Kotimaa

Selvitysmiehen esitys lääkesäästöistä: Satojentuhansien diabeetikoiden maksettava itse osa lääkkeistään

Muutos koskisi noin 300 000:ta kakkostyypin diabetesta sairastavaa ja nostaisi monen maksuosuutta satoja euroja.

Kakkostyypin diabetesta sairastavat suomalaiset joutuvat vastaisuudessa maksamaan osan lääkärin määräämistä lääkkeistään itse, jos hallitus etenee aikeissaan tehdä vielä lisää säästöjä lääkekustannuksista.

Tähän asti Kela on korvannut kansansairaudeksi kehittyneen diabeteksen lääkehoidon usein kokonaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama selvitysmies Heikki Ruskoaho ehdottaa, että diabeteslääkkeistä muut kuin insuliinit siirretään niin sanottuun alempaan erityiskorvausluokkaan.

Siinä valtio maksaa 65 prosenttia lääkkeen hinnasta, potilas itse loput.

Tämä tarkoittaa, että noin 300 000 suomalaisen vuosittaiset lääkekustannukset nousevat – osalla merkittävästi, osalla tuskin lainkaan sen mukaan, miten paljon ja miten kalliita diabeteslääkkeitä käyttää.

”Noin puolella tästä joukosta omavastuu nousisi nollasta kymmeneen euroa vuodessa. Mutta on tuhansia henkilöitä, joilla omavastuun nousu on huomattava, satojakin euroja vuodessa”, Ruskoaho sanoo.

Kela tekee parhaillaan tarkempia laskelmia sosiaali- ja terveysministeriön jatkoesitystä varten.

Kaikkiaan valtio siirtäisi diabeetikoiden maksettavaksi noin 20 miljoonaa euroa vuodessa.

Diabetesliitossa esitystä pidetään epäoikeudenmukaisena siksi, että säästöt painottuvat nyt yhteen yksittäiseen potilasryhmään.

”Yhteiskunta säästää, mutta diabeetikko pannaan maksamaan”, Diabetesliiton toiminnanjohtaja Janne Juvakka sanoo.

”Vaara on se, että lääkkeiden ottaminen jää vähäisemmäksi, niitä ei osteta eikä oteta. Olemme huolissamme etenkin pienituloisista ja ikäihmisistä”, Juvakka sanoo.

”Selvitysmiehen argumentit ovat toki lääketieteellisesti ymmärrettäviä. Meitä kuitenkin hämmästyttää, että yhdelle potilasryhmälle lyödään tällainen taakka.”

Monella kakkostyypin diabeetikolla on kovat lääkekulut jo entuudestaan, koska monella on samaan aikaan päällekkäin useita eri lääkkeitä. Diabetekseen liittyy usein lisäsairauksia, muun muassa sydän- ja verisuonitauteja.

Diabetesliiton erityisasiantuntijan Riitta Vuorisalon mukaan lisäsairaudet kasaantuvat diabeetikkojen pienituloisimpaan viidennekseen.

”Esimerkiksi amputaatioiden yleisyys korreloi sen kanssa, mihin tuloryhmään ihminen kuuluu”, Vuorisalo sanoo.

Vuorisalon mukaan jo tehtyjen lääkesäästöjen yhteydessä eduskunta edellytti pienituloisten pitkäaikaissairaiden ja erityisryhmien lääkekulujen seurantaa.

”Tämä on täysin sen vastaista”, Vuorisalo sanoo. ”Tätä ei voi ratkaista vain lääketieteellisillä perusteilla, koska tästä tulee sosiaalisia seurauksia ihmisille.”

Diabeetikoiden määrä kasvaa niin Suomessa kuin maailmallakin hurjaa vauhtia. Ruskoaho arvioi selvityksessään, että sairastuneiden määrä voi jopa kaksinkertaistua seuraavien 10–15 vuoden aikana.

Diabeteksen hoitokustannusten osuus on jo nyt noin 15 prosenttia Suomen terveydenhuollon kokonaismenoista.

Jos diabeteslääkkeistä korvattaisiin enää 65 prosenttia, korvaus olisi samalla tasolla kuin sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeissä, selvitysmies perustelee.

Ruskoaho perustelee korvaustason muutosta myös kakkostyypin diabeteksen luonteella. Se on osittain elintasosairaus, jota on tutkitusti mahdollista ehkäistä elintapojaan muuttamalla, esimerkiksi painoaan pudottamalla.

Diabetesliiton mukaan näin osittain onkin. ”Mutta tiedämme myös, että kakkostyyppiin on geneettisiäkin ominaisuuksia. Toisille se tulee helpommin, ja siinä mielessä lähestyy ykköstyyppiä”, Janne Juvakka sanoo.

Diabeteslääkkeiden korvaustasoon ehdotettu muutos kuvaa sitä, että nyt hallituksen lääkesäästöissä aletaan mennä poliittisestikin hyvin vaikeisiin kohteisiin.

Hallitusohjelman liitteen mukaan lääkekorvauksiin on tarkoitus tehdä 150 miljoonan euron säästö vuodesta 2017 lukien.

Hallitus päätti aikaistaa tästä säästöstä 50 miljoonaa jo tälle vuodelle, mutta vastalauseiden takia säästö päätettiin puolittaa, ja lopulta siitä toteutuu vain 16 miljoonaa.

Ensi vuodelle jäi siten 134 miljoonaa euroa säästettävää, joka on noin 10 prosenttia Suomen vuosittaisista lääkekorvauksista. Se on mittava tavoite, johon pääsemiseksi selvitysmies esittää muitakin keinoja kuin diabeetikoiden maksuosuuden, muun muassa lääkkeiden hintakilpailun lisäämisen.

”Säästötavoite on niin suuri, ettei se millään sadantuhannen euron säästöillä tule täyteen. Kävin kaikki erityiskorvattavat sairaudet läpi ja katsoin, mikä olisivat niin suuria ryhmiä, että niistä löytyisi apua tähän. Diabeteksesta on saatavissa 20 miljoonaa euroa”, Ruskoaho sanoo.

Aiemmin säästökeinoina on käytetty muun muassa potilaiden alkuomavastuuosuuden nostamista, lääkekattoa ja lääkkeiden tukkuhintojen alentamista.

”Nämä perinteisetkin keinot voivat tulla käyttöön, jos säästötavoitetta ei muuten saada kasaan”, Ruskoaho arvelee. ”Syy, miksi niitä en ehdota on se, että ne keinot kohdistuvat heikoimmassa asemassa oleviin, pienituloisimpiin, pitkäaikaissairaisiin ja iäkkäämpiin.”

Oikaisu 19.5.2016 klo 12.20: Kirjoituksessa väitettiin, että Kela on korvannut diabeteksen lääkehoidon kokonaan. Korvattavuus on tähänkin asti vaihdellut tapauskohtaisesti.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kahdenlaista diabetesta

 Suomessa on noin 350 000 diabeetikkoa. Heistä 50 000 sairastaa ykköstyypin diabetesta ja 300 000 kakkostyypin diabetesta.

 On lisäksi arvioitu, että noin 150 000 suomalaista sairastaa kakkostyypin diabetesta tietämättään.

 Diabetes on nyt yleisin sairaus, jonka lääkehoidon Kela on korvannut sataprosenttisesti. Viime vuonna korvaukset olivat 182 miljoonaa euroa.

 Tyypin 1 diabetestä hoidetaan insuliinilla. Tyypin 2 hoidossa käytetään veren glukoosipitoisuutta pienentäviä lääkkeitä. Insuliinia käytetään kakkostyypissä silloin, kun muut lääkkeet eivät riitä.

 Elintapamuutokset, etenkin painonhallinta, ovat kakkostyypin hoidossa keskeisiä.

 Diabeteslääkkeiden kulutus kasvoi viime vuonna kolme prosenttia ja myynti seitsemän prosenttia. Tämä johtuu uusista ja entistä kalliimmista kakkostyypin diabeteksen lääkkeistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Diabetes
 • Lääkkeet
 • Säästöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

  3. 3

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Kokoomuksen pitäisi olla viisi kertaa keskustaa suurempi” – kolme arviota, miksi kokoomuksen kannatus nousee ja keskusta kyntää

  6. 6

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  7. 7

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  8. 8

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  9. 9

   Usean auton liikenneonnettomuus Kuutostiellä Loviisassa – Ainakin kuusi ihmistä viety sairaalaan

  10. 10

   Järjestäjät: Uusnatsien vastamielen­osoitukseen osallistui tavallisia tamperelaisia, joita ei voi leimata äärivasemmistoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  6. 6

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  7. 7

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  8. 8

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  9. 9

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  10. 10

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää