Kotimaa

Kesällä lautanen kevenee – ”Ei niinkään kesä­kilojen takia, lämmintä ruokaa ei vain kaipaa”

Terveystrendit näkyvät kesäruoassa: Tuhtien ruokien sijaan maistuvat satokauden vihannekset.

Paras kesäruoka on kevyttä ja raikasta, toteavat Helsingin Carusel -kahvilassa lounasta nauttivat Hanna Lytz ja Elina Kettunen.

”Kermaiset ja raskaat uuniruoat vaihtuvat kesällä raikkaisiin salaatteihin. Ei niinkään kesä­kilojen takia, lämmintä ruokaa ei vain kaipaa. Tosin on ihan pakko saada uusi perunoita ja kasvisnyyttejä, joihin tulee tomaattia ja kesäkurpitsaa”, kertoo Lytz.

Lytzin ja Kettusen perheissä suositaan kesällä vaivatonta ruokaa, jota koko perhe voi syödä ja ottaa mukaan piknikille.

Suomalaisen ruokalautanen on muuttunut kevyemmäksi samalla kun valinnanvara on lisääntynyt. Kesäsyöminen näyttääkin kääntyneen päälaelleen, toteaa kansantieteen dosentti Maarit Knuuttila Helsingin yliopistosta. Kun maatalousvaltaisessa Suomessa tehtiin maatöitä kesän tullen pidemmälle iltaan, samalla myös syötiin talvea useammin.

”Nykyisin yritämme tehdä juuri päinvastoin: syödä kesällä kevyemmin ja talvella tuhdimmin.”

Nykyään kesäpöytään on valittavana vaikka mitä, kun taas entisaikaan syksyllä varastoidut ruoka-aineet saattoivat olla kesän tullen todella vähissä. Luonto ei tarjonnut juuri mitään uutta ennen heinäkuuta.

”Vasta heinäkuun puolella omasta maasta alettiin saada esimerkiksi varhaiskaalia. Uusia perunoita ei sillä lailla juhlittu kuin nykyisin. Kyllä niitä kaivettiin penkistä, mutta tavoite oli syksyssä ja mahdollisimman suurissa perunoissa.”

Nykyään suomalaiset odottavat eniten juuri uusia perunoita, selviää Suomalaisen Työn Liiton teettämästä tutkimuksesta. Vasta kasvisten jälkeen tulevat lihatuotteet.

Perunoita haluavat myös espoolaiset Aulis ja Laila Pennanen, jotka saapuvat Helsingin Hakaniemen torille tutun torikauppiaan luo heti, kun uutta satoa on saatavilla.

”Kyllä niitä odotetaan. Perunat ovat mahtava lisäke grillatun lihan tai kalan kanssa”, Aulis Pennanen sanoo.

Kasviksia ja marjoja syödään kesäisin muutenkin talvea enemmän. Tämä selvisi tutkimuksesta, jossa selvitettiin varusmiesten talven ja kesän ruokavalintojen eroja.

”Terveystrendit näkyvät kesäruoassa. Nykyään grillataan jopa salaattia ja kaalia. Arkihavainnot kertovat toisaalta, että suomalaiset arvostavat klassikoita ja helppoutta. Mansikat ja makkara pitävät siksi pintansa”, kertoo Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen dosentti Piia Jallinoja.

Kesän ruokavalioon vaikuttaa paljon sekin, miten syö muina vuodenaikoina. Paljon kasviksia syövä todennäköisesti kokkaa niitä kesälläkin.

”Jos kasvisten valmistamisen kokee vaivalloiseksi, ajattelee todennäköisesti niin myös kesällä. Arkena samankaltaista ruokaa tekevä luultavasti palaa joka kesä samoihin makkaroihin, kun monipuolinen kokeilija odottaa kesää päästäkseen kokeilemaan uusia erikoisia reseptejä.”

Kasvisten suosion nousu on huomattu kaupoissa jo useampana vuonna. Esimerkiksi maissin myynti moninkertaistuu kesäkuukausina.

”Kasvikset ovat selvästi suosituimpia grillattavia,” toteaa tuoretuotteiden valikoimajohtaja Antti Oksa S-ryhmän vähittäiskaupan ketjuohjauksesta.

Myös Keskon tuoretuotteiden ostojohtaja Jyrki Karlsson on huomannut, että suomalaisten kesäsyöminen on monipuolistunut. Ennen syötiin makkaraa ja broileria – nyt erilaisia raakamakkaroita – ja lihankin korvikkeet tulevat vauhdilla.

”Aiemmin pelkkää lihaa syövät haluavat nyt laittaa grilliin jotain muutakin. Myös äyriäisten grillaaminen nousee tänä kesänä”, Karlsson uskoo.

Kesällä monelle on tärkeää yhdessä syöminen. Monessa perheessä lasten harrastukset ovat tauolla ja on aikaa asettua yhteiseen ruokapöytään.

”Kesäsyömisen ideaali näyttää usein ruoka- ja naistenlehdistä tutulta kuvalta: sukulaiset ja ystävät kerääntyneenä laiturinnokkaan auringonlaskun aikaan herkuttelemaan. Tästä saattaa tulla osalle paineita”, Jallinoja sanoo.

Helsinkiläisellä Maarit Mattilalla on tähän oiva keino:

”Meillä on lähisukulaisten kesken Whats App -viestiryhmä, jossa sovitaan kuka hoitaa esimerkiksi lisukkeet, jälkkärin ja kuka drinksut. Näin kenenkään ei tarvitse stressata ruoista.”

Suomalainen suhtautuu kesäherkutteluun kuin joulunpyhiin, sanoo Jallin­oja. Jatkuva paine ja syyllisyys kesäkiloista sekä ruoan terveellisyydestä kannattaa hänen mukaansa unohtaa.

”Herkullista, terveellistä ja ympäristöystävällistä ruokaa on mahdollista tehdä – kasvisten käytön lisääntyminen myös kesäkeittiössä kertoo juuri tästä.”

Näitä ostetaan kesällä
Kasvikset

Suosituimpia kesäkasviksia ovat esikypsytetyn maissin lisäksi munakoiso, varhaiskaalit, kotimaiset paprikat ja chilit,

varhaisperuna, nippusipuli- ja porkkana sekä herneet.

S-ryhmässä tomaattia myydään touko–elokuussa yli 70 prosenttia enemmän kuin muuhun aikaan vuodesta. K-ryhmässä uunijuureksien menekki sitä vastoin laskee.

Liha ja makkarat

Kesäkuukaudet ovat grillituotteiden sesonkiaikaa. Valmiit pihvit, varraslihat, porsaanfile ja broileri ovat suosituimpia. Paistit ja jauheliha myyvät vähemmän. Grillimakkaran kovin kuukausi on kesäkuu. Kesällä myynnissä on myös grillilajitelmia, joita ei saa talvisin.

Juustot

Salaattijuustojen myynti tuplaantuu kesäkuukausina. Esimerkiksi S-ryhmässä grillattavien juustojen myynti on 3,5-kertaista muuhun vuoteen verrattuna. Myös tuorejuus­tojen ja valmiiksi pakattujen juustoviipaleiden suosio

kasvaa.

Hedelmät

Melonit, kirsikat ja luumut maistuvat lomaileville. Myös nektariinia, persikkaa ja aprikoosia myydään S-ryhmässä kesä–syyskuussa noin 95 prosenttia koko vuoden myynnistä. Sen sijaan appelsiinia ja mandariineja myydään selvästi

vähemmän.

Vedet ja panimojuomat

Panimojuomia myydään jopa 40 prosenttia enemmän kuin talvella. Hellerajan ylittyminen näkyy etenkin pulloveden

menekissä. S-ryhmässä puolen litran vesien myynti nousee kesäkuukausina noin 60 prosenttia muuhun vuoteen verrattuna. Sää vaikuttaa myös siiderin myyntiin.

Jäätelöt

Irtojäätelöt eli tuutit ja puikot ovat tyypillisesti kesäsesongin tuotteita. Touko–elokuussa myydään noin 70 prosenttia vuoden jäätelöstä. Sää vaikuttaa jäätelön menekkiin: Lidlissä piikki osuu usein säiden salliessa kesäkuulle.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Mitä paikallisia ruokia suosit kesällä?

 Uusia perunoita (77% vastaajista)

 Mansikoita (72%)

 Muita vihanneksia ja kasviksia (67%)

 Tomaattia (56 %)

 Salaatteja (51%)

 Lihaa (25 %)

 Makkaraa (17%)

 Broileria (12%)

Lähde: Suomalaisen Työn Liitto: Sinivalkoinen jalanjälki-tutkimus

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kesä
 • Ruoka
 • Grilliruoka
 • grillaaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  3. 3

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  4. 4

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  5. 5

   Miljoonien arvoinen Rodin-veistos lojui unohdettuna kaupungintalon nurkassa USA:ssa – 22-vuotiaan työntekijän löytöä ei aluksi otettu todesta

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Ideologisesti” työtön Ossi Nyman aiheutti kohun kieltäytymällä ”typeristä” hommista – mutta entä jos työ on ihmisen oikeus eikä vain pakko?

  8. 8

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  9. 9

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  10. 10

   Amfetamiinista tuli nopeasti Joukon lempihuume, ja sen jälkeen huuruista elämää kesti yli 20 vuotta – tällainen oli 1970-luvun huume-Helsinki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  4. 4

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  7. 7

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  8. 8

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  9. 9

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  10. 10

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  10. 10

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  11. Näytä lisää
  Uusimmat