Kotimaa

Avioliiton toinen kierros käänsi vihkiluvut kasvuun – uusperheille on nyt myös oma vihkikaava

Avioliittojen määrä kääntyi nousuun, koska yhä useampi nelikymppinen uuspari avioituu

Nelikymppiset uusparit virallistavat suhteensa yhä useammin avioliitolla. Tämän ansiosta suomalaisten solmittujen avioliittojen määrä kääntyi pitkästä aikaa kasvuun.

Anne, 40, ja Petri, 38, Fast päättivät mennä naimisiin, kun kriisistä toiseen ajautunut elämä alkoi pikku hiljaa helpottua.

”Kun muutin Oulun seudulta Petrin luo etelään, tyttäreni oli suhdettamme vastaan. Sitten eteen tuli yhtä aikaa raskaita vaiheita – rakensimme taloa ja aloin odottaa yhteistä lastamme. Kaikesta selvittiin lopulta. Tuli tunne, että nyt voisimme viimein mennä naimisiin”, Anne Fast kertoo.

Ennen papin aamenta Naantalissa nykyään asuva pari ehti olla yhdessä yhdeksän vuotta.

”Vaimo puhui häistä enemmän, mutta kyllä ne itselläkin mielessä olivat, kun vihdoin olin löytänyt oikean ihmisen. Alkuvaihe oli yhtä lentoa ja välillä oli raskastakin, mutta yhdessä on pysytty”, Petri Fast sanoo. Hänellä on aiemmasta suhteestaan lapsi, joka asuu Norjassa.

Avioliittoja solmittiin viime vuonna 24 708, mikä oli 246 liittoa enemmän kuin edellisenä vuonna. Määrässä ollaan kaukana vuoden 2008 huippuvuodesta. Tuolloin elettiin kymmenen vuotta kestänyttä avioliittojen ja syntyvyyden kasvun huippuaikaa.

Buumin jälkeen on ehditty vaipua syvälle toiseen suuntaan. Kokonaishedelmällisyys naista kohden on laskenut 1,65 lapseen, ja luvun ennakoidaan jatkavan laskuaan tänä vuonna.

Väestöliiton perhetutkija Lassi Lainiala uskoo, että jossain vaiheessa edessä on väistämättä suuntaus ylöspäin.

”Avioliittojen määrä kääntyi kasvuun, mutta sillään se ei ennakoi syntyvyyden nousua. Kasvu kohdistui nimenomaan vanhempiin ikäluokkiin – ei synnytysiässä oleviin.”

Ensimmäisten avioliittojen määrä jatkoi laskuaan viime vuonna. Kaikista solmituista avioliitoista ensimmäisiä on kuitenkin yhä kolme neljästä. Niiden osuus on pysynyt kutakuinkin ennallaan, vaikka toisia ja kolmansia avioliittoja solmitaan aiempaa vilkkaammin.

”Suhteellinen osuus on pysynyt samalla tasolla pitkään. Toisia avioliittoja oli viidesosa kaikista solmituista avioliitoista, kolmansia neljä prosenttia”, yliaktuaari Timo Nikander Tilastokeskuksesta sanoo.

Uusperheissä kasvavien lasten määrä ei ole Nikanderin mukaan juurikaan kasvanut. Uuden äiti- tai isäpuolen kanssa asuu noin joka kymmenes alaikäinen. Uusperheen vanhemmista noin puolet on naimisissa keskenään, loput elävät avoliitossa.

Lainiala ennakoi uusparien avioliittojen jatkavan kasvuaan.

”Toiselta avioliitolta on poistunut se stigma, mikä siihen liittyi hyvin voimakkaasti vielä 20 vuotta sitten. Ihmiset uskaltavat nykyään avioitua uudelleen toisella tapaa kuin ennen. Osa tietysti haluaa elää avoliittotyyliin.”

Suomen uusperheiden liiton (Supli) vertaistoiminnan koordinaattori Elisa Jyllikoski sanoo, että usein vihkimisellä on jopa isompi merkitys sukulaisille ja lapsille kuin parille itselleen.

”Vaikka itse ollaan hyvin varmoja suhteesta, ulkopuolisten suhtautuminen ei aina ole niin myönteistä. Kun avioidutaan, ollaan oikeasti sitoutuneita myös suhteessa sukulaisiin.”

Uusperheen vihkikaava hyväksyttiin kirkon käsikirjaan viime vuonna. Anne ja Petri Fastin häissä se oli käytössä.

”Siinä huomioitiin kauniisti lapset ja kysyttiin, haluaako puoliso ottaa myös edellisen liiton lapset suojelukseensa”, Anne Fast sanoo.

Ensimmäisen kerran avioituvien keski-ikä on noussut voimakkaasti vuosi vuodelta. Miesten kohdalla se oli viime vuonna jo 33,4 vuotta, naisilla 31,2.

Nousu jatkuu, arvioi Lainiala. ”Ruotsissa miehet ovat jo 35-vuotiaita ensimmäisen kerran avioituessaan, naiset 33. Voi olla, että sinne asti mennään meilläkin.”

Vastikään avioituneet Ella, 27, ja Mikko, 28, Putkonen olivat hääpäivänään keskimääräistä nuorempia.

”Minullahan olisikin ollut aikaa vielä odotella”, Mikko Putkonen nauraa keskimääräisestä iästä kuullessaan.

Lukion ykkösluokalla Kuopiossa seurustelun aloittanut pariskunta ehti olla pitkään yhdessä. Erossa olon ajat eri kaupungeissa ja eri maissa vahvistivat tunnetta.

Kahdeksan vuoden jälkeen solmittiin kolme vuotta kestänyt kihlaus, joka huipentui isoihin häihin vapunaattona.

”Pikkuputkosesta on puhuttu, mutta voihan se olla koiranpentukin aluksi”, Mikko Putkonen paljastaa.

Helsingissä nykyään asuville Putkosille avioliitto oli luonnollinen ja looginen jatkumo.

”Omassa kaveripiirissäni monet ovat menneet naimisiin ja muutamat häät on tulossa eli menossa on kova hääbuumi”, Ella Putkonen toteaa.

OIKAISU (HS 24.5.2016): Lauantaina 14. toukokuuta kerrottiin virheellisesti, että uusparien vihkikaava olisi hyväksytty kirkon käsikirjaan viime vuonna. Vihkikaavaa ei ole muutettu, mutta uusparin vihkimisen tueksi on kirkossa laadittu materiaali, joka huomioi parin elämäntilanteen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Avioliitto
 • Häät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä Netflix-elokuva on ehkä paras huono jouluelokuva koskaan, ja joulun suurilmiö – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

  2. 2

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  3. 3

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  4. 4

   Valiokunta esittää: Ei vahvoja oluita kaupan hyllylle

  5. 5

   Miksi nuoret aikuiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi?

  6. 6

   Psykiatri Ilkka Taipale ei pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät naistenlehdissä masennuksestaan – ”Oikeasti mielisairaat jäävät silloin jalkoihin”

  7. 7

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  8. 8

   Kolumni: Facebookin uutisvirta on tullut tiensä päähän, se on itse asiassa pahin mahdollinen roskakuilu – koska oikea viestittely tapahtuu ihan muualla

  9. 9

   Fysioterapeutin mukaan suurin osa kuntoilijoista treenaa aivan liian kovaa – neuvoo ottamaan mallia Iivo Niskasesta

  10. 10

   Masentuneesta haahuilijasta Mensaan ja kympin oppilaaksi – Klaus Karkialta diagnosoitiin keskittymishäiriö ja se pelasti hänen elämänsä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  3. 3

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  9. 9

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää