Kotimaa

Savonlinna uhkaa näivettyä – opettajankoulutus lähtee, talous vajoaa kriisin partaalle

OKL:n lopettaminen vie Savonlinnasta nuorta ja koulutettua väkeä. ”On mahdollista, että Savonlinnasta tulee kriisikunta”, pelkää kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Savonlinna

Hautakynttilät palavat jo Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksen (OKL) portailla, keskustan kupeessa.

Savonlinnan kampuksen lopetuksesta on keskusteltu 1960-luvulta lähtien, mutta nyt uhka on toteutumassa. Huhtikuussa Itä-Suomen yliopiston hallitus päätti lopettaa opettajankoulutuksen Savonlinnassa ja siirtää sen nykyisessä laajuudessaan Joensuuhun. Pääosa Savonlinnan kampuksen työpaikoistakin siirtyy siis Pohjois-Karjalaan.

Monissa maakuntakaupungeissa on nähty, kuinka yhden suuren työnantajan lähtö riittää kuihduttamaan kaupungin. Myös 35 000 asukkaan Savonlinnassa menetys tuntuu.

”Tämä on asia, josta koko kaupunki puhuu ja on todella huolissaan”, sanoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen (sdp).

Päätös vie maisteritasoisen koulutuksen Savonlinnasta ja tyhjentää kampuksen kokonaan. Jo nyt siellä kumisee tyhjyyttään kuusi vuotta sitten lopetettu kansainvälisen viestinnän laitos.

OKL:n myötä Savonlinnasta häviää yli 800 opiskelijaa ja satakunta yliopiston työpaikkaa. Kaupunki arvioi, että päätöksen myötä lähtee jopa 300 työpaikkaa ja 2 000 asukasta 12 miljoonan euron ostovoimansa kanssa.

Yliopistosäästöt ovat herättäneet tyrmistystä ja huolen sivistyksestä viimeksi Helsingissä, jossa yliopiston irtisanomiset ovat meneillään. Kun Savonlinna menettää opettajakoulutuksen, monen mielestä se näivettyy henkisesti.

Aktiiviset opiskelijat ovat harrastaneet urheilua ja kulttuuria sekä ohjanneet lasten harrastuksia. He ovat tehneet töitä oopperajuhlilla ja matkailussa sekä käyttäneet palveluita.

”Eräs vaatekauppias sanoi, että vaatemallisto menee uusiksi. Nuorten naisten vaatekaupasta tulee tätien vaatekauppa”, Savonlinnan kampuksen esimies Timo Tossavainen kertoo.

Opiskelija-asuntolana ja kesähotellina toimivan hotelli Tottin alakerrassa parturi-kampaaja Henna Suomalainen sanoo, että OKL:n lähtö hiljentää talvet.

”Se vaikuttaa kaupungin eloon ja pienyrittäjiin. Opiskelijat ovat tuoneet tänne eloa.”

Savonlinnan ikärakenne on vanhusvaltainen ja luonnollinen väestönkehitys miinuksella. 16,6 prosentin työttömyysaste on kolme prosenttiyksikköä koko maan tasoa korkeampi. Akateeminen työttömyys kasvaa.

Etelä-Savon ely-keskuksen ennakointiasiantuntija Merja Toijosen mukaan Savonlinna on elinkeinorakenteensa takia Etelä-Savon heikointa työllisyysaluetta.

”OKL:n lähtö on Savonlinnalle erityisen raskas paikka. Kaupunki on riippuvainen yksityisen sektorin ja erityisesti tuotannollisen toiminnan työpaikoista. Siellä on hyvin vähän hallinnon työpaikkoja, jotka tasapainottavat työllisyyttä suhdannenotkoissa.”

OKL-kasvatit Emilia Laitinen ja Markus Iivarinen kokevat, että heidän tulevaisuutensa on siellä, missä on töitä.

”Savonlinna ei ole huono vaihtoehto. Hyvin olemme viihtyneet. Toivon, että kaupunki löytää jotain uutta tilalle. En halua, että se ajetaan tällä tavalla alas”, Laitinen sanoo.

OKL:n lähtö ajaa myös Savonlinnan opiskelija-asuntoyhtiön (SOA) vaikeuksiin. Jo 330 kansainvälisen viestinnän opiskelijan lähdettyä SOA joutui myymään kolme kerrostaloaan.

Toimitusjohtaja Vuokko Mustosen mukaan OKL:n lähtö sekoittaa Savonlinnan vuokra-asuntomarkkinat ja vaikuttaa omistusasuntojen arvoon.

Savonlinnan veroprosentti on maan korkein, 22,5 prosenttia. Kaupunki on jo päättänyt 32 miljoonan euron sopeuttamisohjelmasta.

”Verot ovat jo tapissa, joten mitä jää jäljelle. Maksujen ja taksojen korotukset, jotka kurmottavat eniten pienituloisia. Pitkällä ajalla palveluverkoston karsiminen”, valtuuston puheenjohtaja Mikkonen sanoo.

”Jos tätä kuprua ei saada korjatuksi, on mahdollista, että Savonlinnasta tulee kriisikunta, ainakin äkillisen rakennemuutoksen alue.”

Kampuksen esimies Tossavainen syyttää tilanteesta yliopistouudistusta, jossa yliopistot on laitettu kilpailemaan keskenään.

”Tästä on tehty urheilulaji, pudotuspeli”, hän sanoo.

”Itä-Suomen yliopisto kokee, että Savonlinnan kampuksen lopetus parantaa mahdollisuuksia säilyttää yliopisto-opetus Itä-Suomessa. Amputoidaan jalka, jotta muu keho säilyy.”

Normaalikoululla, OKL:n harjoituskoululla on satsattu muun muassa tablettiopetukseen. Työntekijät perheineen miettivät nyt muuttoa Joensuuhun, mutta myös sitä, miten käy heidän tekemälleen työlle.

”Ajatellaan, että osaaminen ja toiminta siirtyvät sellaisenaan uusiin rakenteisiin ja jatkuvat entistä terävämpänä. Norpat siirretään Saimaasta Pieliseen. Se on vain rohkea visio”, sanoo pääluottamusmies Janne Mettälä.

Valtuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen vakuuttaa Savonlinnan kaupungin jatkavan taistelua opettajankoulutuslaitoksesta, mutta hänen on kiikaroitava myös taistelun yli.

”Meillä on myös elinvoimainen mekaaninen metsäteollisuus. Ja tietysti matkailu, jota pitäisi saada enemmän ympärivuotiseksi”, hän sanoo.

”Käydään taistelua kampuksesta, mutta ei vaivuta apatiaan. Pyritään pitämään kaupunki elinvoimaisena, sillä elämän on jotenkin jatkuttava.”

Rehtori: Yliopisto parantaa kilpailukykyään

Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen sanoo, että Savonlinnan kampuksen lopettamispäätös on lopullinen.

”Tämä on ollut raskas prosessi, koska tiedämme, että sillä on merkittäviä vaikutuksia Savonlinnan aluetalouteen”, hän sanoo.

”Silti yliopisto vastaa siitä, että se on kilpailukykyinen kansallisesti ja kansainvälisesti. Kun vahvistamme Itä-Suomen yliopiston kilpailukykyä, vahvistamme koko Itä-Suomen kilpailukykyä.”

Mönkkösen mukaan Savonlinnan kampus lopetetaan toiminnallisten syiden, ei säästöjen takia. Hänen mukaansa Itä-Suomen yliopiston opettajankoulutuksen vetovoima ja tutkimuksen taso vaativat kohentamista.

”Emme ole vertailuyliopistoissa Suomessakaan kärkipäässä”, Mönkkönen sanoo.

Yliopiston mukaan tavoitteisiin päästään helpommin, jos opettajankoulutus on keskitetty Joensuun kampukselle muun tiedeyhteisön yhteyteen.

Rehtori muistuttaa, ettei yliopisto hae henkilöstösäästöjä eikä ole supistamassa opettajankoulutustaan. Säästöjä syntyy tiloista, kun koulutus on yhdellä kampuksella. Mönkkösen mukaan Savonlinnan toiminnot mahtuvat pääosin Joensuun kampukselle remonttien jälkeen.

Joensuun kaupungilta siirto edellyttää tiloja uudelle harjoituskoululle ja lisää opiskelija-asuntoja, joista kaupungissa on jo nyt pula.

Joensuu on rakentamassa lisää opiskelija-asuntoja ja se on varautunut lisäämään määrää yliopiston laajenemisen vuoksi. Joensuussa on parhaillaan meneillään myös kouluverkoston kehittämistyö. Kaupungin mukaan uusi harjoituskoulu saadaan sovitettua siihen.

Kajaani kokee selvinneensä yliopistokoulutuksen lopettamisesta

Kajaanissa tiedetään, mitä Savonlinnassa käydään nyt läpi. Oulun yliopisto lopetti opettajankoulutuksensa Kajaanissa vuonna 2010. Se oli iso isku 37 600 asukkaan kainuulaiskaupungille, joka jo ennestään kamppaili muuttotappionsa ja työttömyysasteensa kanssa.

Kansliapäällikkö Risto Hämäläisen mukaan katukuvassa ja kaupungin ilmapiirissä näkyi nuorten, aktiivisten opiskelijoiden ja koulutetun henkilökunnan lähtö.

Opettajaopiskelijoiden mukana lähti vuosittainen noin 15 miljoonan euron yliopistollisten toimintojen rahavirta ja miljoonan euron verotulot. Opiskelijoiden ja henkilökunnan osuus ostovoimasta lähti. Entisen harjoituskoulun kulut siirtyivät kaupungille.

”Kyllä siitä jonkin näköinen kolaus tuli”, Hämäläinen sanoo. ”Siitä on silti selvitty ja yli päästy. Taloudellisesti meille oli paljon isompi isku, kun UPM lopetti paperitehtaan ja yli 500 ihmistä irtisanottiin pari vuotta aiemmin.”

Hän näkee, että Kajaanin ammattikorkeakoulu on paikannut yliopiston jättämää aukkoa. Hämäläinen kehottaa kuitenkin savonlinnalaisia jatkamaan kamppailua OKL:stä.

”Jos päätös on lopullinen, kannattaa rakennemuutoshenkeen miettiä, mitä siitä voidaan kääntää voitoksi. Ei kannata jäädä murehtimaan, vaan yrittää suunnata katse tulevaisuuteen.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kolmas opettajakoulun lopetus 2010-luvulla

 Oulun yliopiston opettajankoulutus Kajaanissa päättyi 2013.

 Tampereen yliopiston opettajankoulutus Hämeenlinnassa päättyi 2012.

 Itä-Suomen yliopisto päätti lopettaa opettajankoulutuksensa Savonlinnassa ja keskittää sen Joensuuhun syksyllä 2018. Myös lastentarhanopettajien koulutus siirtyy.

 Suomenkielistä yliopistollista opettajankoulutusta on Rovaniemellä, Oulussa, Joensuussa, Jyväskylässä, Tampereella, Helsingissä, Turussa ja Turun yliopiston sivupisteessä Raumalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yliopistot
 • Savonlinna
 • Opettajat
 • Minna Pölkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  4. 4

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  5. 5

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  6. 6

   Kaksi irlanninterrieriä on maksanut emännälleen 16 500 euroa – Koirat määrittävät Elina Kokkosen koko päivärytmin

   Tilaajille
  7. 7

   Jari Jääskeläinen on vaihtanut työmaakoppien tyttökalentereita luontokalentereihin – rakennusalalla naisia on häiritty vuosikymmenet, mutta nyt asiaan halutaan muutos

  8. 8

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  9. 9

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  10. 10

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  5. 5

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  6. 6

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  7. 7

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  8. 8

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  9. 9

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  10. 10

   Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  7. 7

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää