Kotimaa    |   Lauantaivieras

Li Andersson haluaa vasemmiston näkyvän ja kuuluvan – ”Emme ole ay-liikkeen käsikassara”

Vasemmistoliiton uusi puheenjohtaja aikoo keskittyä puolueen ydinkysymyksiin, kuten työelämän laatuun ja julkisiin palveluihin.

Tasan viikko sitten Li Andersson, 29, teki historiaa noustessaan vasemmistoliiton johtoon.

Suomen nuorin eduskuntapuolueen johtaja ikinä ei kuitenkaan ehdi juuri juhlia, sillä työsarka on valtava. Vasemmiston kannatuskehitys on ollut pääministeri Juha Sipilän (kesk) porvarihallituksen kaudella surkeaa suhteessa Sdp:hen ja vihreisiin.

Vasemmistoliitto on jäänyt monille toiseksi parhaaksi vaihtoehdoksi, sanoo Andersson.

”Meidän pitää parantaa näkyvyyttämme. Se vaikuttaa siihen, miten aktiiviseksi toimijaksi ihmiset kokevat puolueen.”

Andersson haluaa nähdä ”modernin, punavihreän, 2010-luvun työväenpuolueen”, joka keskittyy entistä enemmän vahvuuksiinsa: työelämän parantamiseen, eriarvoisuuden poistamiseen ja julkisten palvelujen puolustamiseen.

Andersson teki ensimmäisen uuden avauksensa linjapuheessaan viime viikonlopun puoluekokouksessa. Suomessa pitäisi hänen mielestään kokeilla julkisella sektorilla kuuden tunnin työpäivää täydellä palkalla.

”Kokeilu voisi olla samantyyppinen kuin Ruotsin Göteborgin vanhustenhuollossa. Se voisi lisätä työhyvinvointia ja ihmisten jaksamista.”

Lyhyempi työpäivä tietyillä julkisilla aloilla olisi Anderssonin mielestä hyvä esimerkki hallituksen suosimasta kokeilukulttuurista. Lisäksi hän uskoo, että se monipuolistaisi työelämästä käytävää keskustelua Suomessa.

”On aivan älytöntä, että vuonna 2016 Suomessa tehdään niin sanottua kilpailukykypolitiikkaa, joka perustuu siihen, että leikataan koulutuksesta ja pidennetään työaikaa.”

Esitys työpäivän pituudesta on esimerkki siitä, miten puolue haluaa jatkossa näkyä.

Vasemmistoliiton toive on se, että koko punavihreä oppositio nousee vuonna 2019 hallitukseen. Samalla puolue pyrkii kuitenkin uusilla avauksillaan erottautumaan erityisesti vihreistä, joka on syönyt sen kannatusta.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö puhuu samoista ­asioista kuin Andersson: tasa-arvosta ja tulevaisuuden työmarkkinapolitiikasta.

Vihreiden retoriikassa se itse on rohkea modernisoija, vasemmistoliitto taas menneisyyden savupiipputeollisuuteen ja luokkataisteluihin juuttunut fossiili.

Andersson ei hyväksy luonnehdintaa. Vasemmistoliitto on hänen mukaansa valtakunnallinen yleispuolue.

”Työmarkkinapolitiikkamme lähtee myös ihan eri lähtökohdista. Vahva ay-liike ja työelämän vähimmäispelisäännöt ovat meille tärkeitä. Vihreät taas ovat puhuneet työmarkkinanormiston purkamisesta.”

Vasemmistoliiton tiivis suhde ay-liikkeeseen antaa Anderssonin mukaan sille poliittisesti tärkeän yhteistyöverkoston ja mahdollisuuden ajaa uudistuksia liikkeen sisällä.

”Mutta mikään ay-liikkeen käsikassara me emme ole.”

Työelämän lisäksi vasemmistoliiton sydämessä ovat julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut.

Andersson näkee useita potentiaalisia vaaroja siinä, että hallitus on nyt avaamassa niitä kilpailulle.

Rahat valuvat monikansallisille, verosuunnittelua harjoittaville yhtiöille. Hoitoketjut sirpaloituvat, kun useampi toimija tarjoaa palvelujaan. Kustannukset paisuvat, kun valtio maksaa jatkossa niistä, jotka nyt maksavat yksityisistä palveluista itse. Eriarvoisuus kasvaa, kun entistä isompi osa julkisista varoista seuraa hyväosaisia potilaita yksityisiin yrityksiin, hän listaa.

”Ruotsissa julkisen rahan käyttö on ohjautunut pitkälti isojen kaupunkien varsin terveisiin ihmisiin, mitä myös maan valtiontalouden tarkastusvirasto on arvostellut.”

