Kotimaa

Kilpailukykysopimuksen loppukiri selitettynä: näin viikko etenee ja tästä sopimuksessa on kyse

Kilpailukykysopimus syntyy tai kaatuu tällä viikolla. Maanantaina tekeillä oli muutoksia noin kahden miljoonan suomalaisen työehtosopimuksiin, ja neuvottelijoita eri puolilla Helsinkiä oli satoja. Tänään tiistaina pitäisi olla selvillä muun muassa se, miten työaika eri aloilla pitenee 24 tunnilla.

Yli vuoden väännetyn kilpailukykysopimuksen kohtalon pitäisi ratketa tällä viikolla.

Näin neuvottelut etenevät:

Tiistai

Liitot ilmoittavat keskusjärjestöilleen kello 16 mennessä, ovatko ne muuttaneet neuvotteluissa työehtosopimuksiaan kilpailukykysopimuksen edellyttämällä tavalla.

Keskiviikko

SAK:n, Akavan ja STTK:n sekä Elinkeinoelämän keskusliiton ja Kuntatyönantajien johtajat toteavat, kuinka paljon työntekijöitä sopimukseen olisi tulossa eli kuinka kattava se olisi.

Torstai

Hallitus todennäköisesti ilmoittaa, millä tavalla se edesauttaa sopimuksen syntyä esimerkiksi veronkevennyksillä. Aiottuja lisäleikkauksia ja veronkorotuksia perutaan mahdollisesti 1,5 miljardin euron edestä.

Perjantai

Keskusjärjestöjen hallinnot ovat koolla hyväksymässä tai hylkäämässä mahdollisen kilpailukykysopimuksen. Se tehtäneen ehdollisesti, sillä Metallin liittovaltuusto päättää lopullisesti sopimuksesta vasta 10. kesäkuuta.

Tänään tiistaina pitäisi olla selvillä, mitkä alat onnistuivat muuttamaan työehtosopimuk­siaan kilpailukykysopimuksen vaatimalla tavalla. Sopimus on syntynyt, jos työmarkkinoiden keskusjärjestöt hyväksyvät sen perjantaina.

Vaikka maanantaina koettiin monta vaikeaa hetkeä, moni uskoi enemmän sopuun kuin sopimuksen kaatumiseen.

Maanantaina SAK:n hallituksessa pidettiin napakoita puheenvuoroja ja vaadittiin hallitukselta miljardin euron veronkevennyksiä, mutta kukaan ei ollut kaatamassa sopimusta.

On aika kerrata, mikä kilpailukykysopimus on, ja miksi sen tekeminen on niin vaikeaa.

Mikä on kilpailukyky­sopimus?

Kyseessä on työmarkkinajärjestöjen eli palkansaajapuolella SAK:n, STTK:n ja Akavan sekä työnantajapuolella Elinkeinoelämän keskusliiton ja Kuntatyön­antajien helmikuun lopulla alustavasti sopima keskitetty työmarkkinaratkaisu.

Keskusjärjestöihin kuuluvat liitot neuvottelevat nyt noin kolmeensataan työehtosopimukseen kilpailukykysopimuksessa vaadittavia muutoksia.

Onko sopimus sama kuin yhteiskunta­sopimus?

On, mutta kilpailukykysopimuksessa hallitus ei ollut enää samalla tavalla isännän roolissa kuin vielä yhteiskuntasopimuksen aikoina.

Kyseessä on ennen kaikkea pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja hallituksen yritys parantaa Suomen kilpailukykyä niin, että työllisyys paranisi ja samalla verotulot kasvaisivat.

Alun perin hallitus kutsui sopimusta yhteiskuntasopimukseksi, jolla se halusi pienentää yritysten yksikkötyökustannuksia viidellä prosenttia.

Mikä kaikkea sopimus muuttaisi?

Sopimuksen mukaan palkat eivät nouse vuonna 2017.

Sosiaaliturvamaksuja siirretään merkittävästi työnantajilta palkansaajille. Työaikaa pidennetään 24 tunnilla. Julkisen sektorin lomarahoja leikataan 30 prosenttia vuosina 2017–2019.

Lisäksi paikallista sopimista lisätään muun muassa niin, että työehtosopimuksiin tulee selviytymislauseke, joka määrittelee, miten työehtoja voi heikentää, jos yritys joutuu irtisanomis­tilanteeseen.

Paikallista sopimista lisätään muun muassa niin, että järjestäytymättömät työnantajat saavat oikeuden sopia paikallisesti työehtosopimusten puitteissa samalla tavalla kuin järjestäytyneet yritykset.

Miksi ay-väki hyväksyisi sopimuksen, jossa selvä voittaja on työnantaja?

Keskeinen syy on se, että vaihtoehdot saattavat olla vielä kehnommat.

Hallitus valmisteli jo syksyllä niin sanottua pakkolakipakettia, jolla se yritti lakiteitse heikentää palkansaajien työehtoja. Lakiteitse työehdot olisivat heikentyneet vielä enemmän ja selvästi epätasaisemmin.

Yritys kaatui osittain perustuslaillisiin ongelmiin, mutta myös siihen, että lopulta palkansaajat suostuivat neuvottelemaan kilpailukykysopimuksesta vaihtoehtona pakkolakipaketille.

Onko tämä palkansaajien ainoa syy sopuun?

Ei. Liitot ja järjestöt tietävät, että hallitus on tosissaan muuttamassa työelämän sääntöjä.

Ne haluavat, että neuvottelukortit ovat liittojen käsissä, eivätkä hallituksen. Jos ne eivät sovi, hallituksella on keinoja vaikkapa heikentää liittojen asemaa. Kyse on siis vallasta. Valtaa työmarkkinakoneella on vain, jos se saa sopimuksia aikaiseksi.

Ja kyllä palkansaajapuolellakin toivotaan, että sopimus todella piristäisi Suomea, vaikka sopimuksen tehoa epäilläänkin. Palkansaajien ja työnantajien ekonomistit ovat laskeneet, että sopimus voi tuoda noin 40 000 työpaikkaa.

Jos sopimus syntyy, hallitus peruu mahdollisesti 1,5 miljardin euron suuruiset lisäleikkaukset ja veronkiristykset sekä myöntää veronalennuksia. Jos sopimusta ei synny, uudet leikkaukset iskevät muun muassa sairaisiin, opiskelijoihin ja lapsiperheisiin.

Miksi sopiminen on ollut niin vaikeaa?

Kyseessä on ollut hallituksen hanke, jota palkansaajapuoli ei olisi edes halunnut aloittaa.

Koskaan aikaisemmin Suomessa ei ole jokseenkin kaikkia palkansaajia koskevalla sopimuksella heikennetty työehtoja, ei ainakaan näin paljon. Työaikaa on esimerkiksi lyhennetty noin sata vuotta.

Mikä voi kaataa sopimuksen?

Moni asia, vaikka halu tehdä sopimus molemmilla puolilla on kova. Ensiksi tarvitaan tarpeeksi monta liittoa sopimuksen taakse. Olisi hyvä, jos ainakin 85 prosenttia palkansaajista on mukana.

Esimerkiksi toimihenkilöjärjestö Pro oli vaatinut hallitusta perumaan erinäisiä työttömyystoimia. Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps) oli tarkoitus puhua Pron hallitukselle tiistaina. Tiistain vastaisena yönä Pro ja Elintarviketeollisuusliitto kuitenkin ilmoittivat saavuttaneensa neuvottelutulokset kilpailukykysopimuksen mukaan neuvoteltavista asioista.

Mitä jos hallitus ei anna riit­tävästi veronkevennyksiä?

Hallitus on puhunut vuoden aikana useita kertoja, että sopimus voisi tuoda miljardin euron veronkevennykset. Sopimus ei kuitenkaan näytä täyttävän niitä ehtoja, joiden mukaan tuo miljardin euron veronkevennysvara hallituksen mielestä syntyisi.

Muun muassa Metalli ja Pam edelleen vaativat miljardin veronalennusta, koska niiden mielestä hallitus on sen luvannut.

Valtiovarainministe­riön mukaan miljardin veroaleen ei ole varaa. Jos uskottavaa veroalea ei tule, sopimus voi kaatua.

Voiko AKT:n ulosjäänti kaataa sopimuksen?

Voi. Metsäteollisuus on vaatinut AKT:n mukaantuloa. AKT:ta tuskin saadaan enää mukaan. Jos metsäyhtiöt jäävät ulkopuolelle, myös muut alat voivat irtautua sopimuksesta. Silloin sopimuksesta ei tulisi riittävän kattavaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kilpailukykysopimus

 Kilpailukykysopimuksella parannetaan yritysten kustannuskilpailukykyä heikentämällä työehtoja.

 Toiveena on, että työpaikkoja syntyisi lisää, julkiset menot vähenisivät ja verotulot lisääntyisivät.

 Sopimuksen mukaan palkat eivät nouse vuonna 2017.

 Sosiaaliturvamaksuja siirretään palkansaajille.

 Työaikaa pidennetään 24 tunnilla.

 Julkisen sektorin lomarahoja leikataan 30 prosenttia vuosina 2017–2019.

 

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  5. 5

   Hirviöitä etsineet sukeltajat löysivät turkkilaisjärvestä 3 000 vuotta vanhan linnan rauniot

  6. 6

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  7. 7

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  8. 8

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  9. 9

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  10. 10

   Harvinainen toimi hiihtokeskusten työehtoriidassa: Työnantajat estävät Pamin työntekijöitä saapumasta töihin ja lopettavat heidän palkanmaksunsa – lomakohteiden toimintaan voi tulla häiriöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  6. 6

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  7. 7

   Pohjois-Korean raja­vartijat jahtasivat Etelä-Koreaan loikannutta sotilasta vain metrien päässä – video näyttää täpärän paon luoti­sateessa rajan yli

  8. 8

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  9. 9

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  10. 10

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”
  3. Ursa on saanut selville, minne Inarin meteoriitti syöksyi – retkikunta etsii avaruudenkappaleita Suomen syrjäisimmästä kolkasta: ”Jos putoamiselle olisi etsinyt vaikeaa paikkaa, niin kyllä se tämä on”
  4. Donald Trump penää nyt NFL:n pomoilta kovia otteita ja järkeä polvistuvia pelaajia kohtaan: ”Tämä ilmiö tappaa liiganne”
  5. Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa
  6. Tunti sitten
  7. Harvinainen toimi hiihtokeskusten työehtoriidassa: Työnantajat estävät Pamin työntekijöitä saapumasta töihin ja lopettavat heidän palkanmaksunsa – lomakohteiden toimintaan voi tulla häiriöitä
  8. Mugaben korvaaja vihitään virkaansa perjantaina – Zimbabween palanneen Mnangagwan on määrä johtaa maa syksyn 2018 vaaleihin
  9. Venäläisille olympiaurheilijoille Sotšin jäljiltä lisää kilpailukieltoja – taas lähti yksi kultamitali
  10. Onko kevytyrittäjä palkansaaja vai yrittäjä? Entä saako hän ansio­sidonnaista? HS selvitti, mitä uudesta yrittäjyyden muodosta kannattaa tietää
  11. Katso keskiviikon HS-uutiset ja sää
  12. ”Kuolematon” Berlusconi, 81, on palannut – kärsi tuomionsa, ryhtyi kasvissyöjäksi ja tahtoo taas Italian johtajaksi
  13. Näytä lisää