Kotimaa

Mielivaltaa, rasismia, lahjontaa, puuttuvia lääkkeitä – näin kritisoitu vastaanottokeskus­yritys Luona puolustautuu

Luona myöntää, että sen vastaanottokeskuksissa on ollut rasismia ja muita ongelmia, mutta niihin on puututtu muun muassa vaihtamalla henkilökuntaa.

Luonan vastaanottokeskuksissa on ollut ongelmia, myöntää Luona oy:n lääketieteellinen johtaja Pekka Tuomola.

Ongelmista on puhuttu pitkään, ja niistä kertoivat sunnuntaina HS:ssa useat vastaanottokeskusten nykyiset ja entiset työntekijät.

Mielivaltaa, rasismia, lahjontaa, puuttuvia lääkkeitä: syytökset Luonaa kohtaan ovat raskaita.

”Kerran yksi turvapaikanhakija makasi 12 tuntia omassa ulosteessaan ilman, että asialle tehtiin mitään. Kirjoitin asiasta raportin, mutta se poistettiin”, sanoi yksi työntekijä HS:lle kertoessaan miten turvapaikkaa hakeneita mielenterveyspotilaita on Luonassa huomioitu.

Pekka Tuomola kertoo, ettei tunne tapausta. ”Minulle ei ole tullut tietoa tällaisesta.”

Tuomola on johtanut Helsingin Diakonissalaitoksella kidutettujen kuntoutuskeskusta ennen siirtymistään Luonan palvelukseen 2014. Hän tietää, että henkisetkin ongelmat voivat olla vakavia.

”Luonassa on ollut linjana tarjota aina keskusteluaika terveydenhoitajalle”, Tuomola sanoo.

Useat Luonan vastaanottokeskuksissa olleet, sekä työntekijät että asiakkaat, ovat kiinnittäneet huomiota siihen, etteivät potilaat saa riittävää hoitoa. Heidän mukaansa kaikkeen tarjotaan ratkaisuksi Buranaa, aivoverenvuotoonkin.

Maahanmuuttoviraston ohjeiden mukaan turvapaikanhakijoiden pitäisi hankkia lääkkeensä itse. Mutta koska tiedämme kuinka vähän rahaa he saavat, olemme hankkineet oman peruslääkevaraston, sanoo Pekka Tuomola.

”Valikoimassa on kipulääke, vatsalääke, iholääke ja allergialääke.”

Tammikuussa 21-vuotias afganistanilainen, Luonan vastaanottokeskuksessa Espoon Nihtisillassa asunut turvapaikanhakija kuoli aivoverenvuotoon. Pekka Tuomola haluaa kertoa tapauksesta, sillä vielä aamulla sosiaalinen turvapaikanhakija oli auttamassa henkilökuntaa pirteänä. Hän kuoli muutamaa päivää myöhemmin sairaalassa.

Kuolemantapaus on ollut Luonan vastaanottokeskuksiin liittyen ainoa laatuaan.

”Ehdottomasti tämä on ollut ainoa. Kyllähän tuolla juttuja liikkuu että Luonassa kuollaan, mutta muita kuolemantapauksia ei ole.”

Tuomolan mukaan työntekijän esittämä väittämä siitä, ettei Luonan vastaanottokeskuksen asiakkaita lähetettäisi lääkäriin koska siitä syntyy kustannuksia, ei ole järkevä.

”Lääkäripalvelut läpilaskutetaan Migriin. Meillä ei todellakaan ole minkäänlaista taloudellista intressiä olla lähettämättä ketään lääkäriin.”

Tämä tarkoittaa, että ensin laskun maksaa Luona Oy, joka laskuttaa summan takaisin Maahanmuuttovirastolta eli Migriltä.

Maahanmuuttoviraston ja Luonan välisten sopimusten taloudelliset yksityiskohdat on salattu. Perusteluna ovat liikesalaisuudet. Se kuitenkin tiedetään, että osa maahanmuuttoviraston sopimuksista on määräaikaisia ja jatkuu vuoteen 2017, osassa taas on puolen vuoden irtisanomisaika. Lisäksi osassa sopimuksista on määritelty paikkaluku, josta Maahanmuuttoviraston on maksettava, vaikkei asukkaita olisikaan tuota määrää.

Luonalla on nyt 300 työntekijää ja 2 300 asukasta. Kaksi vastaanottoyksikköä on jo lakkautettu, ja toiminta supistuu koko ajan.

Luona on henkilöstövuokrausyritys Baronan tytäryhtiö. Toinen tytäryhtiö on Forenom, joka on hankkinut vastaanottokeskuksille tiloja. Viime kuukausina Luona on ostanut niitä remontoituaan ne.

”Remontointiin meni kaksi miljoonaa omaa rahaa”, huomauttaa Tuomola.

Sekä Luonan, Baronan että Forenomin hallituksissa istuu Baronan perustaja Markus Oksa. Hänellä on julkisten yritysrekistereiden mukaan ainakin 22 muutakin hallituspaikkaa.

Luonan hallitukseen on haalittu Oksan lisäksi politiikkaan kytköksissä olevia henkilöitä. Puheenjohtaja on Helsingin entinen sosiaalijohtaja Paavo Voutilainen (kok), jäseniä kansanedustaja Sanna Lauslahti (kok), viestintäkonsultti Ulpu Iivari (sd) ja konsultti Pasi Natri (kok), joka on euroedustaja Miapetra Kumpula-Natrin (sd) mies.

HS ei ole tavoittanut Oksaa kommentoimaan edustamansa Luonan asioita viime viikolla eikä myöskään sunnuntaina.

Annetaan siis lääketieteellisen johtajan Pekka Tuomolan kertoa.

Tuomola myöntää, että Luonan alkutaival vastaanottokeskusten parissa syyskuussa 2015 ei ollut helppo. Maahanmuuttovirastosta saattoi tulla aamulla puhelu, että Torniosta matkaa bussi kohti Helsinkiä.

”Meillä oli noin kaksitoista tuntia aikaa järjestää tilat, sängyt, kaikki. Ei meillä ollut kokemusta vastaanottokeskusten perustamisesta, vaikka sosiaali- ja terveydenhuoltoalan kokemusta paljonkin.”

Toki virheitäkin tehtiin, esimerkiksi palkkauksessa.

Useat haastateltavat kertoivat HS:lle vastaanottokeskusten vartijoista, jotka käyttäytyivät avoimen rasistisesti ja puhuivat ”partalapsien hyysäämisestä”. Yhden työtekijän mukaan toiset työntekijät ottivat vastaan lahjuksia.

”Me olemme pyrkineet suosimaan etniseltä taustaltaan muiden kuin suomalaisten palkkaamista vastaanottokeskuksiin esimerkiksi kielitaidon vuoksi. On mahdollista, että vastaanottokeskuksissa tästä on seurannut myös kulttuurisia ristiriitoja henkilökunnan ja asiakkaiden välillä”, sanoo Tuomola.

Rasistiseen käyttäytymiseen on Tuomolan mukaan puututtu heti.

”Määräaikaisissa työsuhteissa esimerkiksi palkka on maksettu työsuhteen loppuun asti, mutta työvelvoite on päättynyt heti.”

Nyt ongelmat on korjattu, hän sanoo. Esimerkiksi Maahanmuuttoviraston ohjeiden mukaan vastaanottokeskuksessa tulee olla yksi sosiaaliohjaaja ja terveydenhoitaja 150 turvapaikanhakijaa kohden.

”Tämä tavoite saatiin Luonassa täyttymään kuluneen talven aikana.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vastaanottokeskukset
 • Vuokratyö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskuksessa, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  2. 2

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  3. 3

   Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

  4. 4

   Tuulia Tiihosen kävelykyky heikkeni ja korkea kuume jatkui kaksi vuotta – Väsymysoire­yhtymästä ei tiedetä juuri mitään, vaikka sitä sairastavat tuhannet suomalaiset

  5. 5

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  6. 6

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  7. 7

   Nordea lopettaa kertaheitolla kolme lähekkäistä konttoria – katso grafiikasta, miten nopeasti pankkikonttorit katoavat

  8. 8

   Venäjän aggressiivisuus ja EU:n epäröinti sumentavat itäisten kumppanimaiden jäsenyyshaaveita – Carl Bildt varoittaa Eurooppaa ”sukupolvemme geopoliittisesta möhläyksestä”

  9. 9

   Hälytyskellot eivät Suomessa soineet, kun Mugabe kertoi pelottavista suunnitelmistaan tavattuaan Mauno Koiviston 1981

  10. 10

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  2. 2

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  3. 3

   Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

  4. 4

   ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

   Tilaajille
  5. 5

   Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

  6. 6

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  7. 7

   Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

   Tilaajille
  8. 8

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  9. 9

   Taksikuski raiskasi illan viimeisen asiakkaan Helsingin Suutarilassa ja valitti tuomiostaan – hovioikeus piti tuomion ennallaan

  10. 10

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lauri Markkanen on koripalloon ihastunut ”sieni”, joka uskoo pelaavansa All Stars -ottelussa – yliopistovalmentaja kertoo Pekka-isän pitkästä odotuksesta
  3. Vanhempien ”luokkashoppailu” saattaa vauhdittaa poikien heikompaa koulumenestystä – ”Tavalliset luokat eivät ole tavallisia, sieltä on kuorittu kerma pois”
  4. Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa” Tilaajille
  5. Tutkimus: Älä säikähdä, jos lapsesi painii välitunnilla, sillä hän on suomalaisen koulun helmi – ja ihastuttaa maailmalla
  6. Venäjän aggressiivisuus ja EU:n epäröinti sumentavat itäisten kumppanimaiden jäsenyyshaaveita – Carl Bildt varoittaa Eurooppaa ”sukupolvemme geopoliittisesta möhläyksestä”
  7. Kuinka monta taksisovellusta Helsingin kokoiseen kaupunkiin mahtuu?
  8. Kaikki lähti Alvar Aallon rakennuksista ja puutarjottimista – Kari Virtasesta kasvoi Suomen ykkösarkkitehtien puuseppä
  9. Tuulia Tiihosen kävelykyky heikkeni ja korkea kuume jatkui kaksi vuotta – Väsymysoire­yhtymästä ei tiedetä juuri mitään, vaikka sitä sairastavat tuhannet suomalaiset
  10. Saksan sosiaalidemokraatit raottavat ovea mahdolliselle hallitusyhteistyölle – ”Keskustelut ovat tarpeen”
  11. Traktorin perään ajanut henkilöauto kimposi rekkaa päin Juuassa – kuljettaja kuoli
  12. Näytä lisää