on koottuna Raha-automaattiyhdistyksen tukemat kesäleirit.

  Leirejä ja muuta toimintaa kannattaa etsiä myös kuntien, seurakuntien ja järjestöjen omilta verkkosivuilta.

  Monet suositut leirit ja kurssit ovat jo täyttyneet, mutta tilaakin löytyy. Esimerkiksi Espoossa meneillään on haun toinen vaihe, johon lisättiin paikkoja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  2. 2

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  3. 3

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  4. 4

   Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?”

   Tilaajille
  5. 5

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  6. 6

   Kaksi vuotta vapaita aukioloaikoja: pääkaupunki­seudulla hypermarkettiin pääsee yölläkin, syrjäisellä Rautjärvellä kunta joutui avuksi kylän viimeisen Siwan mentyä kiinni

  7. 7

   Tasa-arvon mallimaassa on ristiriita, joka ulottuu koulusta työelämään

   Tilaajille
  8. 8

   Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

  9. 9

   Veronpalautuksen nostaminen maksaa tänä vuonna, ellet ilmoita tilinumeroasi verottajalle – aikaa on perjantaihin, jos haluaa palautuksen tilille 5.12.

  10. 10

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  5. 5

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  6. 6

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  7. 7

   Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  8. 8

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  9. 9

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

  10. 10

   Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää