Kotimaa

Jäsenäänestys ratkaisi: Li Andersson nousee murskavoitolla vasemmistoliiton puheenjohtajaksi

Li Andersson voitti vasemmistoliiton neuvoa-antavan jäsenäänestyksen 61,85 prosentilla äänistä. Muut puheenjohtajaehdokkaat Aino-Kaisa Pekonen ja Jari Myllykoski luopuvat kisasta.

Vasemmistoliiton uudeksi puheenjohtajaksi nousee kansanedustaja Li Andersson, joka voitti puolueen neuvoa-antavan jäsenäänestyksen ensimmäisen kierroksen kirkkaasti 61,85 prosentilla äänistä.

Virallisesti uusi puheenjohtaja eli nykyisen puheenjohtajan Paavo Arhinmäen seuraaja valitaan ensi lauantaina puoluekokouksessa Oulussa. Andersson on kuitenkin ainoa ehdokas, eli hänet valitaan ilman äänestystä.

Muut puheenjohtajaehdokkaat, kansanedustajat Aino-Kaisa Pekonen ja Jari Myllykoski kertoivat tiedotustilaisuudessa luopuvansa ehdokkuudestaan. Pekonen sai ensimmäisellä kierroksella 26,22 ja Myllykoski 11,93 prosenttia äänistä. Äänestysprosentti oli 62,84. Ääniä annettiin 6339.

Voitostaan silminnähden liikuttunut Andersson sanoi tiedotustilaisuudessa, että vasemmistoliiton on kurotettava kohti laajaa yleisöä.

”Emme voi rajata viestiämme ihmisiin, jotka kannattavat puolueen tavoitteita jo valmiiksi. Meidän täytyy pystyä puhuttelemaan kansalaisia laajemmin.”

Andersson kertoi myös pitävänsä puolueen yhteistyötä ay-liikkeen kanssa äärimmäisen tärkeänä.

”Meidän on tiivistettävä yhteistyötä. Erityisesti pitää keskittyä siihen, että lisäämme yhteistyötä myös alueellisesti ja paikallisesti.”

Vasemmistoliiton puheenjohtajan toimikausi on tavallisesti kolmen vuoden mittainen, eli uusi puheenjohtaja todennäköisesti johtaa puolueen vuoden 2019 eduskuntavaaleihin.

Viime kuukausien mielipidetutkimuksissa nykyiset hallituspuolueet ovat menettäneet kannatustaan suurimmalle oppo­sitio­puolueelle eli poliittista vasemmistoa edustavalle Sosiaalidemokraattiselle puolueelle.

Jos Sdp menestyy ensi eduskuntavaaleissa, myös sitä pienemmälle vasemmistopuolueelle eli vasemmistoliitolle voi avautua hyvä mahdollisuus päästä hallitukseen. Tällöin puolueen puheenjohtajasta tulisi todennäköisesti ministeri.

Ennakkosuosikiksi puheenjohtajakilpailussa nousi ensimmäisen kauden kansanedustaja Li Andersson, joka on viime vuosina saanut paljon näkyvyyttä viestimissä.

Helsingin Sanomain huhti–toukokuussa teettämässä mielipidetutkimuksessa 51 prosenttia vasemmistoliiton äänestäjistä kannatti Anderssonia puheenjohtajaksi. Pekosen vastaava kannatus oli 12 prosenttia ja Myllykosken kaksi prosenttia.

Ehdokkaiden poliittiset linjaukset ovat olleet vaalikampanjan aikana samanlaisia, ja kampanjassa etusijalle nousivat ehdokkaiden profiilit henkilöinä ja poliitikkoina.

 

He mittelivät puheenjohtajuudesta:
Valovoimainen lupaus

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Li Andersson, 29, on vasemmistoliiton puheenjohtajakisan ennakkosuosikki.

Karismaa ja poliittista osaamista hänellä on puheenjohtajan tehtävään runsain mitoin, sanovat vasemmistoliiton puoluevaikuttajat.

Samoin kehuja saa Anderssonin vahva julkinen persoona, joka on tuonut uusia ihmisiä ja uutta energiaa vasemmistoliittoon.

Anderssonin karisma on rakentunut osin hänen tinkimättömälle ja radikaalille asenteelle.

Vasemmistoliiton mukanaoloa viime vaalikauden kokoomusvetoisessa hallituksessa Andersson on kursailematta pitänyt virheenä.

Talouspolitiikassa hän on johdonmukaisesti vastustanut julkisen talouden menoleikkauksia ja talouskasvun kiihdyttämiseksi tehtäviä työmarkkinauudistuksia.

Tinkimättömyys on nostanut Anderssonia, mutta se herättää myös kysymyksen, onko hän liian ehdoton puoluejohtajaksi.

Ainakin yhden vasemmistoliiton vaikuttajan mukaan Andersson on radikaalista maineestaan huolimatta toiminut rakentavasti eduskuntaryhmässä.

Toinen vaikuttaja uskoo, että Andersson mukautuisi puheenjohtajan asemaan. ”Kun toverit antavat viran, niin useimmiten he antavat myös järjen käyttää sitä”, vaikuttaja sanoo.

Koulutukseltaan Andersson on valtiotieteiden kandidaatti, ja hän edustaa modernia ja urbaania vasemmistolaisuutta, johon liittyy myös huoli ympäristöstä ja kestävästä kehityksestä.

Poliittiseen julkisuuteen Andersson nousi vuosina 2011–2015 toimiessaan vasemmistonuorten puheenjohtajana. Anderssonin saama runsas julkisuus muuttui nopeasti myös äänestäjien kannatukseksi.

Viime eduskuntavaaleissa hän sai eniten henkilökohtaisia ääniä Varsinais-Suomen vaalipiirissä, enemmän kuin esimerkiksi kokoomuksen puheenjohtajaksi pyrkivä sisäministeri Petteri Orpo.

Verkostoitunut arjen tuntija

Harva poliitikko voi esiintyä yhtä uskottavasti pienituloisten ja vähäosaisten puolustajana kuin Aino-Kaisa Pekonen, 37.

Lähihoitajan koulutuksen hankkinut Pekonen työskenteli yli vuosikymmenen ajan palvelu- ja hoiva-alojen töissä ennen kuin hän nousi eduskuntaan vuonna 2011 ja siirtyi työelämästä täysipäiväiseksi poliitikoksi.

Politiikassa Pekonen on profiloitunut kansalaisten arjen asioiden eli työelämän, koulutuksen sekä sosiaali- ja terveysasioiden tuntijana.

Osin Pekosen profiloituminen on tapahtunut yleis- ja talouspoliittisen osaamisen kustannuksella. Sitä osaamista hänen pitää vahvistaa, jos hänet valitaan puheenjohtajaksi, arvioi useampi kuin yksi vasemmistoliiton vaikuttaja.

Samoin useampi kuin yksi vasemmistoliiton puolueaktiivi luonnehtii Pekosen vahvuuksia poliitikkona täsmälleen samoilla sanoilla: verkostoitunut ja yhteistyökykyinen.

Vahvuutena pidetään myös kansanomaisuutta sanan myönteisessä merkityksessä. Se tarkoittaa, että äänestäjien on helppo samaistua Pekoseen.

Poliittista kokemusta Pekosella on pitkältä ajalta. Hänet valittiin Riihimäen kaupunginvaltuustoon ensimmäisen kerran vuonna 2004.

Osallistumista hallituksen päätöksentekoon Pekonen seurasi viime vaalikaudella aitiopaikalta toimiessaan vasemmistoliiton työvaliokunnassa.

Kokemus käytännön politiikasta on opettanut Pekosen tekemään yhteistyötä yli puoluerajojen.

Vaikka hän on poliittisesti samoilla linjoilla kuin esimerkiksi Li Andersson, hän asettaa sanansa Anderssoniin verrattuna hieman pehmeämmin, kun pohditaan, voisiko vasemmistoliitto mennä samaan hallitukseen kokoomuksen kanssa.

Pekosen mukaan eduskuntavaalien tulos määrittää sen, millaiset hallitusneuvottelut käydään, eikä vasemmistoliiton pidä kategorisesti sulkea mitään puoluetta pois mahdollisena hallituskumppanina.

Perinteinen vasemmistolainen

Vasemmistoliiton kolmesta puheenjohtajaehdokkaasta kansanedustaja Jari Myllykoski, 56, vastaa selkeimmin mielikuvaa perinteisestä vasemmistolaisesta poliitikosta.

Satakunnan Nakkilasta kotoisin oleva Myllykoski on tullut politiikkaan ammattiyhdistysliikkeen kautta. Työelämän ja ay-liikkeen tuntemus on hänen kiistaton vahvuutensa poliitikkona, sanovat useat vasemmistoliiton aktiivit.

Vaikka taustaltaan Myllykoski edustaa historiallista jatkuvuutta vasemmistoliitossa, hän on silti poliittisissa kysymyksissä ennakkoluuloton ja osaa ajatella joustavasti, eräs puolueaktiivi sanoo.

Tässä mielessä Myllykoski edustaa samanlaista modernia punavihreää vasemmistolaisuutta kuin hänen vastaehdokkaansa, Li Andersson ja Aino-Kaisa Pekonen.

Kehuja Myllykoski saa puo­lueen sisältä myös siitä, että hän pystyy arvioimaan omaa toimintaansa kriittisesti.

Arvostelua Myllykoskelle tulee puolestaan siitä, että ajoittain hän ei osaa huomioida toisten ihmisten näkemyksiä riittävästi.

Ehdokkaana Myllykoskella on ollut puheenjohtajakisassa selvästi vähiten nostetta.

Huhti–toukokuussa Helsingin Sanomain teettämässä mielipidetiedustelussa vain kaksi prosenttia vasemmistoliiton äänestäjistä sanoi kannattavansa Myllykoskea puheenjohtajaksi.

Osin Myllykosken heikko kannatus on todennäköisesti johtunut ehdokasasetelmasta.

Kun ehdokkaiden poliittisten linjausten väliset erot ovat vähäisiä, vasemmistoliiton kannat­tajat ovat varmasti miettineet sitä, kuka ehdokkaista voisi kasvattaa puolueen kannatusta eniten.

Tässä suhteessa Myllykoski jää jälkeen Anderssonista ja Pekosesta, jotka tunnetaan Myllykoskea paremmin vasemmistoliiton ulkopuolella ja joiden voi kuvitella vetoavan puolueen omien kannattajien lisäksi myös liikkuviin äänestäjiin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vasemmistoliitto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – Sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Oulun vauvasurmista 13 vuoden vankeustuomio – korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa

  5. 5

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  6. 6

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  7. 7

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  8. 8

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  9. 9

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  10. 10

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  10. 10

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää