Kotimaa    |   Lauantaivieras:

Hanna Mäntylä korostaa ihmisten omaa vastuuta terveydestään

Suomessa on säästötavoitteiden takia pakko linjata, mitä palveluita kansalainen voi saada yhteiskunnalta, sanoo Hanna Mäntylä.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) sanoo, että Suomessa on pakko priorisoida eli asettaa tärkeysjärjestykseen palvelut, joita ihminen voi olettaa yhteiskunnalta saavansa.

”Julkisesta palvelulupauksesta on käytävä vahvaa yhteiskunnallista keskustelua. Me olemme siinä tilanteessa, että joudumme priorisoimaan, mitä yhteiskunta pystyy ihmisille lupaamaan”, Mäntylä sanoo.

Mäntylän mukaan ketään ei jätetä heitteille tai hoitamatta.

”Sosiaalinen oikeudenmukaisuus kulkee tässä varmasti mukana. Mutta sote-uudistukselle on selkeä säästötavoite, kolme miljardia euroa tuleville vuosille, ja silloin ollaan hyvin perustavanlaatuisten asioiden äärellä”, Mäntylä sanoo.

Mäntylän mukaan ihmisillä on myös oma vastuu terveydestään ja hyvinvoinnistaan.

”Eli miten omilla elämäntavoillaan ja omilla valinnoillaan voi vaikuttaa terveyteensä. Itse ­näen hyvin positiivisina terveysteknologian tuomat mahdollisuudet. Parhaimmillaan pystytään ennakoimaan, mitkä riskit ihmisillä on perimän kautta sairastua johonkin tiettyyn sairauteen, ja sen avulla voidaan ennaltaehkäistä ja ohjata entistä vahvemmin”, Mäntylä sanoo.

Priorisointi on poliittisesti vaikeaa, eikä Suomessa ole totuttu jaottelemaan ihmisiä esimerkiksi elintapojen mukaan.

Tällaista priorisointia on havaittavissa lääkesäästöjä koskeneessa raportissa, jonka selvitysmies luovutti Mäntylälle pari viikkoa sitten.

Hallitus aikoo ensi vuoden budjetissa tehdä yli 130 miljoonan euron säästöt lääkekustannuksiin. Selvitysmies ehdotti muun muassa, että kakkostyypin diabetesta sairastavat maksaisivat itse osan lääkkeistään.

Raportissa kustannusten siirtoa potilaalle perusteellaan kakkostyypin diabeteksen luonteella.

Se on osittain elintasosairaus, jota voi ehkäistä elintapojaan muuttamalla, esimerkiksi painoaan pudottamalla.

”Lääkesäästöistä ei ole mitään hallituksen linjausta vielä. Mutta tosiasia on se, että joudumme korostamaan ihmisten omaa vastuuta tulevaisuudessa”, Mäntylä sanoo.

Hän nostaa esimerkiksi nykyisen nuoremman sukupolven, jolla on Mäntylän mukaan isoja terveyshaasteita.

”Käytetään paljon energiajuomia, syödään roskaruokaa, ei liikuta, on ylipainoa. On tekijöitä, joihin pitää uskaltaa puuttua ja korostaa riittävän ajoissa, että nämä altistavat tietyille kansansairauksille, esimerkiksi diabetekselle.”

Mäntylä vastaa perussuomalaisten osalta sosiaali- ja terveydenhuollon sote-uudistuksesta, vaikka virallisesti vastuuministeri onkin keskustan Juha Rehula.

Sote-uudistus nytkähtää jälleen eteenpäin, kun ensi viikon alussa ilmestyy tarkempi selvitys potilaan valinnanvapauden järjestämisestä.

Jokainen voisi valita oman terveys- ja hyvinvointikeskuksen, joka voisi olla maakunnan omistama julkinen yhtiö, yksityinen yritys tai jonkin järjestön tai yhteisön omistama tuottaja.

”Perussuomalaiset eivät halua tilannetta, että toimivia käytäntöjä liikaa hajotetaan, eikä ylikansallisille yrityksille saa rakentaa monopoliasemaa. Pienille pk-yrityksille on annettava mahdollisuuksia”, Mäntylä sanoo puolueen reunaehdoiksi.

Mäntylän mukaan maakunnilta vaadittua julkisten palveluiden yhtiöittämistä ei pidä demonisoida, kuten oppositio on tehnyt.

”Se tuo läpinäkyvyyttä julkisen sektorin puolelle ja pakottaa pohtimaan tehokkuutta ja laatua.”

Mäntylä vierittää vastuuta maakuntiin tuleville uusille maakuntavaltuustoille.

”Näillä päättäjillä on valta ja vastuu tehdä linjauksia, jotka tukevat alueen elinkeinopolitiikkaa. Alueille on saatava erilaisia tuottajia”, Mäntylä sanoo.

Mäntylän mukaan esimerkiksi vanhustenhoivaan tarvitaan ihmisiä, jotka uskaltavat lähteä yrittäjiksi.

 

Ministeri haluaisi puuttua juomisen syihin

 

Sosiaali- ja terveysministeri, perussuomalaisten kansanedustaja Hanna Mäntylä pitää hallituksen päätöstä väljentää alkoholilakia ”erittäin hyvänä edistysaskeleena”.

Hallitus päätti viikko sitten muuttaa alkoholilakia muun ­muassa niin, että nelosolut, niin sanotut limuviinat ja vahvat lonkerot tulevat myyntiin myös ruokakauppaan, kun niitä tähän asti on saanut vain Alkosta.

Perussuomalaiset ja etenkin Mäntylä ovat aiemmin kannattaneet myös viinien tuomista ruokakauppaan.

Mäntylän mukaan nyt saatiin kompromissi, johon puolue on tyytyväinen.

”Me perussuomalaiset pidämme hyvänä, että alkoholipolitiikkaa lähestytään uudesta näkökulmasta ja huomioidaan kokonaisuus myös elinkeinoelämän, matkailu- ja ravintola-alan ja päivittäistavarakaupan osalta. Uskon, että nyt päästään puuttumaan myös Viron viinaralliin”, Mäntylä sanoo.

Mäntylän mielestä suomalaisiin pitää uskaltaa luottaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) päihdepolitiikan asiantuntijat eivät ole olleet innostuneita alkoholin saatavuuden lisäämisestä hallituksen suunnittelemalla tavalla. Ainakin aiemmilla kerroilla myös alkoholihaitat ovat lisääntyneet.

”On hyvin monentyyppisiä tilastoja ja tutkimusta, mihin saatavuus johtaa”, Mäntylä kuittaa.

”On myös tutkimuksia, että saatavuuden lisääntyminen vie niitä, joilla on elämänhallinta jo valmiiksi hukassa.”

”Alkoholipolitiikka on laaja ja monimuotoinen kysymys. Keskustelua pitäisi laajentaa saatavuudesta syihin: miksi toisista tulee alkoholin liikakäyttäjiä ja toisista taas ei”, Mäntylä sanoo.

Mäntylän mukaan liikakäytön taustalla on aina jokin syy, ja syihin pitäisi vaikuttaa.

”Ihminen, joka on alkoholin suurkuluttaja, hankkii alkoholin riippumatta siitä, onko se Alkossa vai ruokakaupassa”, Mäntylä sanoo.

Missä menevät perussuomalaisten liberalismin rajat? Yhä useam­mat maat, viimeisimpänä Kanada, aikovat laillistaa kannabiksen. Laillistamisen yksi syy on vähentää huumekauppaan liittyvää rikollisuutta.

Ministeri näyttää kauhistuneelta.

”En missään tapauksessa kannata kannabiksen laillistamista. Siinä menee minulla raja. Olen huolissani siitä, että tutkimustietojen mukaan nuorten alkoholinkäytön vähentyessä sekakäyttö ja kannabiksenkäyttö ovat lisääntyneet”, Mäntylä sanoo

Hanna Mäntylä

 Sosiaali- ja terveysministeri.

 41-vuotias toisen kauden kansanedustaja Torniosta Lapin vaalipiiristä.

 Perussuomalaisten toinen varapuheenjohtaja.

 Koulutukseltaan perushoitaja, opiskelee myös Lapin yliopistossa pääaineenaan sosiaalityö. Nyt vapaa-aikanaan työstää opintoja eteenpäin.

 Erityisnuorisotyöntekijä, työskennellyt myös muun muassa työvoimaneuvojana.

 Kaksi lasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää