Kotimaa

Pienoiskopterien lennättäjät halutaan käytöskouluun – ”Osa ei ymmärrä, mitä kopteri voi aiheuttaa”

Taivaalla pörräävät pikkukopterit ovat yleistyneet kahdessa vuodessa räjähdysmäisesti. HSTV:n studiokeskustelussa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin johtava asiantuntija Jukka Hannola kertoo, mitä mahdollisuuksia ja ongelmia valtavasti yleistyneisiin pienoiskoptereihin liittyy.

Taivaalla pörräävät pikkukopterit ovat yleistyneet kahdessa vuodessa räjähdysmäisesti. Jälleenmyyjien mukaan useita roottoreita käyttävien multikopterien ostajista jopa 90 prosenttia on 30–40-vuotiaita miehiä.

Koptereiden yleistymiseen on muutamia syitä. Ensinnäkin kopterin voi nostaa lentämään jopa yli sataan metriin. Tärkeämpi syy on se, että kopterissa on kiinni kamera, jolla voi kuvata jopa 4K-teräväpiirtotarkkuudella videota.

”Kopteri on yksinkertaisesti lentävä selfie-keppi. Jokainen on nähnyt elokuvissa hienoja kuvia, jotka on otettu helikopterista. Nyt samanlaisen voi ottaa omasta kodistaan tai mökistään”, johtava asiantuntija Jukka Hannola Liikenteen turvallisuusvirastosta Trafista sanoo.

Suurin osa harrastajista ei ole aiemmin lennättänyt radio-ohjattavaa lennokkia tai kopteria. Kun kokemattomien harrastajien määrä kasvaa, kasvaa samalla huoli siitä, tuntevatko he lain ja lennätysetiketin.

Turkulainen Jarmo Hellevaara on lennättänyt lennokkeja 1960-luvulta. Nykyään hän lennättää myös multikopteria.

”Yleensä kuvaan vävypoikani työmaita ja sen sellaista. Ihan kiva laite se on juuri kameran ansiosta”, Hellevaara perustelee.

Koptereita koskeva määräys astui voimaan viime vuoden lopulla. Hellevaaran mielestä sääntely rajoittaa liikaa perinteistä lennokkitoimintaa. Esimerkiksi Turun lennokkiharrastajien lennätysalueella on nyt 50 metrin korkeusrajoitus lentoaseman lähestymisalueen takia.

”Sääntely on tehty multikoptereiden takia, mutta samalla purtiin perinteisten lennokkiharrastajien nilkkaan. Vian saanut multikopteri putoaa taivaalta kuin kivi, kun taas vian saanut lennokki liitää aina alas” Hellevaara sanoo.

Sääntely ei ole poistanut multikopterien kaikkia lieveilmiöitä kuten korkeusrajojen rikkomista. Normaalisti kopteria ei saa lennättää yli 150 metrin korkeudessa.

”Osa lennättäjistä ei edes ymmärrä, mitä kopteri voi aiheuttaa vaikkapa pienlentokoneelle. Onneksi mitään vakavampaa ei ole tapahtunut”, toimitusjohtaja Jan Lindberg Multicoptercenteristä sanoo.

Tähän mennessä Trafin tietoon on tullut yksi vaaratilanne, jossa osallisena olivat multikopteri ja yleisilmailukone.

Ammatikseen kopteria lennättävät joutuvat ilmoittamaan toiminnastaan Trafille, mutta harrastajien säädökset ovat löysemmät. Trafin Hannola kertoo, että Suomen kopterilainsäädäntö on Euroopan liberaalein.

”EU-sääntelyn kehittymisen kautta säännökset ehkä kiristyvät ammattilaisilla, mutta pyrimme vaikuttamaan siihen, että harrastajille ei tulisi lupamenettelyä. Sääntelyn tulisi olla riskiperusteista. Harrastajat lennättävät usein koptereitaan syrjässä asutuksesta ja ihmisistä.”

Hannola pitää mahdollisena, että EU-sääntelyn myötä lennättäjältä vaaditaan tulevaisuudessa jonkinlaisen verkkokurssin läpikäyminen.

Jan Lindbergin yritys on käynnistämässä toukokuun aikana lennättäjien verkkokurssia ammattilaisille.

”Myöhemmin verkkokurssista tulee myös harrastajille tarkoitettu versio”, Lindberg kertoo.

Mistä kopteriharrastuksen aloittava saa tähän hätään koulutusta? Neuvoja kannattaa kysellä esimerkiksi paikallisilta lennokkikerhoilta. Osa jälleenmyyjistä antaa luovutuskoulutusta.

”Käymme läpi ohjaimen toiminnot ja vaadittavat alkutoimenpiteet. Sen jälkeen asiakas kokeilee kopteria”, multikopterivastaava Carl-Henrik Hagelstam Hobbylinnasta kertoo.

Trafin Hannola painottaa simulaattorin käytön tärkeyttä ennen varsinaisten lentojen aloittamista. Useimmat kopterivalmistajat tarjoavat tietokoneelle asennettavan ohjelman, jolla voi harjoitella.

”Osassa laitteista on aloittelijatila, ettei laite pääse karkaamaan”, Hannola neuvoo.

Lennättämisen lainsäädännön perusasiat ja termistö on helppo tarkastaa Trafin nettisivuilta.

Trafilla on huoli uusien lentäjien etiketistä, eritoten kotirauhan mahdollisesta rikkomisesta ja yksityisyyden kunnioittamisesta. Monessa Euroopan maassa yksityisyys ja kopterit ovat olleet julkisessa keskustelussa.

”Tämä tekee pahaa lajin imagolle. Meillä yksityisyydestä ei ole ainakaan vielä samanlaista huolenaihetta, mutta laitteiden yleistyessä asiasta pitää puhua. Maalaisjärkikin sanoo, että laitetta ei saa lennättää toisen takapihalla tai ikkunan ulkopuolella”, Hannola sanoo.

Multikopterit ovat verrattain uusi laitetyyppi. Markkinajohtajat eli kiinalaiset DJI ja Yuneec ovat tehneet koptereita alle kymmenen vuotta.

”Osa käyttäjistä olettaa, että kopterit toimivat yhtä varmasti kuin Buick, mutta näissä on aivan uusinta sukupolvea lukuun ottamatta usein pientä ongelmaa”, Lindberg sanoo.

Ostajan kannattaa kysyä, miten huolto toimii. Valtuutettu huolto korjaa osan laitteista Suomessa, mutta osa lähetetään Eurooppaan tai Kiinaan. Takuukorjaus voi kestää parikin kuukautta.

Lennättäjän pitää myös huolehtia laitteestaan ja sen kunnosta. Laite voi vaatia esimerkiksi päivityksiä.

”Laitteen karkaamisista suuri osa johtuu siitä, ettei lennättäjä ole muistanut kalibroida kopteria, tai hän ei ole odottanut gps-signaalin lukitusta”, Lindberg kertoo.

Kotivakuutus ei korjaa kopterin karkumatkaa

Valtaosa multikopteriharrastajista joutuu korjailemaan kopterinsa herkästi hajoavia osia kuten potkurisiipiä ja jalkoja. Niiden kustannukset lähtevät muutamasta eurosta ylöspäin. Suurempia kustannuksia syntyy, jos kopterin kamera ja sen gimball eli kiikku vaurioituvat. Yksistään kameran hinta voi olla 500 euroa.

Suomalainen kotivakuutus ei yleensä korvaa kopterille lennätyksessä sattuneita vahinkoja. Kotivakuutus korvaa vain yllättävät vahingot kuten sen, jos kopterin päälle on astuttu vahingossa kotona.

”Vakuuttamisessa joudutaan aina pohtimaan riskiä, ja on aika suuri todennäköisyys, että kopteri putoaa käytettäessä. Kaikenhan voisi vakuuttaa, mutta riskin ollessa suuri vakuutuksen hinta olisi suhteessa hankintahintaan niin korkea, että harva haluaisi sellaisen vakuutuksen”, kehittämispäällikkö Timo Ekholm Lähitapiolasta sanoo.

Yhteyden ohjaimeen menettänyt kopteri osaa palata lennättäjän luokse, mutta virhetilanteessa kopteri voi kadota taivaanrantaan. Karkaamisesta koituvia menetyksiä ei korvaa todennäköisesti mikään vakuutus.

Osa vakuutusyhtiöistä luokittelee kopterin lennokiksi, joten kotivakuutuksen vastuuvakuutus on voimassa harrastustoiminnan aikana. Näin ollen kopterin aiheuttamat vahingot kuuluvat vakuutuksen piiriin.

”Jonkin verran kopterit ovat osuneet autoihin, mutta hyvin vähän niitäkin on ilmoitettu”, Ekholm kertoo.

Osa vakuutusyhtiöistä tulkitsee multikopterin ilma-alukseksi, jolloin kotivakuutuksen vastuuvakuutus ei ole voimassa. Tulkinta kannattaa varmistaa omasta vakuutusyhtiöstä, sillä siihen voi vaikuttaa muun muassa kopterin koko.

Lennätyksen aikana voimassa olevan vastuuvakuutuksen voi hankkia liittymällä Suomen Ilmailuliittoon. Sen jäsenillä on voimassa vastuuvakuutus, jonka omavastuu on 500 euroa ja yläkorvaus miljoona euroa. Helikopterivalmistajista DJI:llä on vakuutuksen kaltainen huoltosopimus, joka maksaa vuodessa noin viidesosan kopterin hankintahinnasta.

Tällaisia ovat kolmen eri hintaluokan kopterit

200–300 euroa

Tämän hintaluokan kopterit ovat parhaimmillaan lasten ja nuorten ensimmäisenä kopterina tai sisälennätyksessä. Osassa laitteista on esimerkiksi magnetometri, jonka avulla kopteri pysyy kohtuullisen vakaana. Kopterin kamera kuvaa yleensä 720p-videokuvaa tai laatu on jopa tätä heikompaa. Kopterin kameran kuvaa voi seurata joissain malleissa älypuhelimen näytön kautta. Laitteen lennä­tysetäisyys on sadan metrin luokkaa, ja lentoaika yleensä noin kymmenen minuuttia.

500–800 euroa

Nämä kopterit voivat painaa jo reilun kilon verran, ja niiden lentoaika on yli 20 minuuttia. Kopterissa on joko oma HD-videokamera tai siihen pitää liittää GoPro-kamera. GPS-ominaisuuden ansiosta kopteri tietää oman sijaintinsa ja ohjaimensa sijainnin. Kopteri nousee yli sadan metrin korkeuteen, ja sillä voi olla 500 metrin toimintaetäisyys. Livekuva näkyy älypuhelimen ruudulta.

1 200–1 600 euroa

Uusimmat harrastajaluokan multikopterit kuvaavat 4K-videokuvaa. Niiden toimintaetäisyys on jopa useampi kilometri ja lentoaika puolisen tuntia. Laitteen kameran videokuva näkyy yleensä ohjaimessa. Osa koptereista osaa väistää automaattisesti esteitä, ja niissä on erilaisia kuvaustiloja kuten kohteen automaattinen seuraaminen jopa yli 70 kilometrin tuntivauhtia.

Harrastuskopteri on lennokki

 Laissa multikopteri on harrastuskäytössä lennokki ja ammattilaiskäytössä kauko-ohjattu ilma-alus. Ammattilaiselta vaaditaan ilmoitus Trafille, harrastajalta ei.

 Kopterin lennättäjän on säilytettävä näköyhteys kopteriin.

 Lennätyskorkeuden on oltava alle 150 metriä, mutta poikkeuksia on. Esimerkiksi lentoaseman lähialueella maksimikorkeus on 50 metriä.

 Harrastaja ei saa lennättää kopteria väkijoukon yllä. Ammattilaiselle se on mahdollista tiukoin ehdoin.

 Lennokilla on aina väistämisvelvollisuus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmailu
 • Harrastus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  3. 3

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  4. 4

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  5. 5

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  6. 6

   Kukaan ei halua kuulua keskiluokkaan – siksi sinisten tulevaisuus näyttää pikemmin synkältä kuin valoisalta

  7. 7

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  8. 8

   Helsinkiläinen Fatim Diarra suunnittelee arkensa minuutilleen: ”Merkitsen kalenteriin välillä röökitauotkin” – Näistä sovelluksista voi olla apua työtehon parantamisessa

  9. 9

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  10. 10

   Mielenosoittajat vaiensivat rasistijohtaja Richard Spencerin puheen Floridassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  6. 6

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  7. 7

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  8. 8

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  9. 9

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Pääministeri Sipilä: Turkin jäätynyttä EU-jäsenyysprosessia ei katkaista, vaikka maa kulkee väärään suuntaan
  3. Pääministeri May EU-johtajille: Älkää antako viestiä, että brexit-neuvottelut eivät etenisi
  4. Donald Tusk lupaa EU:n junnaavaan päätöksentekoon vauhtia: Enemmän huippukokouksia, maiden johtajille lisätöitä unionin hyväksi
  5. Itävallan uusi johtaja Sebastian Kurz on 31-vuotias selfie-poliitikko, joka otti epäröimättä vallan puolueessaan ja nimesi sen uudelleen itsensä mukaan
  6. ”Monet lähtöitkut on itketty” – 300 000 lapsen syntymän nähnyt kätilöopisto suljettiin, HS seurasi viimeistä päivää
  7. 20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla Tilaajille
  8. Ruotsalaiset lentosotilaat taistelivat talvisodassa Suomen puolesta - "Kuin filmitähtiä", sanoo Irja Rainto, joka näki lentäjän syöksyvän kuolemaan Tilaajille
  9. Helsinkiläinen Fatim Diarra suunnittelee arkensa minuutilleen: ”Merkitsen kalenteriin välillä röökitauotkin” – Näistä sovelluksista voi olla apua työtehon parantamisessa
  10. Tämän opin ranskalaiselta rakkausvalmentajalta: Kumppanin kanssa pitää voida olla myös heikko
  11. Linnanmäki saa ”uuden vielä paremman Vekkulan” – uutislähetyksessä hyvästellään suosikkilaite
  12. Näytä lisää