Kotimaa

Pikkukaupunki odottaa tehdasta kuin ihmettä – metsäteollisuuden suurin investointi palautti toivon Äänekoskelle

Suomen metsäteollisuuden suurinta investointia rakentaa 1 300 työntekijää. Tehdas tuo keskisuomalaiseen pikkukaupunkiin työtä ja positiivista asennetta.

Äänekoski

Kun uutinen uudesta sellutehtaasta julkistettiin, Äänekosken – pienen keskisuomalaisen tehdaskaupungin – tulevaisuus näytti yhtäkkiä ihmeellisen valoisalta.

Huhtikuussa 2014 Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre ilmoitti suunnittelevansa Äänekoskelle Suomen metsäteollisuuden historian kalleinta investointia. Vuoden kuluttua päätös sinetöitiin ja rakennustyöt aloitettiin.

Metsä Fibre rakentaa nykyisen sellutehtaan tilalle 1,2 miljardia euroa maksavaa uuden sukupolven biotuotetehdasta. Se tuottaa sellun lisäksi energiaa ja materiaalivirtoja hyödynnettäväksi.

Äänekoskella on ollut metsäteollisuutta 1800–1900-taitteesta lähtien. On ollut ylä- ja alamäkiä. Nykyisille äänekoskelaisille suurin menetys oli vuonna 2012 suljettu hienopaperitehdas, joka jätti 150 ihmistä työttömäksi.

Uuden tehtaan tulo on tuonut 20 000 asukkaan kaupunkiin sen kaipaaman piristysruiskeen.

”Onhan sillä huikea merkitys. Usko tulevaisuuteen on muuttunut ihan toisenlaiseksi”, sanoo toimitusjohtaja Sari Åkerlund Ääneseudun Kehitys Oy:sta.

Äänekoski on myllerryksen keskellä. Vanha sellutehdas toimii yhä, mutta uuden tehtaan seinät ovat jo kohonneet sen viereen. Laiteasennustyöt ovat alkaneet.

Kaupungin keskustassa uudistetaan liikennejärjestelyjä ja keskustan ilmettä uusitaan.

Kaupunkiin tuloväylät uusitaan kasvavien liikennemäärien takia. Jyväskylän ja Äänekosken välinen ratayhteys kunnostetaan ja sähköistetään. Nelostielle Äänekosken kohdalle rakennetaan kymmenen kilometriä uutta moottoritietä ja eritasoliittymiä.

Tehdas vaikuttaa äänekoskelaisten elämään rakennusajan jälkeenkin. Nyt tehdasta tekee 1 300 työntekijää, loppuvuodesta heitä on 2 500.

Rakentajista iso joukko tulee kauempaa. Työntekijöiden joukossa on 16 eri kansallisuutta.

Työmaa on tuonut töitä paikallisillekin, vaikka Äänekosken työttömyysprosentti on yhä korkea. Huhtikuussa se oli 17,8 prosenttia.

”Työttömyysprosenttia on saatu alaspäin, mutta kaikki työttömät eivät ole rakennusmiehiä. Jos joku rakennustyömies onnistuu nyt olemaan työttömänä, se on jo saavutus”, sanoo kaupunginjohtaja Matti Tuononen.

Muualta tulleille työntekijöille kaupunki ja yksityiset ovat remontoineet ja kalustaneet asuntoja vuokralle. Aiemmin kaupungin 150 vuokra-asuntoa oli tyhjillään, nyt kaikki 1 270 asuntoa ovat vuokralla.

Tehdasrakentajat käyttävät paikallisia palveluita. Etenkin liikuntapaikoille on tungosta.

”Edellisen sellutehtaan rakentamisen aikaan kaivattiin iltaviihdepuolta ravintoloissa. Nyt tarpeet ovat enemmän urheilupainotteisia”, Åkerlund sanoo.

Tehdas valmistuu syksyllä 2017. Valmistuessaan se ei työllistä juuri nykyistä 160 työntekijää enempää väkeä. Välillisesti tehdas kuitenkin luo uusia työpaikkoja. Lisää tekijöitä tarvitaan etenkin puun korjuuseen ja kuljetukseen. Työpaikkoja syntyy myös laitoksiin, jotka hyödyntävät tehtaasta syntyvää energiaa tai sen sivumateriaaleja.

Työpaikkoja voi poikia myös poikia myös metsäteollisuuden ulkopuolelle. Kaupunginjohtaja Tuonosen mukaan osa paikallisista yrityksistä on uskaltautunut investoimaan. Hän on on saanut soittoja myös uusilta yrityksiltä paikkakunnan ulkopuolelta.

”Draivi on kova, mutta se on myös kaupunkilähtöistä. On aika toimia, jos meinataan toimia”, Tuononen sanoo.

Kaupunginjohtajan mukaan suurin muutos on kuitenkin tapahtunut äänekoskelaisissa itsessään. Ihmiset ovat saaneet uskoa tulevaisuuteen.

”Positiivinen asenne on tarttunut aika hyvin joka toimialalla”, Tuononen sanoo.

”Odotukset ovat korkeat, mutta pitää olla realistinen. Tehdas aiheuttaa paljon hyvää, mutta kyllä tämä homma pitää ratkaista ihan omilla toimilla ja omilla aivoilla. Ei voi jäädä yhden tehtaan varjoon tai aurinkoon.”

Tehdastyömaa toi kaupunkiin kuorma-autoilijoiden rallin

”Sinä päivänä, kun tehtaan rakentaminen alkoi, ralli alkoi heti”, sanoo toimitusjohtaja Seppo Kärki paikallisten kuorma-autoilijoiden osuuskunnasta, Äänekosken Kak:sta (Kuorma-autokeskus).

Raskaan kaluston ajoneuvot hallitsevat pikkukaupungin teitä nyt, kun biotuotetehtaan rakennustyöt ovat käynnissä.

Kärjen mukaan tehtaan rakennusta edeltävät kolme vuotta olivat Äänekosken kuorma-autoilijoille historian hiljaisimmat. Talous laahasi koko maassa, ja Äänekoskella oli odottava tunnelma. Kauppaa alkoi syntyä, kun tehdastyömaa starttasi.

”Meidän koko kalusto on nyt menossa, ja lisäksi ulkopuolisia on apuna. Valtaosa ajaa tehtaalle”, Kärki kertoo.

Äänekosken Kak:n hallituksen hallituksen puheenjohtaja, kuorma-autoilija Marko Anttila ajaa itse täyttä päivää ja työllistää kaksi muuta kuljettajaa. Tehdastyömaan aikana hänellä on ollut osa-aikaisesti töitä myös kolmannelle.

”Keski-Suomen alueella maansiirtopuolella on jo pula valmiista, kokeneista kuljettajista”, Kärki sanoo.

Rakentaminen on jo pitkällä, joten maansiirtotyöt vähenevät. Kuorma-autoilijat odottavat lisätöitä, kun tehtaan sivuvirtoja hyödyntäviä laitoksia aletaan tehdä. Tehdasalueelta on löytynyt aina myös tukitöitä. Anttila ja Kärki toivovat myös, että tehdas poikisi asuntojen ja muiden yritysten rakentamista.

Tehdasuutinen päätti vuoden työttömyyden

Uutiset biotuotetehtaan tulosta päättivät äänekoskelaisen Pia Kainbergin työttömyyden ja työnhaun.

Kaupungin kehitysyhtiö Ääneseudun Kehitys palkkasi Kainbergin kartoittamaan muualta tulevien tehtaanrakentajien majoitustarpeita ja lähialueen majoitusmahdollisuuksia.

Uusi työ istui Kainbergille kuin nenä päähän. Yo-merkonomin koulutuksen saanut äänekoskelainen oli aiemmin työskennellyt tehtaalla ja sittemmin kiinteistönvälitystöissä. Uutta työtä edelsi vuoden työttömyys.

”Tässä työssä ne molemmat yhdistyivät. Kertyneistä suhteista ja verkostoista oli tosi paljon hyötyä”, Kainberg sanoo.

Assistentiksi palkattu Kainberg alkoi etsiä sopivia majoituspaikkoja 40 kilometrin säteellä. Haussa olivat etenkin yli 30 hengen majapaikat. Niitä löytyi muun muassa seurakuntien tiloista. Äänekosken entinen verotoimistotalo ja entinen poliisitalo remontoitiin väliaikaisesti asuinkäyttöön.

”Tarvetta on laidasta laitaan. Sillanrakentajille tarvittiin majoitus kahdeksi kuukaudeksi. Osa tekee suoraan sopimuksen kahdeksi vuodeksi. Tällä hetkellä menee paljon mökkejä”, Kainberg kertoo.

Nykyään Kainbergin työnkuvaan kuuluu myös muun muassa tapahtumien järjestelyä. Hänen työsuhteensa kestää suunnilleen niin pitkään kuin tehtaan pystytys eli vuoden 2017 loppuun.

Määräajan päätyttyä Kainberg uskoo jälleen työllistyvänsä. Nykytyö kaupungin kehitysyhtiössä on antanut hänelle tärkeää työkokemusta yksityisten työnantajien jälkeen.

”Tämä on avannut silmiä, että mitä kaikkea meillä täällä onkaan. Äänekoski on oikeasti hirveän hyvä kaupunki asua, pieni suuri kaupunki. Tämä kuva on nyt vahvistunut. Meillä on täällä asiat paremmin kuin luullaan.”

Lähtöpassit tekivät Parantaisesta yrittäjän

Kun Janne Parantainen tammikuussa 2012 sulki Äänekosken hienopaperitehtaan oven viimeisen kerran, hän tiesi perustavansa yrityksen. Hienopaperitehdas lopetettiin, 150 ihmistä jäi työttömäksi.

Tehdas kannusti yrittäjyyteen, mutta Parantaisella ei ollut vielä tarkkoja suunnitelmia. Hän oli työskennellyt paperitehtaalla 17 vuotta.

Parin viikon huiliajan jälkeen mies lähti työnhakuun. Pian hänelle valkeni, että yritykset kyllä haluavat työvoimaa, mutta eivät halua palkata sitä itse.

Parantainen työskenteli pari kuukautta sisarensa yrityksessä. Samalla oma yritysidea kypsyi mielessä: hän perustaisi vuokratyöfirman.

Sen Parantainen perusti vappuna, neljä kuukautta tehtaalta lähdön jälkeen. Hän työllisti alussa itsensä ja pari muuta.

Tehdaspäätös lisäsi töitä. Nyt Parantainen työllistää 70 ihmistä, joista iso joukko työskentelee tehdastyömaalla. On kirvesmiehiä, rakennusmiehiä, rakennusapulaisia, luokkahitsareita, sähkömiehiä, telinemiehiä. . .

”Me emme ole puhdas vuokratyöfirma, vaan meillä on myös työkaluja ja muuta kalustoa”, yrittäjä kertoo.

Vuokratyön maine ei ole aina hyvä, mutta Parantainen pitää työntekijöistään huolta. Jotain hänen onnistumisestaan kertoo se, että jotkut työntekijät ovat halunneet mennä työmaalle Parantaisen yrityksen kautta eivätkä suoraan.

Lähtijöitäkin on, mutta yrittäjä ei pahastu: ”Ei sillä ole väliä, kunhan työllistyy.”

”Ahkerat pystyvät työllistämään itsensä. He menevät työmaalle pariksi päiväksi, ja sieltä sanotaan, että tämä kaveri jää tänne. Sitten on toisinkin päin. Sanotaan, että tämä kaveri ei enää tule tänne.”

Ilman biotuotetehtaan tuloa Parantainen uskoo, että hänen yrityksessään olisi 5–10 työn­tekijää. Nyt äänekoskelainen on voinut tarjota töitä paljon isommalle joukolle.

Itsekin hän yhä nousee telineille.

”Vielä en ole laittanut kauluspaitaa enkä työnjohtajan valkoista kypärää”, Parantainen sanoo ja painaa päähänsä sinisen kypärän.

Suunnitteilla viisi metsäteollisuuden tehdasta

  Äänekosken biotuotetehtaan lisäksi Suomessa on suunnitteilla viisi uutta metsäteollisuuden tehdasta.

  Finnpulp suunnittelee rakentavansa 1,4 miljardia maksavan havusellutehtaan Kuopioon.

  Kemijärvelle on suunnitteilla 800 miljoonaa euroa maksava biojalostamo ja havusellutehdas.

  Kainuuseen on suunnitteilla biojalostamo ja sellutehdas.

  Kiinalaisomisteinen Kaidi Finland suunnittelee Kemiin biojalostamoa, joka valmistaisi nestemäistä biodieseliä puuraaka-ainesta. Tehdas maksaisi miljardi eroa ja valmistuisi 2019.

  Haapajärvelle on suunnitteilla 500 miljoonaa euroa maksava biojalostamo ja havusellutehdas.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Metsäteollisuus
 • Työllisyys
 • Äänekoski
 • Biotalous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää