Kotimaa

Juhannuksen suosituimmat mökit on jo varattu

Loppukesäksi mökin saa vielä hyvin

Etenkin kesätapahtumien läheisyydessä sijaitsevat mökit varataan yleensä jo aikaisin keväällä. Mökkijuhannus on kuitenkin vielä mahdollinen, lupaa Suomen suurimman vuokramökkien välittäjän Lomarengas Oy:n myyntijohtaja Juha Purhonen.

”Asiakkaiden mielestä parhaat mökit on jo varattu, mutta tilaakin on, etenkin jos on valmis ajamaan pohjoisemmaksi.”

Juhannusmökin saadakseen täytyy olla valmis tinkimään, sanoo myös vuokramökkien markkinapaikkana toimivan Gofinlandin liiketoimintapäällikkö Paula Jokisalo.

”Hyvin epätodennäköistä on enää saada sellaista unelmien mökkiä, jossa kaikki kriteerit ovat kohdallaan.”

Purhosen mukaan pienille 2–4 hengen porukoille vapaita juhannusmökkejä löytyy vielä suhteellisen läheltä pääkaupunkiseutua, 200–300 kilometrin säteeltä Hämeestä, Varsinais-Suomesta ja Etelä-Savosta.

Isommille juhannusseurueille tarjontaa on etelässä vähemmän. Mökin voi vielä saada muun muassa Hämeen ja Etelä-Savon korkeudelta. Neljänsadan kilometrin päässä pääkaupunkiseudulta tarjontaa on jo huomattavasti enemmän.

Gofinlandin kautta tarjolla on 7 200 mökkiä. Lomarenkaan välitettävänä on tällä hetkellä 3 900 mökkiä.

Vuokraajalle juhannusviikonloppu on keskimäärin kalliimpi kuin heinäkuun viikonloppu, jolloin sesonki on kovimmillaan. Jos unelmien mökkiä ei löydy keskikesän juhlaksi, juhannuksen jälkeisellä viikolla myös hinta on edullisempi.

Mökille halajavan ei tarvitse jäädä tyhjin käsin loppukesälläkään. Purhosen mukaan Lomarenkaan kesästä on myyty 60 prosenttia, mutta esimerkiksi jokaiselle heinäkuun viikolle vapaita kohteita on noin parisataa lähes joka maakunnassa lukuun ottamatta Uudenmaan aluetta.

”Tarjontaa on vielä, sillä ihmiset ovat siirtäneet mökin varaamisen yhä lähemmäs loman alkua. Vaikuttaa siltä, että talouden epävarmuus heijastelee niin, ettei uskalleta tehdä varauksia, kun ei olla varmoja töistä ja lomista.”

Helppous, palvelut ja elämykset. Näihin tiivistyy Jokisalon ja Purhosen mukaan se, mitä suomalainen mökkiviikoltaan haluaa.

”Yhä enemmän halutaan kodin mukavuuksia: astianpesukonetta ja sisävessaa”, Jokisalo sanoo.

Toiveiden mökki sijaitsee lisäksi vesistön, mieluiten suuren järven tai meren, rannalla. Mökin keittiön ja olohuoneen varustuksen halutaan olevan omakotitalon luokkaa. Sauna, grilli ja pääkaupunkiseudun läheisyys ovat plussaa. Mökkeilyltä ei kaivata työleiriä vaan löhöilyä.

”Halutaan kalastella ja istua laiturin nokassa. Hieman yllättävää on ollut se, että ei välttämättä haluta enää eristäytyä vaan olla palvelujen lähellä”, Purhonen kuvaa.

Tästä kertoo Purhosen mukaan se, että matkailukeskuksissa sijaitseviin mökkeihin halutaan myös kesällä.

Mökkien vuokraajat ovat enimmäkseen lapsiperheitä ja pariskuntia. Jokisalo on huomannut, että ihmiset kaipaavat mökkilomaltaan myös elämyksellisyyttä ja kokemuksia.

”Halutaan harrastaa ja kokeilla uusia asioita, vaikka ollaankin mökillä. Vesistön läheisyys on tärkeää, mutta toinen tärkeä ja haluttu elementti on metsä. Erityisesti kaupunkilaislapsille metsän läheisyys saattaa nykyään olla jo itsessään elämys.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Ulkohuussiin tyytyvä maksaa vähemmän

 Perinteisen järvenrantamökin vuokra kesäviikolle liikkuu 400 euron molemmin puolin. Viikonlopuksi mökin saa noin 250 eurolla. Tällaisessa mökissä on sähköt, lämmitys, takka ja ulkohuussi.

 Suihku, sisävessa ja juokseva vesi nostavat hintaa. Tällaisen mökin hinta on 800 euron molemmin puolin. Viikonloppu maksaa noin 500 euroa.

  Meren tai ison vesistön rannalla sijaitsevan huvilan viikkohinnaksi tulee selvästi yli 1 000 euroa. Tämän hintaluokan huvilat ovat yleensä yli 150-neliöisiä ja muun muassa rantasaunalla ja grillikatoksella varustettuja. Viikonlopun hinta on noin 700 euroa.

Lähteet: Lomarengas Oy:n myyntijohtaja Juha Purhonen, Gofinlandin liiketoimintapäällikkö Paula Jokisalo

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Juhannus
 • Mökkeily
 • lomailu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  2. 2

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  6. 6

   Asiakas virtsasi myynnissä olleiden työkalujen päälle myymälässä Kampissa – Poliisi: ”Herra oli kuulusteluissa itsekin yllättynyt, että tällaista on tapahtunut”

  7. 7

   Keskusta ja kokoomus tekivät vain välirauhan – sote-kiista repeää uudelleen jo joulun jälkeen

  8. 8

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  9. 9

   Nyt se on varmaa: Länsimetron liikenne alkaa aikaisintaan marraskuussa – ”Onnistuneita koeajopäiviä ei vielä ole”

  10. 10

   Pam syyttää: Tamperelaisessa K-Supermarketissa seksuaalista häirintää – kauppias irtisanoutui: ”Totta kai kiistän kaiken”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  7. 7

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  8. 8

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  9. 9

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  10. 10

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Entinen Fifa-pomo Blatter kertoo saaneensa Putinilta kutsun jalkapallon MM-kisoihin
  3. Miehiä pienemmät palkkiot ärsyttävät maajoukkueen tähtipelaajaa Tinja-Riikka Korpelaa – ”Tuntuu epäreilulta”
  4. Asiakas virtsasi myynnissä olleiden työkalujen päälle myymälässä Kampissa – Poliisi: ”Herra oli kuulusteluissa itsekin yllättynyt, että tällaista on tapahtunut”
  5. Suomi sai kolme kultamitalia nuorten ammattitaidon MM-kilpailussa – lajeina lentokonehuolto, leivonta ja lähihoito
  6. Keskusta ja kokoomus tekivät vain välirauhan – sote-kiista repeää uudelleen jo joulun jälkeen
  7. Mustaksi jääksi kiillottuva kuura voi yllättää autoilijat myös lähipäivinä – kaksi loukkaantui suuressa ketjukolarissa valtatie 3:lla Lempäälässä
  8. Näyttelijä-laulaja Susanna Haaviston elämän rankimpia vaiheita oli menettää ääni kuukausiksi: ”Jos olen pitkään laulamatta, olen sieluton”
  9. Lunta Helsinkiin! Ensilumi saattaa sataa jo ensi viikolla, puista tippuvat kosteat lehdet ja yöpakkaset tekevät kaduista erittäin liukkaita
  10. Tunti sitten
  11. Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?
  12. Helsinki aikoo parantaa omaishoidon tukia – vammaisten lasten perheiden tuet nousemassa Espoon tasolle
  13. Näytä lisää