Kotimaa

Ympäristötuntija: Suomalaiset syövät selvästi liikaa lihaa

Karjankasvatus, viljelysmaiden lisääminen ja patojen ja teiden rakentaminen uhkaavat tuhota jopa 6,5 miljoonaa hehtaaria sademetsää, kertoo ympäristöjärjestö WWF:n tuore raportti. Esimerkiksi suomalainen kouluruoka voi välillisesti lisätä metsäkatoa Etelä-Amerikassa.

Karjankasvatus, viljelysmaiden lisääminen ja patojen ja teiden rakentaminen uhkaavat tuhota jopa 6,5 miljoonaa hehtaaria sademetsää, kertoo ympäristöjärjestö WWF:n tuore raportti.

Se vastaa noin kaksi kertaa Belgian kokoista aluetta.

Lisääntyneen lihankulutuksen seurauksena sademetsä-suojelualueita puretaan erityisesti viljelysmaiden ja karjankasvatuksen tieltä. Viime vuosina tuhotuista sademetsäalueista jopa 80 prosenttia on lihakarjan laidunmaana ja loput rehun viljelymaana. Myös suomalainen lihankulutus vaikuttaa tähän kehitykseen.

”Esimerkiksi soijapapuviljelmien tieltä raivataan koskematonta luontoa muun muassa Brasiliassa, Argentiinassa, Boliviassa ja Paraguayssa. Soijassa konkretisoituvat ongelman globaalit mittasuhteet, sillä Etelä-Amerikassa viljeltyä soijaa syövät myös suomalaiset siat ja broilerit”, kertoo WWF Suomen ekologisen jalanjäljen ohjelmapäällikkö Jussi Nikula.

Suojeltuja alueita puretaan myös patojen- ja teidenrakennuksen tieltä. Suunnitteilla on yli 250 padonrakennusprojektia, jotka vaikuttaisivat toteutuessaan merkittävästi Amazonin makean veden ekosysteemeihin. Lisäksi kehitteillä on yli 20 tienrakennusprojektia, joiden alta kaatuisi valtavia määriä sademetsiä.

Metsäkadolla on peruuttamattomat vaikutukset alueen ekosysteemeihin ja luonnon monimuotoisuuteen. WWF muistuttaa, että Amazonin alueella elää kymmenesosa kaikista maailman lajeista ja lisää löydetään jatkuvasti.

Myös metsäkadon ilmastovaikutukset ovat suuret, sillä Amazonin kasvit ja maaperä sitovat suuria määriä hiilidioksidia ja hidastavat siten ilmastonmuutosta. Lisäksi sademetsät vapauttavat ilmakehään vesihöyryä ja vaikuttavat siten sateiden muodostumiseen eri puolilla Etelä-Amerikkaa.

Nikulaa huolestuttaa erityisesti soijantuonti: Suomessa on suosittu metsäkatoa aiheuttanutta soijaa. Suomeen on tuotu WWF:n vuonna 2013 valmistuneen selvityksen mukaan 150 000 tonnia soijaa, josta noin neljännes on ollut vastuullisesti tuotettua sertifioitua soijaa.

Nikulan arvion mukaan suomalaiset yritykset käyttävät vastuullisesti tuotettua soijaa nykyään tuota enemmän, mutta tyytyväinen hän ei vielä tilanteeseen ole.

”Kaikki soija, mikä ei ole sertifioitua, voi olla tullut sademetsään raivatulta pellolta. Kun soijaa ei ole sertifioitu, ei ole mitään taetta siitä, ettei suomalaisen sian tai broilerin kasvatusta varten ole soijatuotannon edestä hakattu sademetsää pois. Tavoitteemme on, että Suomessa olisi 100-prosenttisesti vain sertifioitua soijaa käytössä. Kaikki metsäkato pitäisi saada pysäytettyä”, Nikula kertoo.

Nikula korostaa Amazonin globaalia merkitystä ja Suomenkin vastuullista roolia taistelussa metsäkatoa vastaan.

”Amazon on maailman monimuotoisimpia alueita, joka koko ajan murenee erilaisten käyttömuotojen edestä. Soijaviljely on siinä yksi keskeinen tekijä, ja suomalaisten kulutusketjujen kautta olemme läsnä siinä kysymyksessä. Se on huolestuttavaa”, Nikula toteaa.

”On ihan perusasia, että jos ajatellaan, että joku tuotanto tai kulutus on vastuullista, se sisältää sen, ettei se olisi silloin aiheuttamassa metsäkatoa. Tällä hetkellä meillä ei ole mitään takuuta siitä, muuta kuin niiden osalta, jotka hankkivat vastuullista soijaa ketjuissaan.”

Esimerkiksi suomalainen kouluruoka voi olla välillisesti lisäämässä metsäkatoa Etelä-Amerikassa.

”Meillä on mahtava järjestelmä, hyvää kouluruokaa. Se on äärimmäisen loistava asia ravitsemuksen, terveyden ja ekologisen kestävyyden kannalta, mutta on muutamia selviä kipupisteitä, joissa kestävyydestä ei voida olla varmoja. Kouluruuissa saattaa nimittäin olla sikaa ja siipikarjaa, joiden rehusta osa on tullut vasta raivatusta sademetsästä.”

Pitäisikö suomalaisen lihansyöjän potea huonoa omaatuntoa Etelä-Amerikan tilanteesta? Nikulan mukaan huono omatunto ei varsinaisesti auta. Tarvitaan toimenpiteitä. Vastuullisiin valintoihin on joka tapauksessa pyrittävä.

”Toivon, että ihmiset huomioisivat asian. Se ei ole kovin monimutkaista eikä vaikeaa. Kaksi simppeliä asiaa ihmisille, jotka syövät lihaa: Suomalaiset syövät punaista lihaa keskimäärin 30 prosenttia yli ravitsemussuositusten, joissa suositellaan maksimissaan 500 grammaa viikossa.”

”Sen verran suomalainen voi keskimäärin vähentää lihansyöntiä. Ja kun syö lihaa, valitsee ympäristön kannalta parempaa – esimerkiksi riistalihaa, kuten hirveä tai jänistä.”

Nikula uskoo vakaasti, että sademetsien alasajoon on mahdollista saada muutos. WWF:n raportti on esittänyt ratkaisuksi valtioiden rajat ylittävää lähestymistapaa, jossa yhdistyvät suojelutoimenpiteet ja tuotannon vastuullisuuden käsittävä kestävä kehitys.

”On hyviä toimenpiteitä kaikesta huolimatta. Asioita tehdään, vaikkeivät ne toistaiseksi näy kuvassa ratkaisevasti. Kestävän kehityksen tavoitteet sovittiin esimerkiksi viime syyskuussa YK:n yleiskokouksessa. Aiemmin YK:n vuosituhattavoitteet koskivat kehitysmaita ja niiden kehitystavoitteita, mutta nyt kestävän kehityksen tavoitteet koskevat kaikkia, myös teollistuneita maita.”

Nikulaa ilahduttava esimerkki tulee Norjasta. Norja on tehnyt viime aikoina päätöksen, ettei heidän julkisissa hankinnoissaan käytetä mitään tuotteita, joiden tuotannossa on edistetty metsäkatoa.

”He toteuttavat kestävän kehityksen tavoitetta. Suomalaisen kouluruuan kaltaiset tilanteet poistuvat, jos Norja toteuttaa tavoitteensa kunnolla ja kaikki maailman maat sitoutuvat samoihin tavoitteisiin. Jos politiikka pitää, näin tapahtuu.”

”Metsäkadon pysäyttäminen ja kehityksen kääntäminen on kyllä hankala homma, mutta pidän sitä mahdollisena. On tiettyjä firmojakin, jotka sitoutuvat vain sertifioituihin tuotteisiin ja sitä kautta pyritään poistamaan metsäkatoa.”

Suomalaiset yritykset voivat tehdä soijasitoumuksen, jossa ne sitoutuvat siihen, että vuoteen 2020 mennessä kaikki niiden omien tuotteiden tuotantoketjussa käytetty soija on vastuullisesti tuotettua. Mukana sitoumuksessa ovat jo Kesko, HKScan, Arla ja Unilever.

”Jos lähdetään alkupäästä, sitoumukseen olisi tärkeää saada mukaan rehutuottajat. Rehujen sisältämä soija olisi vastuullista. Mukaan kaivataan myös kananmuna-alan yritykset. He ovat olleet epäaktiivisia soijan suhteen. Lihatalotkin olisivat mukana. Lihatuotteita valmistavat varmistaisivat, että sika- ja siipikarja olisi syönyt vastuullista soijaa. Haluaisimme, että myös kaupat olisivat siinä mukana. Nyt on jo hyviä tekijöitä mukana, ja pyrimme koko ajan saamaan lisää toimijoita mukaan.”

Sitoumus ulottuu neljän vuoden päähän, ja vastuutavoite on Nikulan mielestä sen myötä yrityksille realistinen.

”Vuoteen 2020 on hyvin aikaa. Se ei ole mikään kovin tiukka tavoite. Se mahdollistaa sen, että vaikka yritykset olisivat alkutekijöissään, nekin voisivat lähteä mukaan.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruokavalio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  4. 4

   Hallitusneuvottelujen katkeaminen vei Saksan poliittiseen kriisiin – Angela Merkelin aika voi olla ohi

  5. 5

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  6. 6

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  7. 7

   Tuntuuko, että kaikki muuttuu vaarallisemmaksi? Olet oikeassa, ja on terveellistä tunnustaa se

  8. 8

   Sote-uudistus on täynnä suden­kuoppia, sanoo professori Jussi Huttunen – Riskejä ovat verorahojen hassaus, pompottelun lisääntyminen ja maailman parhaan hoidon romuttuminen

  9. 9

   Kädet eivät toimineet, mutta silti Matti ja Outi todettiin työkykyisiksi – Pitkäaikaissairaat pelkäävät, että työttömyysturvan leikkaukset ovat uusi rangaistus etenkin heille

   Tilaajille
  10. 10

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  5. 5

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  9. 9

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  10. 10

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Hallitusneuvottelujen katkeaminen vei Saksan poliittiseen kriisiin – Angela Merkelin aika voi olla ohi
  3. Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden Tilaajille
  4. Sote-uudistus on täynnä suden­kuoppia, sanoo professori Jussi Huttunen – Riskejä ovat verorahojen hassaus, pompottelun lisääntyminen ja maailman parhaan hoidon romuttuminen
  5. Triathlonisti Kaisa Sali jäi aikatavoitteestaan Arizonan Ironman-kisassa mutta otti riemukkaan voiton – ”Täydellinen lopetus kaudelle”
  6. Tuntuuko, että kaikki muuttuu vaarallisemmaksi? Olet oikeassa, ja on terveellistä tunnustaa se
  7. Kädet eivät toimineet, mutta silti Matti ja Outi todettiin työkykyisiksi – Pitkäaikaissairaat pelkäävät, että työttömyysturvan leikkaukset ovat uusi rangaistus etenkin heille Tilaajille
  8. Työmarkkinoilla siirrytään sopimaan palvelualojen palkoista – Ilman kiistoja siitäkään tuskin selvitään Tilaajille
  9. Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua
  10. Käytän imettäessäni viihdykkeenä älypuhelinta, televisiota tai lehtiä – Väitän silti, että lapseni eivät ole kokeneet ongelmia kiintymyssuhteen muodostamisessa
  11. New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta
  12. Näytä lisää