Kotimaa

Roskakalojen suosio kasvaa – kymmenen kiloa särkiä katoaa nopeasti kalatiskistä

Särkien lisäksi myös muiden niin sanottujen roskakalojen myynti kasvaa. Innokkaimpia ostajia ovat ulkomaalaistaustaiset.

Särki tekee kauppansa torniolaisen ruokakaupan kalatiskissä. Kalamestari Hannu-Pekka Autin mukaan kymmenen kiloa särkiä katoaa nopeasti, ja ostajina ovat pääasiassa ulkomaalaistaustaiset asiakkaat.

K-Supermarket Ykkösessä ryhdyttiin lisäämään särjen ja muun vähemmän arvostetun kalan tarjontaa viime syksynä.

”Aloimme satsata lähiruokaan, ja siihen liittyy tietysti paikallinen kala. Meillä on paljon turvapaikanhakijoita, ja he kehuvat, että purkittamalla särjestä saa parempaa kuin tonnikala”, Autti kertoo.

Särjen lisäksi kalatiskeiltä saattaa löytää myös muita niin sanottuja roskakaloja, kuten lahnaa, säynettä, kuoretta ja suutaria.

Niitä myyvät kaupat ovat yhä harvassa, mutta tarjonta on viime aikoina jonkin verran kasvanut samalla, kun ulkomaalaistaustaisen väestön määrä lisääntyy.

Prisma Launeella Lahdessa myytävänä on aliarvostettua kalaa laidasta laitaan, eikä sen hinta huimaa päätä.

”Juuri saimme tiskiin särkeä, jolla on hintaa 1,90 per kilo. Lahnakaan ei ole kallista, 2,90 kilolta”, kertoo myyntipäällikkö Marko Pekkarinen.

Nyt myyntiin tullut särki on merisärkeä. Kun kesä koittaa, Launeen Prisma ostaa paikallisten kalastajien saalista Vesijärvestä, Päijänteestä, Puruvedeltä ja Haukivedeltä.

”Kaikki heidän pyytämänsä kala otetaan myyntiin. Meillä myydään paljon myös edullista kalaa, joten asiakkaat ovat tottuneet sitä ostamaan.”

Suurin ostajaryhmä Lahdessakin ovat ulkomaalaistaustaiset asiakkaat.

”Venäläiset ja thaimaalaiset, ylipäätään idästä tulleet osaavat laittaa kalaa monipuolisesti. Pikku hiljaa myös suomalaiset uskaltavat ostaa”, Pekkarinen kuvaa.

Särjestä saa maukasta savustamalla ja suolaamalla tai tekemällä säilykkeitä. Ulkomaalaisilla on myös omia reseptejään, joissa kalaa keitetään, paistetaan tai haudutetaan.

”Särjen ruodot eivät purkkikalassa haittaa. Rypsiöljyyn tehdään marinadi, johon tulee chiliä, paprikaa, suolaa ja pippuria. Siihen ruodot sulavat”, Autti kertoo.

Torniolainen kalastaja Eino Martin toimittaa kaikki sivusaaliinaan saamansa särjet K-Supermarket Ykköseen.

Kevät ennen kutua on parasta särkiaikaa , joten pari kertaa viikossa nousee isompi saalis vietäväksi. Martin kalastaa särkeäkin läpi talven verkoilla jään alta.

”Samalla tulee tehtyä puhdistusta. Lahnaa toimitan myös. Sen määrä lisääntyi Perämeressä räjähdysmäisesti 2000-luvulla. Rysästä saattaa tulla kerralla satoja isoja lahnoja”, Martin kertoo.

Niin sanottu roskakala saadaan yleensä sivutuotteena muun saaliin yhteydessä. Pääosa siitä päätyy eläinten rehuksi.

Tuoretuotteiden ostojohtaja Jyrki Karlsson Keskosta sanoo kotimaisen järvikalan olevan kovassa nousussa, joten pitkään aliarvostetutkin kalalajit herättävät kiinnostusta myös suomalaisissa ostajissa.

”Silakka on tehnyt pientä comebackiä. Nämä kalat toimivat nykyisessä konstailemattomassa ruokatrendissä.”

Karlsson ei kuitenkaan usko, että esimerkiksi särkeä otettaisiin valtakunnalliseen ketjuvalikoimaan.

”Ei se ole vielä niin iso tuote. Saatavuus on säästä riippuvainen, mikä rajoittaa valtakunnallista tekemistä.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kalat
Luetuimmat
 1. 1

  Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

 2. 2

  Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

 1. 1

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 2. 2

  Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

 3. 3

  Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

 4. 4

  Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

  Tilaajille
 5. 5

  Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

 6. 6

  Paljastava pukeutuminen on häirintää

 7. 7

  Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

 8. 8

  Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

 9. 9

  Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

  Tilaajille
 10. 10

  Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 3. 3

  Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

  Tilaajille
 4. 4

  Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

  Tilaajille
 5. 5

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 6. 6

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 7. 7

  HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

 8. 8

  Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

  Tilaajille
 9. 9

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 10. 10

  Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

 11. Näytä lisää