Kotimaa

Kokeilu pakkoruotsin poistamisesta etenee nihkeästi – ministeriö huolissaan tasa-arvosta työelämässä

Perussuomalaiset pelkäävät, ettei hallitusohjelman lupaama kielikokeilu ehdi toteutua ensinkään.

Hallitusohjelmaan kirjatun valinnaisen kouluruotsin kokeilun valmistelu on edennyt nihkeästi. Perussuomalaiset pelkäävät, että heille tärkeä kokeilu ei ehdi toteutua tällä hallituskaudella ensinkään.

Opetusministeriössä perustellaan viipymistä lainsäädännöllisillä selvityksillä. Kokeilu vaatii muun muassa perusopetuslain muutoksen.

”Nykyiset kokeilupykälät eivät mahdollista kokeilua”, ministeriö sanoo eduskunnan sivistysvaliokunnalle, joka kyseli kokeilun perään. Myös hakukierros veisi oman aikansa.

”Valmistelussa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että nuorten koulutuspolut voidaan turvata kaikissa tilanteissa, vaikka ruotsin kielen poisvalinta voi sulkea ovia myöhemmin työelämässä tai jatko-opinnoissa”, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) HS:lle.

”Kokeilun vaikutusten vuoksi valmistelutyö on ollut arvioitua laajempaa. Tavoitteena on, että kokeilulaki annettaisiin tämän vuoden aikana eduskunnan käsittelyyn ja kokeilut käynnistyisivät syksyllä 2017.”

Grahn-Laasonen on edistänyt pontevasti esimerkiksi valinnaisemman lukion kokeilua, mutta peruskoulun alueellisista kielikokeiluista ei ole tähän mennessä kuulunut mitään. Esityksen piti tulla eduskuntaan tänä keväänä.

Kokeilu oli jäänyt pois jopa hallituksen viime vuoden vuosikertomuksen kohdasta ”Toimenpiteet eduskunnan lausumien ja kannanottojen johdosta”.

”Olin hämmentynyt, että kielikokeilun seuranta puuttui sieltä kokonaan. Eli ei tunnu asia kauhean reippaasti etenevän”, sanoo lausuman ”isä”, kansanedustaja Pauli Kiuru (kok).

Aiemmin tänä keväänä myös kansanedustaja Sami Savio (ps) tivasi kirjallisessa kysymyksessään, ”millä aikataululla hallitus mahdollistaa alueellisen kielikokeilun”.

Edellinen eduskunta hylkäsi keväällä 2015 kansalaisaloitteen pakkoruotsin poistamisesta kouluista, mutta hyväksyi parikin siihen liittyvää lausumaa.

Eduskunta edellytti, että ”hallitus selvittää lainsäädännölliset edellytykset alueellisiin kokeiluihin kielivalikoiman laajentamiseksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua”.

Kiuru on avannut asiaa niin, että ruotsin tai suomen sijaan voisi opiskella vaikka mandariinikiinaa Nauvossa.

Eniten esillä ovat jo pitkään olleet mahdolliset kokeilut pakollisen ruotsin korvaamisesta venäjällä Itä-Suomen kunnissa. Keskipitkä pakollinen ruotsi alkaa nykyisin seitsemänneltä luokalta ja vastedes jo kuudennelta luokalta.

Perussuomalaisia mietityttää kokeilun hidas eteneminen.

”Vähän oudolta tuntuu. Herää kysymys, onko nyt varmaa, tuleeko kokeilu koskaan. Meille se on hyvin tärkeä”, sanoo sivistysvaliokunnan jäsen Ritva Elomaa (ps).

Hän huomauttaa, että kokeilu tulisi saada aikaan tällä hallituskaudella: myöhemmin se todennäköisesti olisi vielä vaikeampaa, mikäli Rkp on hallituksessa.

Myös keskusta äänesti kokeilun aloittamisen puolesta. Puolue on aiemminkin esittänyt alueellisia kielikokeiluja.

”Odotamme, että hallitus­ohjelman mukainen esitys tulee valiokuntaan”, sanoo valiokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala (kesk).

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Osa kärkihanketta

 Kielten opiskelun lisääminen ja monipuolistaminen kouluissa on osa hallitusohjelman osaamisen ja koulutuksen kärkihanketta.

 Kyse olisi kahdesta alueellisesta kokeilusta, joista toisessa vieraan kielen opiskelu aloitettaisiin jo ensimmäisellä luokalla. Harvinaisten kielten tarjonta voisi olla yksi peruste erityisavustuksen myöntämiseen. Kokeilu alkaisi elokuussa 2017 ja päättyisi vuoden 2018 lopulla.

 Toisessa kokeilussa on määrä selvittää, mitkä ovat lainsäädännölliset edellytykset alueellisiin kokeiluihin kielivalikoiman laajentamiseksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua. Kokeilun selvittelyt ovat vielä meneillään, eikä aloitusajankohdasta ole päätetty.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsin kieli
 • Hallitusohjelma
 • kokeilu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokrankorotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  2. 2

   315 000 kilometrin tuntivauhtia aurinkokuntaan kiitäneestä sikarin muotoisesta asteroidista etsitään nyt merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  5. 5

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  6. 6

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  9. 9

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  10. 10

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  9. 9

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  10. 10

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat