Kotimaa

OAJ:n kysely: Opettajien työolot ovat heikentyneet – taustalla stressi, väkivalta ja työajan pidentyminen

Työkyky ja työtyytyväisyys ovat heikentyneet vuosina 2013–2015. Myös hyvinvointi ja turvallisuus ovat kehittyneet OAJ:n mukaan huonompaan suuntaan.

Opettajien työkyky ja työtyytyväisyys ovat heikentyneet vuosina 2013–2015, ilmenee Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n uusimman työolobarometrin tuloksista. Myös hyvinvointi ja turvallisuus ovat kehittyneet huonompaan suuntaan.

Viime vuonna tehdyssä kyselyssä opettajat antoivat työkyvylleen asteikolla 0–10 keskimäärin arvosanan 8,0 eli kolme kymmenystä vähemmän kuin kahta vuotta aiemmin. Korkeimmaksi työkykynsä arvioivat esimiehet ja alle kolmekymppiset. Arviot olivat heikoimmat ammattikorkeakouluissa, ammatillisissa oppilaitoksissa ja yliopistoissa työskentelevillä.

”On merkittävää ja huolestuttavaa, että keskiarvo on laskenut ensi kertaa työelämän keskiarvon eli 8,3:n alapuolelle. Opettajat ovat yleensä viihtyneet ja olleet arvioiden paremmalla puolella”, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Hänen viestinsä on tämä:

”Nyt on noteerattava se, että koulutus on tukipilari, jolla yhteiskuntarauhaa, demokratiaa ja laajemmin Suomen kilpailukykyä ja tulevaisuutta rakennetaan. Leikkaukset pitää lopettaa. Tarvitsemme systemaattisen työhyvinvointiohjelman, millä muutetaan kehityssuunta.”

”Nythän leikataan kaikkien koulutusmuotojen resursseista. Korostan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen merkitystä, siellä pohja rakennetaan. Tällä hallituskaudella on koskettu muun muassa perusopetuksen voimavaroihin.”

Väkivalta on OAJ:n mukaan yhä vakava kuormitustekijä. Työssään lasten ja oppilaiden tai opiskelijoiden taholta väkivaltaa kertoi kokeneensa 9 prosenttia vastaajista eli prosenttiyksikkö vähemmän kuin vuonna 2013. Väkivaltaa kokivat etenkin varhaiskasvatuksessa (27 prosenttia) ja peruskoulussa (12 prosenttia) työskentelevät.

”Sen pitäisi olla nolla. Kysymys on siitä, että nuorimpien lasten kyky hallita tunteitaan on heikentynyt, mikä näkyy hallitsemattomina tunteenpurkauksina. Se kertoo siis myös lasten pahoinvoinnin lisääntymisestä”, Luukkainen sanoo.

Myös kiusaaminen on lisääntynyt. Kyselyyn vastanneista 41 prosenttia koki kiusaamista tai epäasiallista kohtelua, kun osuus vuonna 2013 oli 36 prosenttia.

Kiusaamista ja epäasiallista kohtelua koki oppilaiden tai opiskelijoiden taholta 19 prosenttia, huoltajien taholta 13 prosenttia ja työtovereiden taholta 15 prosenttia vastaajista. Määrä nousi muutamilla prosenttiyksiköillä jokaisessa ryhmässä. Johdon taholta epäasiallista kohtelua koki 7 prosenttia vastaajista eli yhtä suuri osuus kuin kaksi vuotta aiemmin.

Kiusaamisesta johtuvat sairauspoissaolot kuitenkin vähenivät hieman.

Työtyytyväisyys näyttää hieman laskeneen, vaikka edellisen barometrin tapaan vain seitsemän prosenttia vastaajista oli työhönsä erittäin tai melko tyytymätön. Tyytyväisimpiä ovat yliopistoissa ja perusopetuksessa työskentelevät, tyytymättömimpiä ammatillisissa oppilaitoksissa ja ammattikorkeakouluissa työskentelevät.

Mahdollisuus vaikuttaa omaan työmäärään koettiin vähäisimmäksi ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen opettajien keskuudessa. Melko vähäiseksi tai erittäin vähäiseksi vaikutusmahdollisuutensa arvioi 37 prosenttia ammattikouluopettajista ja 42 prosenttia ammattikorkeakouluopettajista.

OAJ:n mukaan työstressi alalla yhä hyvin yleistä ja sitä koetaan enemmän kuin suomalaisessa työväestössä keskimäärin. Opetusalalla koettu stressi on pysynyt suurin piirtein samalla tasolla vuodesta 2013. Noin kolmannes opettajista kokee stressiä melko usein tai erittäin usein ja noin 40 prosenttia silloin tällöin. Eniten stressiä kokevat tulosten perusteella ammattikorkeakouluissa, ammatillisissa oppilaitoksissa ja lukioissa opettavat.

Hyviäkin muutoksia on kuitenkin nähtävissä: koetun stressin määrä on pienentynyt alle 31-vuotiaiden ja yli 61-vuotiaiden keskuudessa. Alle 31-vuotiaissa stressiä koki työssään kaksi kolmesta, mutta vuoteen 2013 verrattuna stressiä kokevien määrä nuorimmissa opettajissa laski lähes 20 prosenttiyksiköllä.

”Meidän otaksumamme on, että kun puhutaan digitalisaatiosta ja uusista välineistä, nuori sukupolvi on siltä osin valmiuksiltaan paremmalla tasolla kuin aiemmin”, Luukkainen sanoo.

Barometrin perusteella opettajien työviikon pituus oli keskimäärin noin 40,5 tuntia, mikä ylittää 37,5 tunnin viitemäärän. Pisintä työviikkoa tekevät ammattikorkeakoulujen opettajat, joiden työmäärä oli peräti 46,0 tuntia. Luukkaisen mukaan etenkin ammattikorkeakoulujen yt-neuvottelut lisäävät epävarmuutta omasta työstä ja saavat opettajat työskentelemään ”vereslihalla”.

Esimiesten toiminnalla näyttäisi olevan erityinen vaikutus työkykyyn ja työssä viihtymiseen yleensä. Esimiehensä toimintaan tyytyväiset opettajat antoivat työkyvylleen keskimäärin arvosanan 8,5 ja tyytymättömät 7,7.

Tyytyväisyys esimiestyötä kohtaan myös lisää työtyytyväisyyttä, työstä innostumista ja työhön syventymisen mielekkyyttä. Esimerkiksi työtyytyväisyys (melko tai erittäin tyytyväinen) nousi yli 90 prosentin niiden vastaajien osalta, jotka antoivat esimiestyölle parhaat arvosanat. Huonommaksi esimiestyön arvioineista melko tai erittäin tyytyväisiä oli noin kaksi kolmesta.

Yleisesti hyvä esimiestoiminta käytännössä puolittaa työstressikokemuksen.

Koulujen, päiväkotien ja oppilaitosten työoloja koskevaan kyselyyn vastasi 1 076 opettajaa ja alan esimiestä. Vastausprosentti oli 25.

Raportoinnissa verrataan tuloksia sekä kahden vuoden takaiseen tilanteeseen että koko suomalaiseen työväestöön.

Kysely toteutettiin marraskuussa 2015. Edellinen selvitys tehtiin syksyllä 2013. Kyselyn tuloksiin voi tutustua OAJ:n verkkosivuilla.

 

”Kahdeksikko on vielä hyvä”

Viisitoista vuotta rehtorina toimineen Maarit Rossin mukaan opettajat ovat koulutettuja ja heillä on hyvä työmoraali. Rasitusta aiheuttaakin pienentyvien resurssien ja useiden vaatimusten, kuten teknologisen kehityksen, ristipaine – opettaja haluaisi tehdä parastaan, mutta työkaluja siihen ei aina ole riittävästi.

”Sitten, jos lapsilla on tarpeita eikä niihin pysty vastaamaan, syntyy häiriökäyttäytymistä ja työrauha saattaa heiketä.”

Rossi näki rehtorikaudellaan, kuinka säästöt tarkoittivat esimerkiksi ryhmien kasvattamista. ”Mielestäni kahdeksikko työkyvyn arviosta on silti vielä kohtuu hyvä. Suomessa koulu on kansainvälisesti hyvässä kunnossa.”

Rossin mukaan hyvä esimies tunnistaa ja tukee innokkaita opettajia esimerkiksi näiden kansainvälisissä projekteissa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Opettajat
 • OAJ
 • työkyky
 • Työhyvinvointi
 • Koulutus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  5. 5

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  6. 6

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  7. 7

   USA:n ydinaseista vastaava komentaja: En tottelisi Trumpia, jos hän määräisi laittoman ydiniskun

  8. 8

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  9. 9

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  10. 10

   ”Päivänvalossa urheillaan ja yöllä rokataan” – Fitness-maailmanmestari Camilla Rauhala laulaa ronskisti mutta elää terveellisesti ja kurinalaisesti kuin burleski-nunna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  4. 4

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  7. 7

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  8. 8

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää