Kotimaa

Kesän valo haastaa ramadanin viettäjät vastaanottokeskuksissa – paasto voi kestää 22 tuntia

Vastaanottokeskuksissa on varauduttu tiistaina alkavaan paastokuukauteen.

Yöksi sovittuja yhteisruokailuja, uusia keittolevyjä ja moskeijasta saatuja taateleita, joita nautitaan ruokailun alkuun. Esimerkiksi näillä Suomen vastaanottokeskuksissa valmistaudutaan tiistaina alkavaan ramadaniin eli paastokuukauteen. Silloin muslimit saavat ruokailla vasta auringonlaskun jälkeen.

Helsingin Ruskeasuon vastaanottokeskuksessa ramadaniin osallistuvien on haettava ruokalasta jäähdytetyt ja pakatut ateriat mukaan ennen kello iltakuutta. Ne lämmitetään mikrolla omissa tiloissa.

”Asukkaat ovat kiitollisia siitä, että saavat yölläkin ruokaa. Moskeijaan voi mennä yöllä rukoilemaan, ja ohjaajat lähtevät sinne alaikäisten mukaan”, kertoo SPR:n Helsingin ja Uudenmaan piirin vastaanottokeskuksen Ruskeasuon toimipisteen apulaisjohtaja Eeva Matsuuke.

Vuorannan vastaanottokeskuksessa Helsingissä asuu Khaled Mashaan perheineen. Perheeseen kuuluvat isä Khaledin lisäksi äiti Sumaiya, pojat Walid, 12, Abdulmuhaimin, 10, ja Loai, 8, sekä tytär Janna, 3, ja kaksivuotias tyttö Kusai.

Isä Khaled ja äiti Sumaiya viettävät ramadania.

”Lapset saavat myös kokeilla, jos haluavat”, sanoo Khaled.

Kun lapsilta kysytään, ketkä haluavat viettää ramadania, perheen nuorimpien poikien Abdulmuhaiminin ja Loain kädet nousevat ripeästi pystyyn.

Irakista lähtenyt perhe aikoo viettää ramadania niin kuin he ovat kotimaassaan sitä viettäneet. Suomen olot tuovat vain yhden haasteen. Päivä on pidempi, joten paasto on pidempi. Perhe noudattaa paastoamisessa Suomen aikaa.

”Paasto kestää 21–22 tuntia”, kertoo Khaled Mashaan.

Paaston pituus ei kuitenkaan huolestuta Khaledia. Toisaalta Suomessa paastoaminen on myös helpompaa, sillä Khaledin mukaan kaikki tarvittavat peruspalvelut ovat kunnossa, kuten sähkö.

Perhe on tyytyväinen siihen, miten Vuorannan vastaaottokeskus on järjestänyt ramadanin vieton.

Vuorannassa asukkaat valmistavat ruokansa itse ja saavat sitä varten tietyn summan rahaa. Vastaanottokeskuksen keittiöön on tuotu keittolevyjä, jotka ovat käytettävissä aamukahdeksasta iltakymmeneen. Sen jälkeen asukkaat voivat lämmittää ruokaa mikrolla.

Monissa vastaanottokeskuksissa paaston viettoa on suunniteltu yhdessä asukkaiden kanssa.

Vääksyn vastaanottokeskuksessa Asikkalassa yli puolet 230 asukkaasta viettää ramadania, ja heille järjestetään yöaikaan ruokailu.

Kauhavan vastaanottokeskuksessa asukkaat tekevät itse ruokansa ruuanlaittopaikoilla teltassa ja yhteiskeittiössä. Normaalisti tilaa riittää, mutta nyt kaikki ovat ryntäämässä paikalle illalla samaan aikaan.

”Järjestämme lisää ruuanlaittopaikkoja ja ostamme porukalla keittolevyjä ja uuneja. Asukasparlamentissa oltiin myös sitä mieltä, että kaksioissa ja kolmioissa asuvat perheet voivat auttaa poikamiehiä ruuan laitossa”, vastaanottokeskuksen johtaja Ilkka Peura kertoo.

Vastaanottokeskusten opetus- ja työtoimintaan ramadan ei vaikuta. Ruskeasuolla asukkaat kysyivät, voisiko suomen kielen tunnin aikaa muuttaa myöhäisemmäksi.

”Ei se ole mahdollista, kun Suomi ei pysähdy ramadanin aikaan. Henkilökunnassakin on niitä, jotka viettävät ramadania. Heidän työvuoroissa tullaan mahdollisuuksien mukaan vastaan”, Matsuuke sanoo.

Kauhavalla turvapaikanhakijat tekevät työkeikkoja esimerkiksi rakennuksilla, pihoilla, turkistarhoilla ja halon hakkuussa. Raskaiden töiden takia on keskusteltu, että paaston säännöistä voi joustaa.

Muslimimaissa ramadanin aikana saatetaan tehdä tavallista lyhyempää työpäivää.

Kauhavan ja Vääksyn vastaanottokeskuksissa yhteiset tilat ovat uskontovapaita ja rukoilla voi omissa huoneissaan. ”Kunnioitetaan kaikkien tapoja ja elämänkatsomusta”, sanoo Vääksyn vastaanottokeskuksen johtaja Minna Mänttäri.

Ruskeasuolla on sekä miehille että naisille hiljaiset tilat, joissa he voivat rukoilla. Kauhavalla on sovittu, että ramadania vietetään rauhassa.

Kuukauden kestävä ramadan päättyy heinäkuussa eid-juhlaan, jota muslimit viettävät esimerkiksi vierailemalla ystävien luona.

Khaled Mashaan kertoo, että hän ja hänen vaimonsa aikovat viedä lapset leikkipuistoon eid-juhlan kunniaksi. Juhlaa vietetään vaatimattomasti. ”Tämä ei ole kotimaa, eikä ole kovin paljon iloa”, sanoo Mashaan.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Suomen kesässä paasto on pitkä

 Ramadan on muslimien pyhä kuukausi, jolloin terveet aikuiset paastoavat. Paaston tarkoitus on itsehillinnän vahvistaminen.

 Muslimit eivät syö, juo ja tupakoi auringonnousun ja auringonlaskun välisenä aikana. Auringonlaskun jälkeen syödään ja juodaan.

 Osa Suomessa asuvista muslimeista noudattaa Mekan aikatauluja, sillä päivittäinen paastoaika voi olla Suomessa kesällä liian pitkä ja talvella liian lyhyt.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • paasto
 • Uskonto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Meillä on tämä Josse” – Länsimetro tuli viimein, ja hurmos virisi heti aamutuimaan
  3. Klaus Karkia on Mensan jäsen, joka pääsi ylioppilaaksi vasta kuudennella yrittämällä – Syy on keskittymishäiriö, ja näin se vaikuttaa ihmiseen Tilaajille
  4. Verottaja jahtasi suurprojektissa suomalaisyritysten menetettyjä veroeuroja – Jäikö isosta siirtohinnoittelu­ratsiasta käteen muuta kuin liuta kalliita oikeusjuttuja?
  5. ”En koe, että painiminen kuuluu opettajan todelliseen työnkuvaan” – Luokat pullistelevat erityislapsia Helsingin seudulla, eikä yksin jäävien opettajien aika riitä kaikille
  6. Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella
  7. 2 tuntia sitten
  8. Prince vaati ”Mustan albuminsa” vinyylilevyjä tuhottavaksi 30 vuotta sitten, nyt vanhoista kirjekuorista löytyi viisi albumia – yksi maailman harvinaisimmista levyistä maksaa 15 000 dollaria
  9. 4 tuntia sitten
  10. Särkeekö niveliä sateella? Kipu tuskin johtuu säästä, sanovat Harvardin tutkijat
  11. Suomen kansain­välisen puolustuksen haarniska valmistui, mutta takuu puuttuu
  12. Tuomittu sotarikollinen opettaa tulevia sotilaita Serbiassa, toinen sai sankarin jäähyväiset Kroatiassa – 1990-luvun sotien hirmupäälliköt ovat Balkanilla yhä ihailtuja
  13. Kuka johti itsenäisyyssenaattia? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  14. Näytä lisää