Kotimaa

Vihreät haaveilevat pääministerin salkusta – ”Sosiaaliturvamme on täysin vanhentunut”

Helsingin suurimman puolueen asema olisi vihreille näytön paikka. Puolue haluaa suurten yleispuolueiden joukkoon.

Vihreät yrittää puskea suurten puolueiden joukkoon. Ensin tarkoituksena on vallata Helsinki ja sitten koko maa. Tavoite on häkellyttävän kunnianhimoinen puolueelle, jonka kannatus ei ole koskaan rikkonut valtakunnallisesti edes gallupeissa 15 prosentin rajaa.

Puolueen puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan vihreiden on suhtauduttava itseensä vakavasti ja kunnianhimoisesti. Puolue himoitsee avoimesti pääministerin salkkua, vaikka Niinistö ei vielä haluakaan asettaa tavoitteelle takarajaa.

”Vaikka puolueemme onkin syntynyt 80-luvulla, olemme tässä ajassa kiinni. Tunnistamme paremmin kuin mikään muu puolue, että Suomen sosiaaliturva, työelämän pelisäännöt ja elinkeinorakenne ovat täysin vanhentuneita. Olemme ainut puolue, joka on valmis tekemään tarvittavat uudistukset”, Niinistö julistaa.

Hänen mielestään pääministeri Juha Sipilän (kesk) ajama hallituspolitiikka on kiskaissut Suomen takaisin 1950-luvulle.

Vihreille kasvu on elinehto. Puolue oli suhteellisella laskutavalla viime eduskuntavaalien suurin voittaja, mutta se ei päässyt mukaan Sipilän suurten puolueiden hallitukseen. Sipilä huoli kumppaneikseen vain kokoomuksen ja perussuomalaiset. Sdp:n lisäksi kaikki pienet puolueet jäivät rannalle.

Tuoreimmassa HS:n gallupissa vihreitä kannatti 11,4 prosenttia äänestysikäisistä suomalaisista. Kannatus oli hienoisessa laskussa edelliskuun huippulukemista 11,7 prosentista, mutta muutos mahtuu virhemarginaaliin. Yle on mitannut vihreille omissa gallupeissaan yli 13 prosentinkin kannatusta.

Huipussaan oleva suosio on selvästi vahvistanut vihreiden itseluottamusta, mutta lasikaton rikkominen ei ole ollut pikkupuolueille Suomessa helppoa. Viime vuosikymmeninä tässä ovat onnistuneet vain perussuomalaiset. Heidänkin kannatuksensa on tosin hallitustaipaleella kuihtunut alle kymmeneen prosenttiin.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Outi Alanko-Kahiluodon mukaan vihreät vetoavat kasvavaan joukkoon ihmisiä, joilla ei ole ennestään etujärjestöjen tukea.

”Me vihreät olemme puhuneet kaikkein pisimpään silpputyöntekijöiden ja itsensä työllistäjien aseman parantamisesta. Olemme esimerkiksi ajaneet vuosia mallia, jossa sosiaaliturva seuraa perässä, vaikka henkilö olisi välillä palkansaaja, välillä yrittäjä ja välillä apurahan saaja. Nyt Akava teki saman ehdotuksen”, hän sanoo.

Pätkätyöläisiä on toistaiseksi selvästi vähemmän kuin vakituisissa työsuhteissa olevia palkansaajia. Vihreät luottavat kuitenkin siihen, että joustava työelämä vetoaa kaikkiin. Esimerkiksi vihreiden ajaman perustulon ajatuksena on suojata ihmisiä poukkoilevilta työsuhteilta ja digitalisaation aiheuttamalta murrokselta.

Vihreät yrittää karistaa yhden asian puolueen leimaa. Kun Niinistö ja Alanko-Kahiluoto puhuvat vihreiden strategiasta, ympäristöasiat nousevat esille vasta 20 minuutin keskustelun jälkeen.

”Totta kai olemme yleispuolue. Hesarin Unto Hämäläinen ihmetteli vasta blogissaan, että mihin vihreitä vielä tarvitaan. Tämä on vanhentunut kysymys. Samalla logiikalla voisi kysyä kokoomukselta, mihin heitä vielä tarvitaan. He eivät saaneet Suomeen kuningasta, ja senhän takia kokoomus perustettiin”, Niinistö näpäyttää.

Kyllä vihreät yhä myös ympäristöstä välittävät, mutta puolue on ymmärtänyt, että taantuma-aikoina aihe kuin aihe kannattaa höystää talousargumentein.

”Toimitusjohtajat puhuvat ihan vihreitä samaan aikaan, kun hallituspuolueet laahaavat valovuosia perässä. Monet poliitikot puolustavat yhä sellaista teollisuutta, jota meillä ei ole ollut enää 30 vuoteen”, Niinistö sivaltaa.

Hänen mukaansa esimerkiksi St1:n Mika Anttonen, Outotecin Pertti Korhonen ja Nesteen Matti Lievonen ymmärtävät Suomen hallitusta paremmin, mihin suuntaan maailmantalous on menossa. Sipilän hallituskin on puhunut paljon biotaloudesta, uusiutuvasta energiasta ja cleantechistä, mutta vihreiden mielestä tekoja tarvitaan lisää.

Alanko-Kahiluodon mukaan vihreät yrittää erottua asiantuntevilla vastaehdotuksilla, joita on vaikea ampua alas.

”Olen itse kolmannen kauden kansanedustaja, ja mielestäni teemme koko ajan puolueena yhä parempaa työtä. Me laskemme realistiset vaihtoehdot muiden puolueiden politiikalle ja pystymme myös osoittamaan, että ajatuksemme ovat toteuttamiskelpoisia.”

Puolue on käyttänyt ahkerasti eduskunnan tietopalvelua. Viimeksi puolue hyökkäsi hallitusta vastaan esimerkiksi huomauttamalla, että suunnitelluista leikkauksista 530 miljoonaa kohdistuu lapsiperheisiin seuraavan kahden vuoden aikana.

Vihreät näkee itsensä uuden ajan puolueena. Sdp:llä oli ratkaiseva rooli hyvinvointivaltion peruspilareiden, kuten sosiaaliturvan, tasa-arvoisen koulutusjärjestelmän ja kolmikantaan perustuvan työmarkkinasopimisen rakentamisessa. Vihreiden mielestä haurastuneet pilarit pitäisi uusia.

”Kuntavaalit ovat meille tosi tärkeät. Jos nousemme Helsingin suurimmaksi puolueeksi, saamme tilaisuuden näyttää, että kykenemme johtamaan ja tekemään uudistavaa politiikkaa isossa mittakaavassa.”

Kuntavaalit ovat edessä ensi keväänä. Ne ovat viimeiset vaalit, joihin Niinistö puolueensa johtaa. Hän jättää puolueen sääntöjen mukaisesti puheenjohtajan paikan vuoden päästä puoluekokouksessa kolmen peräkkäisen kaksivuotiskauden jälkeen.

Jos vihreät onnistuisivat kampeamaan kokoomuksen Helsingin suurimman puolueen paikalta, vihreiden pitäisi löytää joukoistaan uuden puheenjohtajan lisäksi myös pätevä ja valovoimainen pormestari. Niinistö ja Alanko-Kahiluoto kuitenkin vakuuttavat, että vihreät eivät ole riippuvaisia karismaattisista johtajista. He haluavat jättää henkilöityneen politiikan muille puolueille.

Vihreät saattaa tosin olla riippuvaisempi nykyjohdostaan kuin puolue kuvittelee. Ylen tuoreessa kyselyssä Niinistö on ylivoimaisesti suosituin oppositiojohtaja.

 

Vihreä presidenttiehdokas julki tänä vuonna

Vihreät nimeävät puolueen presidenttiehdokkaan vielä tämän vuoden aikana, puheenjohtaja Ville Niinistö kertoi puoluekokouksessa. Presidentinvaalit käydään vuonna 2018.

Vihreiden ennakkosuosikki ja viime presidentinvaaleissa toiselle kierrokselle yltänyt Pekka Haavisto ilmoittaa aikeistaan syksyllä. Niinistö itse vierastaa ajatusta presidenttiydestä, mutta vakuutti, että vihreät nimittävät oman ehdokkaan, vaikka Haavisto kieltäytyisikin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vihreät
 • Puolueet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  5. 5

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  6. 6

   Brexit-äänestäjille luvatut säästöt muuttuivat jo suuriksi kuluiksi, koska reaalitalous kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   Pyöräilykypärä pakolliseksi vai ei? Yhdysvaltalaistutkijan mukaan kysymykseen on vain yksi oikea vastaus

   Tilaajille
  8. 8

   Jatkuvat keskeytykset tekevät meistä tyhmempiä kuin olemme – taistellaan yhdessä häiriökulttuuria vastaan

  9. 9

   Enemmistö suomalaisista haluaa vahvat oluet ja limuviinat ruokakauppaan – valtaosa kannattaa myös väljempää aukioloa ravintoloille

  10. 10

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  3. 3

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  6. 6

   Washingtonissa ei nykyään keskustella kuin yhdestä asiasta, kuinka kauan tämä voi jatkua? – Presidentti Trumpille on kuitenkin vaikeaa antaa potkut

  7. 7

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  8. 8

   ”Osakas laittoi kätensä hameeni alle” – Juristialan naiset kertovat kourimisesta, vähättelystä sekä syrjinnästä, ja vaativat häirinnälle loppua

  9. 9

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  10. 10

   Maailmalla leviää ”sydäntäsärkevä” video nälkään sulalla maalla nääntyvästä jääkarhusta – National Geographicin kuvaaja kertoo itkeneensä kuvatessaan eläimen kärsimystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää