Kotimaa

Yhä useampi kärähtää ratista huumeiden tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena

Törkeiden rattijuopumusten määrä on vähentynyt.

Yhä useampi jää kiinni rattijuopumuksesta huumeiden tai lääkeaineiden vaikutuksen alaisena, selviää poliisin tilastoista.

Rattijuopumusten määrä alkuvuodesta on kasvanut viime vuoteen verrattuna noin kuusi prosenttia, mutta humalassa ajaneiden määrä on pysynyt samana. Törkeiden rattijuopumusten määrä on vähentynyt.

Poliisi sai tänä vuonna huhtikuun loppuun mennessä kiinni 5 119 rattijuoppoa. Heistä 1 919 oli sekä alkoholin että huume- tai lääkeaineiden vaikutuksen alaisena. Viime vuoden vastaava luku on 1 706.

Törkeiden rattijuopumusten määrän laskua selittää se, että suuri osa huumekuskien rattijuopumusepäilyistä kirjataan rattijuopumuksina eikä törkeinä rattijuopumuksina, kertoo ylikonstaapeli Juha Ahola Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikostiedustelu- ja analyysiryhmästä.

Rattijuopumus luokitellaan törkeäksi, jos kuljettajan veren alkoholipitoisuus ylittää 1,2 promillea.

Huumekuskien tapauksissa luokittelu törkeäksi perustuu esimerkiksi kuljettajan ajovirheiden vakavuuteen.

Huumausaineiden käyttörikosten määrä on kasvanut viime vuosina. Vuonna 2015 tehtiin noin 4 000 käyttörikosta enemmän kuin vuonna 2009.

Huumekuskien määrän kasvu selittyy huumeiden käytön lisääntymisellä ja sillä, että poliisilla on käytössään paremmat huumetestivälineet kuin aikaisempina vuosina. Poliisi käyttää esimerkiksi sylkitestejä. Sen lisäksi huumekuskin voi paljastaa esimerkiksi kannabiksen haju tai kuljettajan olemus.

Huumetestejä ei pystytä toteuttamaan vielä samalla mittakaavalla kuin promilletestejä suurissa ratsioissa.

”Ne ovat kalliimpia kuin alkometrin pillit”, kertoo komisario Heikki Kallio Helsingin poliisilaitokselta.

Rattijuopumusten määrä kasvaa tilastollisesti kesäisin. Kesäkuussa 2015 rattijuopumusten määrä oli 1 007 kun taas tammikuussa 2015 luku oli 690, selviää tilastokeskuksen rikostilastosta.

Kesällä myös poliisin muiden tehtävien määrä kasvaa, kun aurinkoiset päivät työllistävät poliisia.

”Se saattaa olla osittain pois liikenteenvalvonnasta”, kertoo Ahola.

Liikenneturvan mukaan noin 60 prosenttia rattijuopoista on alkoholin suurkuluttajia, ja kolmanneksella on sairaudeksi luokiteltu päihdeongelma.

Kallion mukaan liikenteessä on rattijuoppoja laidasta laitaan.

”Muutama viikko sitten vastaan tuli perheenisä, jolla oli kaksi lasta kyydissään”, sanoo Kallio.

Liikenneturvan tilastojen mukaan alkoholia nauttineiden kuljettajien määrä on hieman lisääntynyt.

”Niin kauan kaikki on hyvin, kun on vain hieman nauttineita”, kertoo Kallio.

Kallion mukaan aikaisemmin pidettiin kiinni ”jos otat, et aja”-periaatteesta, mutta nykyään saatetaan juoda yksi tai kaksi alkoholiannosta ennen rattiin menoa.

Nuoret aiheuttavat selkeästi eniten henkilövahinkoja ajamalla päihtyneenä. Liikenneturvan tilaston mukaan kymmenen prosenttia henkilövahinkoja aiheuttaneista rattijuopoista on 18–24-vuotiaita.

Kuolemaan johtaneissa rattijuopumustapauksissa näkyy selkeä piikki 18-vuotiaiden kuskien eli juuri ajokortin saaneiden kohdalla.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rattijuopot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Useita on loukkaantunut veitsihyökkäyksessä Münchenissä, tekijä vapaana – HS seuraa

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Kurdijoukkoihin värväytyneen Mehmet Aksoyn elokuvanteko päättyi Isisin luoteihin Raqqan porteilla – sitä ennen hän lähetti viestin Suomeen

  8. 8

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää