Kotimaa

Savukerasiat ovat historian peili – vielä 1930-luvulla astmaatikoille myytiin omaa tupakkamerkkiä

Jukka ”Collector” Kettusella on tuhansien tupakka- ja sikariaskien kokoelma. Niistä näkee, miten suhtautuminen tupakkaan on sadan vuoden aikana muuttunut.

Keräilijä Jukka ”Collector” Kettusen excelit ovat tarkat ja pitkät. Niistä löytyvät tiedot 2 585 eri tuotenimestä, jolla tupakkaa on Suomessa myyty.

Tarjolla on ollut muun muassa Aurinkoa, Pääskyä, Ystävää ja D’Amouria. Opiskelijoille ja työmiehille oli tarjolla omat merkkinsä, samoin astmaatikoille. Heille myytiin 1920- ja 1930-luvulla Astma-savukkeita. Astmatupakkaa pidettiin terveystuotteena, jota valmistivat muun muassa apteekit.

Kettusen vantaalaiskodista ja Kirkkonummen-mökiltä löytyy kunnioitettava määrä suomalaisten nautintoaineiden historiaa. Kettunen on ollut keräilijä pikkupojasta asti. Nyt hänen kokoelmiinsa kuuluu muun muassa yli 5 000 sikariaskia ja noin 2 000 tupakka-askia. Lisäksi hänellä on etikettejä, tupakka-askien aihioita ja viinapulloja.

Tupakka-askeista näkee, miten asenteet tupakointiin ovat vuosikymmenien varrella muuttuneet. 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa askien kannet ja etiketit olivat kauniita ja houkuttelevia, värit heleitä.

Niiden kuvissa oli pääskyjä, merimaisemia, joutsenia ja vatsatanssijoita. Monen tupakka-askin ja sikarilaatikon kansissa oli kauniita naisia, joskus myös tyylikkäitä miehiä. Löytyypä Kettusen kokoelmista myös sikarilaatikko, jonka kannessa on leikkiviä lapsia, toisella heistä sikari suussaan.

Vuosisadan alussa Suomessa myytävät tupakat oli yleensä myös valmistettu Suomessa.

”Suomessa oli tuolloin niin laaja tupakkatuotanto, että ulkomailta ei juuri tarvinnut tuoda.”

1950-luvulla askit muuttuivat asiallisemmiksi ja pelkistetymmiksi. Nykyaskeissa varoitusteksti peittää suuren osan askin pinnasta ja ensi vuoden toukokuuhun mennessä askeihin tulee Suomessakin varoituksia, joissa on kuvia suusyövästä, keuhkoleikkauksen jälkeisistä avohaavoista ja kuolevista ihmisistä.

”Siihen se keräily taitaa sitten minun osaltani päättyä”, Kettunen sanoo.

Kettusen keräilyharrastus alkoi puolivahingossa jo pikkupoikana, kun hänen isänsä keräsi tulitikkuaskien etikettejä, rahoja ja postimerkkejä. Kokoelma siirtyi Kettuselle, ja tämä alkoi vähitellen kerätä tupakka-askeja, sikarilaatikoita ja viinapullojen etikettejä.

Rahaa harrastukseen kuluu vain vähän, sillä uusia askeja ja etikettejä hankitaan vaihtamalla ja kadulta keräämällä. Joskus aarteita löytyy myös kirpputoreilta. Parhaita keruupaikkoja ovat keskustan kadut, joissa on paljon ravintoloita. Niiden ulkopuolelta löytyy myös tyhjiä tupakka-askeja. Tarvitaan vain poutasää, että askit pysyvät hyvässä kunnossa.

Kettunen ei tarkalleen osaa selittää, mikä häntä keräilyssä viehättää. Se kuitenkin on selvää, että kauneutta hän kohteistaan etsii.

”Ajattelen aina, että joku ne etiketit on suunnitellut, nähnyt vaivaa niiden eteen. Vanhat etiketit ovat taidetta, kyllä niitä kannattaa kerätä.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tupakka
 • keräily
 • Harrastukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  4. 4

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

  7. 7

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  8. 8

   Ikiaikainen vitsi on vihdoin totta – Kallioon avataan panimoravintola, jonne lähtiessään voi sanoa ”menevänsä Panemaan”

  9. 9

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää