Kotimaa

Puolustusvoimat syynää henkilökuntansa sivutoimet jääviysongelmien pelon takia

Puolustusministeriö pelkää jääviysongelmia erityisesti Hornetien seuraajan valinnassa. Ministeriö arvioi, että heidän henkilökunnastaan sivutoimia on vähän.

Puolustusvoimat ja puolustusministeriö selvittävät työntekijöidensä sivutoimet. Selvityksellä puolustusministeriö haluaa välttää mahdolliset jääviysongelmat erityisesti Hornet-hävittäjän seuraajan valinnassa.

Tällä hetkellä puolustushallinnolla ei ole sivutoimista kokonaiskuvaa lainkaan.

Ilmavoimien uuden hävittäjän hankinnasta eli niin sanotusta HX-hankkeesta tulee Suomen historian kallein asekauppa. Uusien hävittäjien pelkkä ostohinta voi olla jopa 10 miljardia euroa.

Hävittäjäkauppiaat ovat palkanneet avukseen useita entisiä Puolustusvoimien ja puolustusministeriön työntekijöitä.

Aamulehti kertoi toukokuussa, että pääesikunnan erityis­asiantuntija Catharina Candolin omistaa Nobilitas-yhtiön puoliksi yhdessä Ilmavoimien entisen esikuntapäällikön Kari Salmen kanssa.

Salmi ja Nobilitas konsultoivat puolustustarvikeyhtiö Saabia HX-hankkeessa. Saab tarjoaa Suomelle Gripen-hävittäjäänsä.

Puolustusministeriö lähetti 19. toukokuuta Pääesikuntaan kirjeen, jossa muistutettiin sivutoimilupia ja -ohjeita koskevasta käytännöstä. Kirjeen mukana oli myös valtiovarainministeriön ohje vuodelta 2010.

”Ohjeet ovat kunnossa. Ne toteavat yksiselitteisesti sen, että virkamies on velvollinen ilmoittamaan sivutoimista”, sanoo osastopäällikkö Raimo Jyväsjärvi puolustusministeriöstä.

”Candolinin tapauksen jälkeen näytti siltä, ettei muisteta, mikä on virkamiesten velvollisuus. Annoimme Pääesikunnalle ohjauskirjeen siitä, että tästä on syytä muistuttaa henkilöstöä.”

Puolustusministeriölle selvisi vasta toukokuussa, ettei kenelläkään ole sivutoimista kokonaiskuvaa.

”Haluamme katsoa, mikä niiden kokonaismäärä on Puolustusvoimissa ja puolustusministeriössä. Minulla on sellainen käsitys, että ministeriön puolella niitä on vähän. Enemmän niitä on Puolustusvoimien joukko-osastoissa ja opisto- ja aliupseerien henkilöstöryhmissä”, Jyväsjärvi sanoo.

”Vanhasta kokemuksesta tiedän, että joukko-osastoissa on niitä, jotka haluavat hyödyntää osaamistaan tarjoamalla palvelujaan erilaisten tilaisuuksien järjestämisessä tai turvatehtäviin.”

Pääsääntö sivutoimien osalta on, että niihin pitää pyytää työnantajalta lupa, jos ne vievät työaikaa.

Työajan ulkopuolella harjoitettavaan sivutoimeen ei tarvitse pyytää lupaa, mutta siitäkin pitää ilmoittaa työnantajalle.

Sivutoimet näyttävät olevan Pääesikunnalle herkkä asia. HS:n kysymykset haluttiin etukäteen kirjallisesti ja niihin myös vastattiin sähköpostitse.

Pääesikunnan vastausten mukaan sivutoimilupien määrää ei tiedetä ”arkistojärjestelmien muutosten vuoksi”.

Sivutoimi-ilmoitukset tehdään hallintoyksiköille eli käytännössä joukko-osastoille, joissa tiedon pitäisi olla.

”Kokonaislukumäärän saamiseksi Pääesikunnan henkilöstö­osasto on käynnistänyt toimenpiteet”, vastattiin HS:lle.

HS:lle ei haluttu kertoa, oliko Catharina Candolinin sivutoimilupa tai -ilmoitus kunnossa. Pääesikunnan mukaan hän on luopunut toimestaan Nobilitas-yh­tiössä, joten asia ei ole enää ajankohtainen.

Puolustusministeriö järjesti toukokuussa HX-hankkeen osalta perehdytystilaisuuden tietopyyntövaiheeseen osallistuvien yritysten ulkopuolisille edustajille ja konsulteille.

Tilaisuudessa hankekoordinaattori Lauri Puranen kertoi muun muassa yhteiset pelisäännöt yhteydenpitoon, tapaamisiin ja puolueettomuuden varmistamiseen.

Oikaisu 19.6. kello 13.44: Uutisessa kerrottiin virheellisesti Nobitas-yhtiöstä, jonka oikea nimi on Nobilitas.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puolustusministeriö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Potilas otettiin suoraan päivystyksestä kuudeksi päiväksi sairaalaan, pysäköinninvalvonta kävi antamassa kahdet parkkisakot – oikeus kumosi sakot

  4. 4

   Kiina varautuu jo Pohjois-Korean luhistumiseen – New York Timesin mukaan maiden rajalle suunnitteilla pakolaiskeskuksia

  5. 5

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  7. 7

   Viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola

  8. 8

   Humalapäissään Pohjois-Koreaan 39 vuodeksi loikannut amerikkalais­sotilas kuoli Japanissa 77 vuoden ikäisenä

  9. 9

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  10. 10

   Heillä on vaativa työ, perhe ja kolme korkeakoulututkintoa – Onko monen tutkinnon tekemisestä oikeasti hyötyä työelämässä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää