Kotimaa    |   Tausta

Näin autat, jos epäilet läheisesi suunnittelevan itsemurhaa – Ota itsemurha rohkeasti puheeksi

Itsemurha-ajatusten takana on syvä toivottomuus.

Itsemurhan takana voi olla henkilökohtainen kriisi kuten ero, työpaikan menetys, vakava sairastuminen tai pettymys ihmissuhteissa.

Myös jatkuva kokemus arvottomuudesta tai epäonnistumisista, kiusaamisesta ja syrjinnästä voi altistaa itsetuhoisille ajatuksille. Epäonnistumisten ei välttämättä tarvitse olla suuria. Monien pienten epäonnistumisten kasaantuminen voi järkyttää ihmistä enemmän kuin yksi iso asia.

Läheisenä voit auttaa puhumalla asiasta avoimesti ja rauhallisesti. Toimi näin.

1 Jos joku kertoo tuntevansa itsensä arvottomaksi, älä väitä vastaan vaan kysy, kuinka kauan tunnetta on jatkunut.

2 Jos huomaat merkkejä toivottomuudesta, voit kysyä rauhallisesti, onko toinen ajatellut itsemurhaa. Jos vastaus on ei, ehdota silti, että voisitte pohtia yhdessä, mikä helpottaisi hänen oloaan.

3 Jos arvelet, että joku on äkillisessä itsemurhavaarassa, älä jätä häntä yksin. Soita valtakunnalliseen kriisipuhelimeen tai hätäkeskukseen, jos arvioit, että apua tarvitaan heti. Pysy paikalla, kunnes apu tulee, tai vie hänet päivystykseen.

4 Keskustele omista tunteistasi luotettavan ihmisen ja tarvittaessa ammattiauttajan kanssa.

5 Itsetuhoisiin ajatuksiin ja itsemurhaa yrittäneelle tarjoavat apua muun muassa valtakunnallinen kriisipuhelin numerossa 01019 5202, verkkokriisikeskus tukinet.fi sekä kriisikeskukset.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää