Kotimaa

Kesän grillaustrendejä ovat luulliset ruhonosat ja salaatti

Suomalaisten grilleissä tirisee tulevana kesänä monipuolinen valikoima lihaa ja kasviksia, asiantuntijat sanovat. Grilliin ostetaan kuitenkin edelleen eniten porsaanfilee- ja kasslerpihvejä sekä broilerin fileepihvejä.

Mitä kaikkea grilleissä tänä kesänä valmistuu?

Luulliset ruhonosat, isot lihankimpaleet ja äyriäiset ovat tulevan kesän grillaushittejä. Näin kertovat Helsingin Sanomien haastattelemat grillauksen asiantuntijat.

Laadukas liha grillauksen kuuminta kuumaa.

”Grillaus ei ole enää sitä, että heitetään nakit pallogrilliin vaan ruokavalikoima on tosi laaja. Voi olla hirveä, muutakin riistaa. Tällä hetkellä on ylipäätään tarjolla aiempaa laadukkaampaa lihaa, ja sitä käytetään”, kertoo Helsingissä kesäkuussa järjestettävien BBQ-festivaalien toinen puuhamies Jani Sarpi.

Grillaus on yksi viime vuosien isoista ruokatrendeistä, ja siksi grilliin voi asetella oikeastaan melkein mitä vain: lihaa, kalaa, äyriäisiä, monenmoisia kasviksia – jopa salaattia.

Hitaasti kypsentäminen on grillaustrendeistä tällä hetkellä suosituin. Toisaalta nopeasti kypsyvät broileri ja äyriäiset päätyvät myös useasti suomalaisten grilleihin. Terveystrendi on tuonut kasviksetkin entistä vahvemmin mukaan grillaamiseen.

Sarpin mukaan on hyvä, että kasviksia on alettu grillata ja jopa salaattia käytetään grillaamiseen.

Juuri julkaistun Grillauskirjan kirjoittaneen Risto Mikkolan mukaan laatutietoisuus on kasvanut. Mikkola tunnetaan Masterchef-tuomarina.

Mikkolan mukaan pihvit ovat kunnon lihaa, black angusta tai muuta rotukarjaa. Myös häränrinta, häränniska ja kassler ovat suosiossa, Mikkola vinkkaa.

”Makkarat ovat premiumia, maustettua korkealuokkaista lihaa, esimerkiksi lammasmakkaraa. Tarjonta ja kysyntä menevät yksi yhteen. Ihmiset haluavat monipuolisempaa grillattavaa”, Mikkola sanoo.

Keskon tuoretuotteiden ostojohtaja Jyrki Karlsson palauttaa hieman maan pinnalle trendikokkien puheista: grilliin ostetaan kuitenkin edelleen eniten porsaanfilee- ja kasslerpihvejä tai broilerin fileepihvejä.

”Lihan ja siipikarjan osalta luulliset tuotteet ovat tämän kesän hitti”, Karlsson vihjaisee.

Myös slowcooking eli hitaasti kypsentäminen ja smoukkaaminen ovat jo parin vuoden ajan lyöneet itseään läpi.

Smoukkaaminen eroaa savustamisesta siten, että savun lisäksi käytössä on vesihöyryä. Vesihöyry tekee smoukkaamisesta tavallista savustamista lempeämmän tavan kypsentää grillattava.

”Smoukkaamisessa maukkaampia ruhonosia kypsytetään 15–20 tuntia. Naudanrinta, mikä on jenkeissä tosi suosittua, sekä kyljet ja ribsit saadaan hyviksi smoukkaamalla”, Mikkola sanoo.

Keskon Karlssonin mukaan savustukseen soveltuvat erityisen hyvin rasvaiset kalat kuten lohi. ”Mutta siihen sopivat myös samat lihat kuin muuhunkin grillaukseen. Kasvikset puolestaan saavat savustuksesta uutta ytyä.”

Vaikka hitaasti kypsentäminen onkin tämän hetken trendi, myös nopeasti grillattavat tuotteet pitävät pintansa. Broileri, kasvikset ja äyriäiset valmistuvat grillissä nopeasti.

”Äyriäiset tulevat nousemaan vahvasti mukaan grillaamiseen. Kampasimpukka on nopea, mukava grillattava. Tiikeriravut, isommat ravut ja mustekala valmistuvat grillissä maukkaiksi”, Mikkola sanoo.

Terveysruoka on tämän hetken trendi. Voiko grillatessa valmistaa terveellistä ruokaa?

”Keveys huomioidaan kasvisten kautta. Yksi suosikeistani on varhaiskaali, joka ryöpätään ensin ja grillataan sen jälkeen. Pihvin kylkeen tietysti joku rehevä salaatti ja kylmä, esimerkiksi jugurttipohjainen kastike”, Mikkola ohjeistaa.

Keskon hedelmien ja vihannesten ostojohtaja Kenneth Forsman luettelee pitkän listan suosittuja kasviksia. Suosituimpina maissi ja herkkusieni. Myös kesäkurpitsaa, paprikaa, munakoisoa, tomaatteja, sipuleita, kukka- ja parsakaalia, parsaa, perunoita ja juureksia grillataan.

”Suosituimpien grillikasvisten menekki lisääntyy huomattavasti, kun säät lämpenevät ja grillit kaivetaan esille”, Forsman sanoo.

Terveystrendeistä huolimatta makkara kuuluu suomalaiseen kesään.

”Grillaamista on alettu harjoittelemaan makkaralla, ja se kuuluu suomalaiseen grillaamiseen. Makkaroistakin löytyy nykyään monia makuja”, Mikkola toteaa.

Keskon Karlssonin mukaan tänä vuonna grillataan lihaisia ja mausteisia, laadukkaita suomalaisia makkaroita. Grilliin päätyy myös yhä useammin kypsennystä vaativa raakamakkara.

Grillasit sitten pallogrillillä, kaasugrillillä tai smoukkaamalla, grillaamiseen kannattaa varata aikaa ja muistaa pari yksinkertaista vinkkiä.

Jani Sarpin mukaan maltti on valttia. On hyvä jos grillaamiseen varaa reilusti aikaa, niin saa parempaa ruokaakin.

”Keittiökin pysyy siistinä, kun tekee ruuan ulkona”, Sarpi naurahtaa.

Risto Mikkola huomauttaa, että grillatessa pitää muistaa sulkea grillin kansi. Tämä ei kuulemma ole kaikille grillaajille itsestäänselvä asia.

”Kun kansi on kiinni, savu jää pyörimään sisälle antamaan makua”, Mikkola neuvoo.

Entä onko jotain, mitä grillissä ei voisi valmistaa?

”Grillissä pystyy valmistamaan ihan mitä vain. Itse olen tehnyt joulukinkkua ja kalakukkoa. Grillipullaa ja pizzaa. Vaatii ehkä vähän harjoittelemista. Grilli on todella monipuolinen”, Mikkola kertoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • grilikasvikset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää