Kotimaa

Suomessa on satoja yli satavuotiaita savusaunoja - saunoja kertoo, miten savusaunasta nautitaan

Reino Heikinheimo lämmittää rantakalliolle rakennettua saunavanhustaan tuntitolkulla. Suomessa on satoja vastaavia yli satavuotiaita savusaunoja.

Savusaunan ovella pitäisi aina kumartaa löylyn hengelle. Ei sen takia, että olisi taikauskoinen, vaan sen takia, että muuten lyö päänsä. Oviaukon on oltava matala, ettei lämpö karkaa. Samasta syystä kiukaan reuna on vähintään oven yläreunan tasolla.

Turkulainen Reino Heikinheimo on lämmittänyt satavuotiasta savusaunaansa puolesta päivästä alkaen. Viiden maissa se on löylykunnossa. Pieneen saunaan mahtuu kolme miestä, ehkä neljäskin. Ainoa valonlähde on pieni ikkuna. Syksyllä valoa antavat ikkunan taakse ripustettava myrskylyhty ja nurkassa loistavat kynttilät.

Heikinheimo huolehtii löylyn heittämisestä. Kiville on valutettava vettä tasaisesti, sillä veden liika keskittäminen viilentää kiviä. Osa kivistä on jo kierrätyksen tarpeessa, sillä lämpö ei enää varaudu niihin entiseen malliin.

”Silloin vien kivet ulos ja heitän ne kalliota vasten. Ne, jotka pysyvät ehjinä, pääsevät takaisin kiukaalle”, Heikinheimo kertoo.

Lämmön varaaminen on savusaunomisessa ehdottoman tärkeää, sillä sauna on kertalämmitteinen. Tuntien urakan jälkeen lämmöt pysyvät sisällä parisen tuntia. Mittari nousee parhaimmillaan 110 asteeseen, mutta parhaat löylyt saa noin 70 asteessa.

Kustavissa sijaitseva sauna valmistui 1900-luvun alussa. Sen rakensi Kaleb, joka asui ensimmäisen talven saunassa samalla, kun hän rakensi päärakennusta. Vanhoissa savusaunoissa on usein maalattia, mutta tässä saunassa lattiana on jääkauden hioma rantakallio.

Saunan ulkokuori uusittiin 1960-luvulla, jolloin pukeutumistila rajattiin erilleen puuvajasta.

Heikinheimon sauna on yksi noin sadasta saunasta, joiden tiedot ovat päätyneet Suomen Saunaseuran tietokantaan. Seura käynnisti Suomen satavuotisjuhlavuoden kynnyksellä hankkeen, jonka aikana pyritään kartoittamaan yli sata vuotta vanhojen saunojen määrää Suomessa.

”Museosaunat ovat erikseen. Meitä kiinnostavat sellaiset saunat, jotka ovat vielä käytössä. On hurjaa, että Suomessa on jopa satoja vanhoja käytössä olevia saunoja. Näin vanhat saunat ovat savusaunoja, joten tulipalon riski on kohtuullisen suuri”, sanoo Suomen Saunaseuran toiminnanjohtaja Katariina Styrman.

Savusaunojen kukoistuskausi alkoi hiipua 1900-luvun alkuvuosikymmeninä, kun kiukaat vaihtuivat pönttökiukaisiin.

Heikinheimon sauna oli tuhoutua tulipalossa kolmisen vuotta sitten. Heikinheimon poika lämmitti saunaa kalakavereidensa kanssa, kun palokaasut syttyivät liekkiin.

”Onneksi he saivat palon sammumaan, eikä sauna kärsinyt kuin pieniä vahinkoja. Sen jälkeen olen parantanut saunan tuuletusta esimerkiksi asentamalla avattavan ikkunan.”

Hän on myös tehnyt kuvallisen ohjeen saunan lämmittämiseen.

”Mutta yleensä lämmitys jää minun vastuulleni”, mies hymyilee.

Saunaseuran Styrman kertoo, että vanhoja saunoja on ilmoitettu seuralle eri puolilta Suomea Lappia myöten. Keski-Suomi kuitenkin korostuu jonkin verran. Sitä on pidetty perinteisesti saunaseutuna.

”Mitään johtopäätöksiä ei voi vielä vetää saunojen sijainnista, sillä meille on tullut paljon tietoja perinteisillä kirjeillä, joita emme ole ehtineet käydä läpi”, Styrman.

Tietoja vanhoista saunoista voi lähettää Saunaseuralle syyskuu loppuun asti. Helpoin tapa on lähettää tiedot seuran verkkosivuilta.

Styrman kertoo, että vanhimmat käytössä olevat saunat voivat olla 1700-luvun puolelta, mutta iän varmistaminen on vaikeaa, ellei mahdotonta. Esimerkiksi vuosiluku hirressä voi viitata vanhempaan rakennukseen, josta hirsi on otettu myöhemmin saunaan.

Osa vanhoista savusaunoista on muutettu vuosikymmenten varrella puu- tai sähkölämmitteisiksi.

”Savusaunan lämmittäminen on koettu liian haastavaksi. On kiva huomata, että savusaunoja rakennetaan vieläkin. Esimerkiksi Hernesaaren Löylyssä on savusauna”, Styrman sanoo.

Savusaunan rakentamisesta kiinnostuneita Styrman neuvoo lukemaan Risto Vuolle-Apialan kirjoittaman Savusaunan kiuas -kirjan.

Suuri osa saunoista on nykyään sähkölämmitteisiä, ja puukiukaita lämmitetään yleensä mökeillä. Puukiukaita on myös esimerkiksi 1900-luvun alkupuolella rakennetuissa omakotitalojen pihasaunoissa.

Monella on huonoja kokemuksia savusaunoista, joiden löylyt kirvelevät nielua, ja kiukaasta nouseva haju on pistävä.

”Isoissa savusaunoissa kiirehditään liian usein lämmittämisen kanssa. Saunan hyvä tuulettaminen on erittäin tärkeää”, Heikinheimo painottaa.

Savusaunan hiet pestään saunan viereisellä kalliolla. Vesi on lämmennyt ulkona olevassa kiukaassa. Savusauna-aloittelijat joutuvat pesemään selistään seinistä irronneet noet.

Saunominen on myös hiljentymistä. Heikinheimo istuu saunomistauoilla ja saunomisen jälkeen penkillä katsomassa merelle nauttien hiljaisuudesta. Kerran vuosia sitten hiljaisuuden rikkovat avunhuudot. Kaksi humalaista oli joutunut veden varaan, ja Heikinheimo kävi vieraidensa kanssa pelastamassa toisen heistä. Toinen oli uinut rantaan.

”Mies pääsi lämmittelemään saunaan, kun soitimme merivartiostolle. Poliisi kävi noutamassa hänet putkaan.”

Heikinheimo törmäsi mieheen seuraavana päivänä. Tämä ei ollut kiitollinen lämpimästä saunasta, saatikka henkensä pelastamisesta.

”Hän oli vihainen siitä, että poliisi oli napannut hänet.”

Heikinheimolle savusauna antaa ainoat oikeat löylyt.

”90-vuotias tätini on sanonut, että muut saunat ovat pesusaunoja. Tämä on nautintosauna.”

Kiteellä vanha sauna korjattiin perinteisesti

Parikkalassa asuvan Helvi Ahokkaan omistama yli satavuotias sauna kunnostettiin vuonna 2007. Ahokkaan äidin kotitilalla Kiteellä sijaitseva sauna oli päässyt vuosien aikana huonoon kuntoon. Onneksi se valittiin silloisen ympäristökeskuksen Nurkat kuntoon -projektiin. Osa projektia oli perinnerakentamisen kurssi, joten oppilaat kunnostivat saunan perinteitä kunnioittaen.

Vanha sauna ei ole aivan alkuperäisessä kunnossa, sillä sen lämmönlähde on nykyään jatkuvalämmitteinen kiuas.

”Tämä oli vielä nuoruudessani savusauna, mutta pönttökiuas tuli jo noin 50 vuotta sitten. Sittemmin se vaihdettiin jatkuvalämmitteiseen”, Ahokas kertoo.

Vanha kotitila on nykyään Ahokkaan kesäasuntona. Lapsuuden saunomisista hän muistaa lauteille kirmanneen lapsikatraan.

”Meitä taisi olla yli kymmenen lasta, jotka kävimme kesäisin saunomassa. Muistan, kun tätini huusi perään, että siellä ei nojata seiniin, ettette tule likaisempana ulos kun olette sinne mennessä”, Ahokas kertoo.

Sauna ja lähes alkuperäisessä muodossa pysynyt pihapiiri ovat tärkeitä Ahokkaan suvulle. Nykyään tila on yhdessäolon paikka. Saunan ylälauteille mahtuu jopa yhdeksän miestä rinnakkain.

Ahokas muistaa myös ajan, jolloin saunan merkitys oli laajempi. Saunassa tehtiin töitä, kuten tehtiin ohrasta talkkunaa. Siellä myös pyykättiin.

”Lakanat huuhdeltiin sitten talvella lammella avannossa.”

Sauna oli muutamalle Ahokkaan serkulle ensimmäinen kosketus tähän maailmaan.

”Minulla on kaksi yli 80-vuotiasta serkkua, jotka syntyivät saunassa”, Ahokas sanoo.

Laihian saunavanhus oli pitkään varastona

Laihialla vietetään tänä vuonna poikkeuksellisia vuosijuhlia. Olli Hietalan omistama savusauna täyttää 190 vuotta. Sauna on ollut Hietalan suvun omistuksessa kaikki nämä vuodet.

”Saunan rakensi vuonna 1826 Juho Kustaanpoika, joka eli 1808–1848. Isoisäni siirsi saunan alkuperäiseltä paikaltaan 1900-luvun alussa viiden kilometrin päähän nykyiseen paikkaansa”, Hietala kertoo.

Savusauna jäi vähemmälle käytölle jo vuosikymmeniä sitten. Se oli pitkään varastotilana, kunnes Hietala päätti kunnostaa sen vuonna 2003.

”Jo nuoresta lähtien olin saunassa aina kuin Liisa Ihmemassa. Tämä on tyylipuhdas pohjalainen iso savusauna”, Hietala kuvailee.

Hän purki saunan hirret neljään kasaan, ja osa hirsistä uusittiin. Vanha rakennus muuttui varastosta taas saunaksi.

Sauna on nyt osa paikallista kulttuurihistoriaa.

”Ajattele, että tätä käytettiin saunana yli sata vuotta. Kun sauna oli lämmin, myös lähinaapurit pääsivät käyttämään sitä. Se oli sen ajan sosiaalista toimintaa.”

Sauna olikin läsnä koko elämän ajan. Moni syntyi saunassa, ja viimeinen saunassa käynti oli kuoleman jälkeen. Saunaa käytettiin ruumiin pesemiseen.

”Siellä oli saatavilla lämmintä vettä suhteellisen helposti, ja lämmin pysyi pitkään. Se oli maalaisolosuhteissa paras vaihtoehto.”

Nykyään Hietala pyrkii lämmittämään saunan useita kertoja kesässä. Hän aloittaa lämmittämisen yleensä aamupäivällä. Työtä ei ole hurjan paljon, mutta lämpiävää saunaa pitää valvoa jatkuvasti.

”Pohjalainen sanoisi, että lämmityspäivän valitseminen on korkeammassa kädessä, sillä tuulen suunnalla on vaikutuksensa. Käryt lähtevät nopeammin, jos tuuli puhaltaa lännestä itään”, Hietala sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sauna
 • Kulttuurihistoria
 • Kansanperinne

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asiantuntijat – Annoin lasteni pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  4. 4

   Mustan Barbaarin äitiä ja siskoa syytetään poliisia vastaan pullikoimisesta – rap-artisti tuli myös itse oikeustalolle

  5. 5

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  6. 6

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  7. 7

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  8. 8

   Pohjois-Korean raja­vartijat jahtasivat Etelä-Koreaan loikannutta sotilasta vain metrien päässä – video näyttää täpärän paon luoti­sateessa rajan yli

  9. 9

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  10. 10

   Sukellus­veneeseen loukkuun jääneellä miehistöllä viimeistään nyt kohtalon­hetket Argentiinassa – happi on laskelmien mukaan loppunut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  2. 2

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  3. 3

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  4. 4

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  5. 5

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  6. 6

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  7. 7

   Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  8. 8

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  9. 9

   Pohjois-Korean raja­vartijat jahtasivat Etelä-Koreaan loikannutta sotilasta vain metrien päässä – video näyttää täpärän paon luoti­sateessa rajan yli

  10. 10

   Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Mustan Barbaarin äitiä ja siskoa syytetään poliisia vastaan pullikoimisesta – rap-artisti tuli myös itse oikeustalolle
  3. Sukellus­veneeseen loukkuun jääneellä miehistöllä viimeistään nyt kohtalon­hetket Argentiinassa – happi on laskelmien mukaan loppunut
  4. Matti Känkänen on työskennellyt arkkutehtaalla niin kauan, että hänen arkuissaan makaa jo yli satatuhatta suomalaista – Yksi asia on muuttunut: ”Ennen oli kiirettä keväisin, kun kesää odottaneet ihmiset kuolivat”
  5. Seppo Samppala hurahti pettuleipään ja neuvoo sen saloja nyt opiskelijoille – Köyhien aikojen hätäravinnosta on tullut niin arvokas raaka-aine, että sen kilohinta on 140 euroa
  6. Finanssivalvonta varoittaa bitcoin-kuplasta – ”Näyttää siltä, että kryptovaluuttoja käytetään ensisijaisesti spekulatiivisina sijoituskohteina”
  7. ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi Tilaajille
  8. Sevillan kannattajien ilta oli yhtä vuoristorataa – nousu 0–3:sta tasapeliin Liverpool-ottelun loppuhetkillä ja lopulta synkkä uutinen: valmentajalla on syöpä
  9. Näin vapaa aukiolo on vaikuttanut kauppoihin: Prismoihin voi mennä yölläkin, mutta parisataa pikkukauppaa on mennyt nurin
  10. Moaffak, Xiaotong, Voitto ja kymmenet muut – tältä näyttää joukko, joka on siivittänyt Suomen startup-huumaan
  11. Ruotsissa neljätuhatta toimittajaa allekirjoitti vetoomuksen seksuaalista häirintää vastaan – Radion naispäällikkö erosi ahdistelusyytösten takia
  12. Näytä lisää