Viimeisenä ongelmana Andersson mainitsee hoidon varmuuden. Tukholmassa on hänen mukaansa parhaillaan kriisi synnytyspaikkojen riittävyydestä, koska synnytyssairaala lopetti yhtäkkiä toimintansa.

”Etelä-Ruotsissa terveyskeskus taas laittoi lapun luukulle ja ilmoitti siitä asiakkailleen Facebookissa.”

Viisi kysymystä Li Anderssonille

1 Paljasta kulissien takainen vallankäyttäjä

”Eduskuntaryhmien pääsihteerit, jotka valmistelevat ryhmien kantoja.

Pääsihteerit ovat puolueen politrukkeja ja ryhmillä töissä.

Yleensä he vastaavat puolueiden kansanedustajien kokonaiskannoista eri kysymyksiin.

Kansanedustajat kuitenkin joutuvat erikoistumaan vain tiettyihin asioihin.”

2 Kehu kollegaa

”Tänään haluan kehua kristillisdemokraattien kansanedustajaa Antero Laukkasta.

Olen pistänyt merkille, että hän on yksi niistä harvoista edustajista, jotka ovat olleet pitkään ja myöhään eduskunnan täysistuntosalissa puhumassa kehitysyhteistyön tärkeydestä ja niistä oikeuksista, joita ulkomaalaisilla on.

Olen moneen otteeseen huomannut, että nyt Antero on taas täällä myöhään seurassani.”

3 Mikä sinua innostaa  juuri nyt?

”Ajatus huomisesta vapaapäivästä.

Tässä on ollut takana aika rankka, kaksi viikkoa kestänyt rupeama.”

4 Mikä nyppii?

”Tällä hetkellä ehkä nyppii eniten torstaina eduskunnassa käyty keskustelu perheenyhdistämiskriteerien tiukentamisesta.

Minusta on todella järkyttävää ja harmillista, että on olemassa puolue, joka ilakoi sillä, että heidän suurin saavutuksensa hallituksessa on muualta tulleiden lasten aseman ja elämänlaadun heikentäminen.

Ja toiseksi minua nyppii myös se, että ilmeisesti on aika paljon kansanedustajia, jotka perustavat omat näkemyksensä tiukennusten tarpeesta vanhentuneelle tiedolle. Yksi tällainen näkemys on se, että perheenyhdistämistä hakeville lapsille täytyy laittaa tulorajat, jotta heitä ei lähetetä yksin vaaralliselle matkalle niin sanotuiksi ankkurilapsiksi.

Suomessa on viime vuosina myönnetty vain muutamia perheenyhdistämispäätöksiä tänne yksin saapuville lapsille, joten on vaikea nähdä, miten tämä olisi houkuttava paikka lähettää lapsi.”

5 Miten aiot viettää viikonlopun?

”Ajattelin mennä Sideways-festivaaleille Helsingin Teurastamolle.

Ja sitten tasavallan presidentin Kultaranta-keskusteluihin.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Li Andersson

 Syntynyt vuonna 1987 Turussa.

 Valtiotieteiden kandidaatti Åbo Akademista. Erikoistunut kansainväliseen oikeuteen ja pakolaisasioihin.

 Suomen historian nuorin eduskuntapuolueen puheenjohtaja.

 Vasemmistoliiton kansanedustaja, Turun kaupunginvaltuuston jäsen ja Vasemmistonuorten entinen puheenjohtaja.

 Sai viime eduskuntavaaleissa eniten ääniä Varsinais-Suomessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vasemmistoliitto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Autoilija ajoi 6-vuotiaan pojan päälle suojatiellä ja pakeni paikalta Helsingin Itäkeskuksessa – Poika lensi kolmen metrin matkan

  3. 3

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  4. 4

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  6. 6

   THL varoittaa: Hopeavesi on myrkyllistä – ”Tyypillinen uskomushoitoasia”

  7. 7

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  8. 8

   Länsimetro joutui ensimmäistä kertaa työmatkaajien testiin – Aamu sujui jouhevasti, mutta tekninen vika sotki vuoroja jo aamupäivällä

  9. 9

   Ansaitun jatkoajan uralleen saanut The Rasmus kiertää nyt klubeilla ympäri maailmaa – Lontoossa yleisö riehaantui, yhtye näytti onnelliselta

  10. 10

   Vantaalaismies piti 10 vuotta hallussaan toisen miehen kirjaa – riidassa lähdettiin käräjöimään, mies joutuu ostamaan teoksen 25 eurolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  3. 3

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  4. 4

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  5. 5

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  6. 6

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  7. 7

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  8. 8

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  9. 9

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  10. 10

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää