Kotimaa

Asukkaat syyttävät SPR:n vastaanottokeskuksen johtajaa rasistiksi – ”Lain mukaan tässä toimitaan”

Kiistoja ovat aiheuttaneet maksut, opiskeluvelvollisuus ja kurinpito. Niitä sovitellaan nyt yötä myöten, johtaja kertoo. ”Lain mukaan tässä toimitaan”, hän sanoo.

Asukkaiden tyytymättömyys elinoloihinsa on tulehduttanut ilmapiirin Kolarin vastaanottokeskuksessa Lapissa. Turvapaikanhakijat ovat syyttäneet SPR:n hallinnoiman keskuksen johtajaa rasistisesta kohtelusta ja asiattomien maksujen perimisestä.

Viime viikolla ulosmarssiksi kärjistynyttä tilannetta on nyt selvitelty Maahanmuuttoviraston toimesta paikan päällä.

”Asiakkaiden kanssa on käyty keskusteluja, ja heillä on tyytymättömyyttä, se tuli selkeästi esiin. Kun kyseessä on ruokapalvelukeskus kaukana kaikesta, se herättää tunteita”, Kemin vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Virpi Pakisjärvi tiivistää keskustelutilaisuuden antia.

Tyytymättömyys nousi julkisuuteen Migrant Tales -nimisessä blogissa, jossa bloginpitäjä Enrique Tessieri raportoi asukkailta kuulemistaan epäkohdista.

Asukkaat ovat valittaneet muun muassa siitä, että heiltä on peritty maksuja perusteetta. Esimerkiksi käytetyistä vaatteista on jouduttu maksamaan, samoin jalkapallokentän ja kuntosalin käytöstä sekä kyydistä Rovaniemelle.

”Blogissa on ollut paljon asiattomuuksia”, toteaa keskuksen vetäjä, Kolarin vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Jari Sillantie. Hän ei tunnista itseään rasismiväitteistä.

”Lain mukaan tässä toimitaan ja tarjotaan lähtökohtaisesti kaikki palvelut, joihin asiakkaat ovat oikeutettuja.”

Sillantie on joutunut kuitenkin selvittelemään asioita turvapaikanhakijoiden kanssa viime päivinä yötä myöten. ”Yhtenäkin yönä pidettiin kolme palaveria”, Sillantie kertoo.

Käytetyistä vaatteista on Sillantien mukaan peritty pientä maksua, koska ne ovat kirpputoreilta ostettuja.

”Meillä on Kolarissa vain yksi kirppis, joten olemme ostaneet vaatteita muilta kirppiksiltä ja tuoneet tänne myytäväksi halvempaan hintaan. Raha menee asukkaiden virkistystoimintaan ja sillä ostetaan urheiluvälineitä”, Sillantie vakuuttaa.

Liikuntapaikkamaksuja on peritty Sillantien mukaan vain osassa kohteista. Ilmaispaikkojakin löytyy.

”Esimerkiksi punttisaleja on kaksi, joista toinen on ilmainen ja toinen maksullinen. Ilmaispaikka ei ole ollut niin haluttu.”

Kyyti Rovaniemelle on maksuton niille, jotka matkaavat Maahanmuuttoviraston virallisiin tapaamisiin.

”Kun olemme menneet omalla pikkubussilla ja tilaa on jäänyt, mukaan on päässyt shoppailijoita. Ostoksille lähteviltä on kuitenkin peritty kymmenen euron maksu”, Sillantie kuvaa.

Sillantien mukaan kritiikki kohdistuu häneen, koska hän joutuu asiakkaitaan joskus ojentamaan.

”Heillä on lain mukaan velvollisuuksia, jotka heidän on täytettävä. Heidän on ensinnäkin opiskeltava suomen kieltä sekä tapa- ja kulttuuritietoutta. Toiseksi heidän on osallistuttava työtoimintaan vastaanottokeskuksen sisällä.”

Kolarin vastaanottokeskuksessa suomen kieltä opiskellaan päivittäin. Kaikissa keskuksissa tahti ei ole yhtä tiivis.

Jos asiakas ei täytä velvollisuuksiaan, hän voi saada varoituksen, joka voi lopulta johtaa väliaikaiseen päivärahaleikkaukseen.

”Joissakin tapauksissa on jouduttu päivärahaa leikkaamaan”, Sillantie myöntää.

Kolarin vastaanottokeskus on Lapin ainoa keskus, jossa ruoka tarjotaan paikan päällä. Vastaavia ruokapalvelukeskuksia on vain muutamia koko maassa. Pakisjärvi näkee tässä osasyyn sotkuun.

”Kun tavallisessa keskuksessa sinkkuihminen saa runsaat 300 euroa kuussa, sillä pystyy jo vapaasti päättämään, mitä syö ja milloin syö. Ruokapalvelukeskuksessa asuvan kuukausiraha on runsaat 90 euroa.”

Kolarissa vastaanottokeskus sijaitsee Hotelli Kolarin tiloissa Kilpisjärventien varrella. Turvapaikanhakijat asuvat hotellihuoneissa.

”Täysin omaehtoista ruoanlaittoa on siellä vaikea toteuttaa, mutta asukkaat saavat tehdä ruoan itse kaksi kertaa viikossa”, Pakisjärvi toteaa.

Keittiöltä haettavalle ylimääräiselle ruoalle Sillantie asetti maksun.

”Totesimme, että hinnoittelu tarvitaan, jotta he menevät kauppaan, josta muutenkin on tarkoitus peruspäivärahalla hankkia henkilökohtaiset tarvikkeet.”

Pakisjärvi näkee nyt tärkeimpänä ihmisten auttamisen jaksamaan. ”Tilanne on heille hyvin kuormittava, joten on jatkettava työtä sen eteen, että kaikilla olisi hyvä olla.”

”Ihmiset kokevat rasismina erilaisia asioita ja jotkut voivat kokea rasistisena sen, etteivät saa niitä palveluita, joita ehkä kokevat tarvitsevansa. Pidän kuitenkin absurdina väitettä, että SPR:n työntekijä käyttäisi avointa rasismia puheissaan”, Pakisjärvi sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Hotelli Kolarin tiloissa majoittuu 150 ihmistä

  Suomen Punaisen Ristin hallinnoima Kolarin vastaanottokeskus perustettiin Hotelli Kolarin tiloihin lokakuussa.

  Keskuksessa asuu noin 150 ihmistä, suurin osa Irakin arabeja sekä afganistanilaisia. Perheitä on kymmenen sekä yksin tulleita naisia kymmenen. Kouluikäisiä lapsia on 20 ja alle kouluikäisiä kymmenen.

  Keskuksen sopimus on tehty kahdeksi vuodeksi. Työntekijöitä on 14.

  Kolarissa on noin 3 800 asukasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Trump määräsi amerikkalaiset takaisin kuuhun ja valmistelemaan matkaa Marsiin

  4. 4

   Valkoisen talon tiedottaja kommentoi ahdistelusyytöksiä: Amerikka tiesi syytöksistä, mutta valitsi Trumpin presidentiksi niistä huolimatta

  5. 5

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  6. 6

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  7. 7

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  8. 8

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  5. 5

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  8. 8

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää