Kotimaa

Ville Niinistön pakkolähtö harmittaa vihreissä – puheenjohtaja­kauden kesto jakaa puoluetta

Vihreiden puoluehallituksesta ja eduskuntaryhmästä löytyy tukea puheenjohtajakauden pidentämiselle kahdeksaan vuoteen. Harva on kuitenkaan valmis suomaan Niinistölle jatkoa, ”ettei meno olisi ihan Pohjois-Koreasta”.

Pitääkö istuvan puheenjohtajan, joka on johtanut puolueensa historiallisen koviin kannatuslukemiin, jättää tehtävänsä vasta kuuden vuoden jälkeen?

Pitää, jos kyseessä on vihreät. Ville Niinistö joutuu lähes varmasti luopumaan pestistään vuoden päästä puoluekokouksessa, koska vihreiden säännöt sallivat puheenjohtajalle enintään kolme kaksivuotiskautta.

Niinistön vuonna 2011 alkaneella kaudella vihreät on noussut kannatuskyselyissä neljän suuren puolueen joukkoon. Helsingissä kannatus on yli 30 prosenttia.

Suositun puheenjohtajan pakkolähtö jakaakin vihreiden puoluehallitusta suurin piirtein keskeltä. Myös vihreiden eduskuntaryhmässä on vahvoja näkemyseroja asiasta.

Keskustelu puheenjohtajakaudesta ei lähes varmasti kosketa istuvaa puheenjohtajaa Niinistöä. Sääntöjä pitäisi muuttaa jo parin viikon päästä pidettävässä puoluekokouksessa, jotta jatkokauden hakeminen olisi Niinistölle ensi vuoden kokouksessa edes mahdollista.

Periaatteessa sääntömuutoksen ehtii vielä tehdä, mutta käytännössä se olisi hyvin hankalaa. Lisäksi lähes jokainen HS:n haastattelema vihreä poliitikko ajattelee, että jatkokauden salliminen Niinistölle eli käytännössä sääntöjen muuttaminen yhden henkilön takia ei olisi puolueen periaatteiden mukaista.

Monet haluaisivat silti välttää nykyisenkaltaisen tilanteen jatkossa. Asiaa on sivuttu puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän keskusteluissa.

”Onhan se vähän hassua, että juuri kun kannatus on parhaimmillaan, vaihdamme puheenjohtajaa. Toisaalta se on ollut periaatteemme, ja uskon osaavien ihmisten omaksuvan puheenjohtajan tehtävän nopeasti”, sanoo Hanna Kalanne.

Puolueen varapuheenjohtajan Hanna Halmeenpään mielestä vihreillä on ehkä liian tiukka linja puheenjohtajakauden suhteen. Kauden pidentäminen voisi olla hyvä idea, arvioi myös varapuheenjohtaja Touko Aalto.

Sääntöjä on muutettu aikaisemminkin, huomauttaa Laura Rantanen. Puheenjohtajakautta pidennettiin viimeksi neljästä kuuteen vuoteen vuonna 2005, ainakin osittain Osmo Soininvaaraa varten, tosin tämä hävisi kisan Tarja Cronbergille.

Rantanen ei ymmärrä, miksi kauden kesto pitää rajata juuri kuuteen vuoteen.

”Ovathan siitä jotkut puolueaktiivit puhuneet, että Ville olisi pidempään, nyt kun olemme niin nosteessa ja hän on meitä menestyksekkäästi johtanut.”

”Toisaalta säännöissä on paljon hyvää, koska ne ehkäisevät ikuisen pönöttämisen johtopaikalla. Kaikki diktatuurit ovat syntyneet sellaisesta ajattelusta, että on yksi hirveän hyvä johtaja, jota ei kannata vaihtaa”, Rantanen lisää, ja tarkentaa vitsailevansa.

Useat puoluehallituksen jäsenet pitäisivät kauden nykyisessä kuudessa vuodessa.

Vihreiden varapuheenjohtajan Maria Ohisalon mielestä puolueessa on hyvä aika sukupolvenvaihdokselle. Sääntöihin ei pidä koskea aina tilanteen muuttuessa, Ohisalo sanoo, vaan periaatteista on pidettävä kiinni.

”Rotaatiota perustellaan sillä, etteivät asiat henkilöityisi täydellisesti. Me olemme joukkue, ja näin hommat pysyvät liikkeessä”, pohtii Heikki Sairanen.

Vaikka puheenjohtajakausi olisi nyt kaksi vuotta pidempi, samat ongelmat olisivat Sairasen mukaan pian taas vastassa, jos vihreiden kannatuskehitys jatkuisi yhtä myönteisenä.

”Miten selittäisimme kansalle, että puolueemme johtaja, joka voisi olla taistelemassa pääministerin pestistä, vaihtuisi vaalien jälkeen?”

Vihreiden eduskuntaryhmässä esiintyy asiasta vielä vahvempia kantoja. Olli-Poika Parviainen pitää nykytilannetta erikoisena ja harmillisena. Niinistö olisi hänen mielestään ansainnut mahdollisuuden jatkokauteen, mikäli hän sellaista päättäisi hakea.

”Näyttääkö tämä nyt ulospäin siltä, että lukitsemme itsemme joustamattomasti periaatteeseen, joka on sinänsä hyvä mutta jota olemme aiemminkin korjailleet”, Parviainen pohtii.

”Pelkään asiaa tulkittavan niin, että palkitsemme puolueen kannatuksen ennätystasolle nostaneen puheenjohtajan sillä, ettei hän voi edes harkita jatkon hakemista.”

Heli Järvinen on samoilla linjoilla. Järvinen herätteli viime vuonna eduskuntaryhmässä keskustelua siitä, että puheenjohtajakautta pitäisi pidentää.

Kahdeksan vuotta olisi yhteismitallinen monien muiden puolueiden puheenjohtajakausien kanssa, Järvinen sanoo, jonka lisäksi se olisi sopivasti kahden vaalikauden mittainen.

”Ja onhan se aika hassua, että meidän puolueessa saa olla paikallistasolla ja muissa tehtävissä pidempään kuin puheenjohtajana.”

Niinistöön sääntömuutos ei kuitenkaan voisi Järvisen mukaan ulottua.

”Ehdotin uuden käytännön alkamista vasta seuraavalla puheenjohtajakaudella, ettei meno olisi ihan Pohjois-Koreasta. Tein tämän pitkin hampain, koska mitään en toivo niin paljon kuin että Ville saisi jatkaa.”

Eduskuntaryhmästä löytyy myös jyrkkää vastustusta puheenjohtajakauden pidentämiselle. Esimerkiksi Jyrki Kasvin mielestä se sotisi kaikkia vihreiden periaatteita vastaan.

”Valtaa pitää kierrättää, niin ihmiset eivät jämähdä asemiinsa. Puheenjohtajakauden pidennys saattaa houkuttaa nyt, mutta ennemmin tai myöhemmin se kostautuu”, Kasvi sanoo.

”Vihreiden linjan seurauksena meillä on tällä hetkellä hirveän leveä kärki, paljon kokeneita ihmisiä eri tehtäviin.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vihreät
 • Puolueet
 • Puoluepolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta vajoaa

  4. 4

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  7. 7

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  8. 8

   Puurakentamisen kokeiluhanke osoitti asian, jonka pitäisi olla itsestään selvä

  9. 9

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  10. 10

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  5. 5

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää