Kotimaa

THL:n tutkimus: Ero perheestä voi aiheuttaa psyykkisiä oireita ja vaikeuttaa maahanmuuttajien kotoutumista

Tutkimusten mukaan ero perheestä on yhteydessä maahanmuuttajien ahdistukseen ja masennukseen. Perheenyhdistäminen nousi keskusteluun, kun HS kertoi, että irakilaismiehen vaimoa ja lapsia ollaan käännyttämässä Suomesta.

Lapsuudenperheestä erossa olo liittyy maahanmuuttajien univaikeuksiin, ahdistus- ja masennusoireisiin sekä kotoutumisen vaikeuksiin, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tutkimuksesta.

Perjantaina Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistavan tutkimuksen mukaan vanhemmista ja sisaruksista erossa ololla on yhteys aikuisten maahanmuuttajien hyvinvointiin ja kotoutumiseen Suomeen.

”Ne, joilla on lähisukulaisia entisessä kotimaassa, voivat huonommin kuin ne, joilla lähisukulaiset asuvat Suomessa”, tutkimuspäällikkö Anu Castaneda kertoo.

Tutkimuksen mukaan erityisesti perheestään erossa asuvilla kurditaustaisilla vakavat masennus- ja ahdistuneisuusoireet ovat selvästi yleisempiä kuin koko väestöllä ja kurdeilla, joiden lapsuudenperhe asuu Suomessa.

Vastaavasti perheensä kanssa Suomessa asuvat kurditaustaiset ovat useammin töissä, osaavat suomea tai ruotsia ja kokevat vähemmän yksinäisyyttä.

Kvantitatiivinen eli määrällinen tutkimus perustuu THL:n vuosina 2010–2012 keräämään Maahanmuuttajien terveys- ja hyvinvointitutkimuksen poikkileikkausaineistoon.

Siinä selvitettiin hyvinvointiin ja kotoutumiseen liittyviä tekijöitä somali- ja kurditaustaisilla aikuisilla, joilla ainakin toinen vanhemmista ja joku sisaruksista asuu Suomen ulkopuolella.

Tutkimuksessa ei voitu aineiston perusteella selvittää, miten puolisosta ja lapsista erossa olo vaikuttaa maahanmuuttajiin. Castanedan mukaan kansainvälisissä, laadullisissa tutkimuksissa on osoitettu, että perheestä erossa ololla on selvä yhteys pakolaisten psyykkisiin oireisiin ja integroitumiseen.

”Vanhempien ja sisarusten osalta yhteydet hyvinvointiin ja kotoutumiseen ovat tutkimuksessamme selvät. Oletan, että ne olisivat vielä selvemmät, jos olisimme voineet tarkastella puolisoja ja lapsia”, hän pohtii.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan ilman perheenjäseniä muuttaneilla pakolaisilla on jatkuva huoli kotimaan turvattomiin oloihin jääneistä perheenjäsenistään.

”Jos kokee ahdistusta siitä, miten perheenjäsenet voivat konfliktin keskellä, on ymmärrettävää, että se vie psyykkistä kapasiteettia, jota voisi käyttää esimerkiksi kotoutumiseen tarvittavaan kielen oppimiseen.”

Castanedan mukaan Suomessa ajatellaan, että maahanmuuttajat kotiutuvat, kun heidät laitetaan kielikurssille ja töihin. Samalla pitäisi kuitenkin muistaa, että terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät asiat ovat edellytyksiä esimerkiksi kielen oppimiselle, hän sanoo. Maahanmuuttajat ovat myös taustansa ja elämänmuutostensa vuoksi alttiita terveyshaitoille.

”Tiedämme koko väestön osalta, että jos kaikki energia menee mielenterveyden ylläpitämiseen, elämään on vaikea saada mahtumaan esimerkiksi opiskelua.”

Samassa maassa asuvat perhe ja sukulaiset toimivat Castanedan mukaan myös sosiaalista tukea antavana suojakilpenä, kun uudessa ympäristössä pitää opetella uusia asioita.

Perheenyhdistämisehtojen kiristykset ovat nousseet viime päivinä keskusteluun, kun HS kertoi, että irakilaisperheen äitiä ja lapsia ollaan käännyttämässä Suomesta. Arvostelua herättäneen käännytyspäätöksen syynä on se, etteivät perheen isän tulot ole riittävän suuret.

Jos vireillä oleva lainmuutos toteutuu, toimeentulovaatimukset laajenevat koskemaan yhä useampia perheitä.

Castanedan mukaan perheenyhdistämiseen liittyvät poliittiset päätökset eivät ole ongelmattomia, ja helppoja ratkaisuja ei ole. Hän toivoisi, että isojen kysymysten äärellä painiskelevat päättäjät olisivat tietoisia tutkimustuloksista.

”Se, että ihmisillä on Suomessa perhettä, edistää hyvin todennäköisesti heidän kotoutumistaan ja hyvinvointiaan. Mikäli perheenjäseniä ei ole Suomessa, siinä otetaan integroitumista hidastava riski.”

Perheenyhdistäminen on laillinen maahanmuuton keino, joka voi Castanedan mukaan vaikuttaa turvapaikanhakijoiden määrään ja niistä johtuviin paineisiin. Jos perheenyhdistämisen kriteerit tiukkenevat, samat henkilöt saattavat pyrkiä Suomeen turvapaikanhakijoina.

”Sellainen maahanmuutto on perheenyhdistämistä hallitsemattomampaa ja vaikeammin ennustettavaa. Matka voi myös tehdä enemmän hallaa turvapaikanhakijoille itselleen.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Näin tutkimus tehtiin

 THL:n tuore tutkimus on kvantitatiivinen tutkimus, joka perustuu vuosina 2010–2012 kerättyyn Maahanmuuttajien terveys- ja hyvinvointitutkimuksen poikkileikkausaineistoon.

 Aineistoon poimittiin satunnaisotoksella 1 000 vähintään vuoden Suomessa asunutta 18–64-vuotiasta ihmistä kustakin tutkitusta maahanmuuttajaryhmästä. Somalitaustaisista 51 prosenttia ja kurditaustaisista 63 prosenttia osallistui tutkimukseen.

 Uudessa tutkimuksessa selvitettiin somali- ja kurditaustaisten maahanmuuttajien hyvinvointia ja kotoutumista.

 Hyvinvointia tarkasteltiin masennus- ja ahdistusoireiden, univaikeuksien ja koetun elämänlaadun näkökulmasta. Kotoutumista selvitettiin työssä olon, suomen tai ruotsin kielen osaamisen ja yksinäisyyden kokemusten perusteella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maahanmuuttajat
 • Perhe

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ruman joululahjan: ohjuksia naapuriin – mutta miksi se hymyilyttää Venäjän tuntevia suomalaissotilaita?

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  3. 3

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  4. 4

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski

   Tilaajille
  7. 7

   Trump määräsi amerikkalaiset takaisin kuuhun ja valmistelemaan matkaa Marsiin

  8. 8

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  9. 9

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  10. 10

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää