Kotimaa

Niinistö haluaa Natosta kansanäänestyksen

Tasavallan presidentin mukaan mahdollisesta Nato-jäsenyydestä on järjestettävä kansanäänestys. Niinistö esitti kantansa lauantaina Ylen Ykkösaamussa.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mielestä mahdollisesta Nato-jäsenyydestä on järjestettävä kansanäänestys.

Ylen Ykkösaamussa lauantaina vierailleen Niinistön mukaan Nato-jäsenyys merkitsisi Suomen ulkopolitiikassa niin isoa kurssikäännöstä, että kansalta pitää kysyä siitä mielipide.

”Kyllä Nato-selvitystyöryhmäkin totesi ykskantaan, että Nato-jäsenyys olisi äärimmäisen suuri muutos suomalaisessa politiikassa. Minusta on siitä kansalta kysyttävä.”

Niinistön mielestä kansanäänestys kuuluu demokratiaan. Hän oudoksuu arvioita, että kansa ei pystyisi Nato-jäsenyydestä päättämään tai että Venäjä alkaisi juuri kansanäänestyksen aikana painostaa Suomea.

”Olen ollut kummissani, kun kuulee sellaista, että nyt päättäjien pitää vaan päättää, koska kansa päättää kuitenkin väärin. Se on demokratiassa erikoinen perustelu. Niin kuin sekin, että meitä jollain lailla peloteltaisiin kansanäänestyksen aikana.”

”Jos pelätä haluaa, sen voi tehdä koska tahansa”, Niinistö muistutti.

Niinistö ei ottanut kantaa kokoomuksesta esitettyihin arvioihin, että Nato-jäsenyydestä voitaisiin päättää myös ilman kansanäänestystä.

”En ole kokoomuksesta sellaista puheenvuoroa kuullut”, Niinistö sanoi.

Kokoomuksen kaikki kolme puheenjohtajaehdokasta, valtiovarainministeri Alexander Stubb, sisäministeri Petteri Orpo ja kansanedustaja Elina Lepomäki sanoivat lauantaina HS:lle, että kansanäänestys ei ole Nato-jäsenyydestä välttämätöntä. He esittivät samaa jo tiistaina Seinäjoella puheenjohtajatentissä.

Kokoomusta nyt johtava Stubb painottaa, että istuvaa presidenttiä ei pidä sitoa kokoomuksen kantaan.

”Tasavallan presidenttiä ei pidä syyttää kokoomuksen kannanotoista. Kokoomuksen puheenjohtaja sen sijaan edustaa aina puolueen ja puoluekokouksen kantaa.”

”Kokoomus on menossa kohti puoluekokousta Nato-kannalla, jossa ei suoranaisesti viitata kansanäänestykseen. Siinä kuitenkin sanotaan, että Nato-jäsenyyden takana pitää olla myös kansan enemmistön tuki. Missä muodossa tuo tuki arvioidaan, jää nähtäväksi.”

”Loppupelissä tärkeintä on, että Suomessa on sellainen henki, että Nato lisää Suomen turvallisuutta”, Stubb lisää.

Päätös Nato-jäsenyydestä ei myöskään Orpon mukaan vaadi tuekseen välttämättä kansanäänestystä. Edellytys on poliittisen johdon ja kansan tuki.

”Nato-jäsenyys on niin suuri kansallinen kysymys, että siihen tarvitaan sekä valtiojohdon että kansan tuki”, Orpo sanoo.

”Valtiojohdon tuki tarkoittaa sitä, että tasavallan presidentti ja eduskuntapuolueiden enemmistö puoltavat Nato-jäsenyyttä. Kansan tuen mittaamiseksi voidaan tarvittaessa järjestää kansanäänestys.”

Orpo ei näe ristiriitaa presidentin ja oman kantansa välillä, vain sävyeron.

”Olen hyvin lähellä hänen ajattelutapaansa. Sanon tarvittaessa kansanäänestys siksi, että tilanteet voivat myös äkillisesti muuttua.”

”En sulje kansanäänestystä poiskaan, sillä se on myös hyvin käyttökelpoinen keino mitata kansan mielipide”, Orpo lisää.

Kokoomuksen puoluehallitus hyväksyi torstaina kannanoton, jossa esitetään, että Suomi hakisi Naton jäsenyyttä jo lähivuosina.

Orpo ei halua rajata hakua ajallisesti esimerkiksi ensi vaalikaudelle.

”Nato-jäsenyys ei ole vain kokoomuksesta kiinni.”

Lepomäen mielestä Natoon voi hakea myös ilman kansanäänestystä. Itämeren turvallisuusympäristö on heikentynyt Lepomäen mukaan niin nopeasti, että kansan mielipiteen kuuleminen voi viedä liian pitkän ajan.

”Valtion ydintehtäviin kuuluu huolehtia ulkoisesta ja sisäisestä turvallisuudesta. Perustuslain mukaan tasavallan presidentillä ja valtioneuvostolla on vahva mandaatti päättää Nato-jäsenyydestä myös ilman kansanäänestystä, jos tilanne sitä edellyttää.”

”Ei voi kansanäänestyksellä sitoa päättäjien käsiä.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ulko- ja turvallisuuspolitiikka
 • Nato

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  2. 2

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  3. 3

   EU-johtaja Tusk suututti jäsenmaat, parlamentaarikot ja komissaarit haukkumalla turvapaikkapolitiikkaa

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  6. 6

   Media: Trumpin perhe yritti äänestää New Yorkin pormestarin­vaaleissa, mutta siitä ei oikein tullut mitään

  7. 7

   Suomalainen opettaja ehdolla ”opetuksen Nobel-palkinnon” saajaksi – keksi menetelmän, joka paransi oppilaiden koetuloksia

  8. 8

   Näin Mikko Kärnästä tuli politiikan supertrolli, jonka sanomisista suuttuvat kaikki – ja joka yllättyy itsekin, mihin kaikkeen media tarttuu

  9. 9

   Yli 2,5 miljoonan lisäkorvauksia hakeva Anneli Auer kuvaili oikeudessa, miten suhde lapsiin mureni – ”Toivon vaan, että tämä olisi ohi”

  10. 10

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  7. 7

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  8. 8

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tällä viikolla suurilla areenakeikoilla esiintyvästä Ultra Bra -yhtyeestä tehdään myös kirja
  3. Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa
  4. Yli 2,5 miljoonan lisäkorvauksia hakeva Anneli Auer kuvaili oikeudessa, miten suhde lapsiin mureni – ”Toivon vaan, että tämä olisi ohi”
  5. Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”
  6. Vuoden 2017 sana on feminismi, sillä ihmiset hakivat sen merkitystä sanakirjasta todella kiihkeästi – ja sille oli tänä vuonna myös syynsä
  7. Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla Tilaajille
  8. Iivo Niskaselle takaisku – ei kilpaile viikonloppuna Italian maailmancupissa: ”On viisautta jättää nyt kisat väliin”
  9. Ranskan ympäriajon nelinkertainen voittaja jäi kiinni dopingista – selityksenä voimakkaiden astmaoireiden hoitaminen
  10. EU-johtaja Tusk suututti jäsenmaat, parlamentaarikot ja komissaarit haukkumalla turvapaikkapolitiikkaa
  11. Oman tiensä kulkija tuli Vantaan Ducksin avuksi lentopalloliigaan – Pasi Hyvärinen on myös padelin ja mailapelin kuninkaan racketlonin taitaja
  12. Näytä lisää