Kotimaa

Nainen kuoli parvekkeen kaiteen rikkouduttua – asiantuntija ehdottaa iskukokeita ja kuntokartoituksia

Poliisi kysyy, pitäisikö rakennusmääräyksiä muuttaa.

Lahtelainen nainen kuoli keskiviikkona pudottuaan kerrostalon parvekkeelta kuitubetonisen kaideverhouslevyn rikkouduttua.

Poliisi ei epäile tapauksessa rikosta, vaan käynnissä on nyt onnettomuustutkinta.

”Nyt kerätään asiaan liittyvät tiedot ja havainnot ja asiakirja-aineisto. Alustavasti näyttää siltä, että rakentamisessa ei ollut laiminlyöntejä”, kertoo Hämeen poliisin rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Pälvi Suokas.

Poliisin onnettomuuspaikalta välittämässä kuvassa verhouslevy on irronnut aivan parvekkeen lattianrajasta, ja kuvassa näkyvän mittanauhan lukemien mukaan levyn korkeus on alle 80 senttimetriä.

Tavallinen parvekkeeseen nojaaminen ei siis ole voinut aiheuttaa putoamista, vaan aukon korkeus olisi huomattavasti suurempi riski esimerkiksi pienelle lapselle.

”Ei ole todennäköistä, että nainen olisi normaaliin tapaan nojannut irronneen levyn kohtaan. Pikemminkin spekuloidaan, että hän on jollakin tavoin kaatunut tai horjahtanut tuohon kohtaan.”

Ehjiin verhouslevyihin tehdään nyt poliisin ja onnettomuustutkintakeskuksen kokeissa kestävyystestejä.

”Levyjä testataan, ja samalla pyritään selvittämään, olisiko kyseiseen levyyn tullut jo aiemmin jotakin vikaa.”

Kuitusementtilevyjen käyttöikä on yleisesti yli 25 vuotta, mutta yksittäinen verhouslevy voi olla vikakappale jo tehtaalta tullessa.

”Se on aina mahdollista. Kaikki asiaan mahdollisesti vaikuttava tutkitaan, myös esimerkiksi sää. Levyn asennuksestahan on kulunut yli kymmenen vuotta ja levyt ovat koko sen ajan olleet säiden armoilla molemmin puolin, kun parveketta ei ole lasitettu.”

Poliisin tiedotteessa mainitaan, että vastaavanlaisia parvekkeita on Suomessa todennäköisesti runsaasti.

”Myös rakennusvalvonta on vahvistanut asian. Tämän tyyppiset parvekkeet lienevät Suomessa yleisiä, joten halusimme asialle siksikin huomiota, että vastaavanlaisilta onnettomuuksilta vältyttäisiin.”

Verhouslevynä käytetyn kuitusementtilevyn takana ei ole minkäänlaista tukirakennetta, joka estäisi parvekkeelta putoamisen levyn puuttuessakin.

”Tukirakennetta levyn taakse ei silloin ole vaadittu. Nyt kun sitä parveketta katsoo, niin jokaiselle tulee mieleen, että eihän noin voi olla. Siksi on hyvä, että tässä on nyt onnettomuustutkinta­keskus mukana, ja voidaan miettiä, että pitäisikö rakennusmääräyksiä muuttaa?”

Hämeen poliisi pyysi tiedotteessaan taloyhtiöitä tarkastamaan, onko parvekkeissa käytetty vastaavanlaista kaideverhouslevyä.

Rakentamisen asiantuntija, Helsingin kaupungin rakennusvalvontaviraston rakenneyksikön päällikkö Risto Levanto on kuullut Lahden onnettomuudesta, mutta ei ole tutustunut siihen tarkemmin.

”Kun ihminen on kuollut, niin sehän on tietenkin aina todella valitettavaa. Jos on ollut niin, että verhouslevy on pudonnut jo aiemmin, niin parvekehan olisi pitänyt heti sulkea, väliaikaisesti laittaa siihen esimerkiksi vaneri ja korjata mahdollisimman pian.”

Parvekerakentamisen suunnittelussa Levanto pitää tärkeänä, että vaikka verhouslevy menisi rikki, parvekkeeseen ei jäisi tyhjänä ammottavaa aukkoa.

Rakennusmääräyksiä Levanto ei tapauksen takia lähtisi muuttamaan, etenkään kun asian tutkinta on kesken.

”En lähtisi lakia muuttamaan ainakaan näillä tiedoin, kun ei tiedetä onko levy kenties väärin asennettu tai onko se ollut viallinen.”

Tampereen teknillisen yliopiston tohtorikoulutettava Kimmo Hilliaho laatii parhaillaan väitöskirjaa parvekerakentamisesta.

Hänen mielestään Suomessa käytössä olevat parvekerakentamisen ratkaisut ovat lähtökohtaisesti hyviä ja turvallisia.

Hilliahon mukaan kuitusementtilevy kestää hyvin Suomen sääolosuhteita, kuten vettä, lunta ja tuulta.

”En lähtisi kuitusementtilevyistä tässä nyt sinänsä tekemään ongelmaa. Olennaista on se, että minkälaisia määräyksiä niille asetetaan, ja tietenkin sitten niiden määräysten noudattaminen.”

Kuitubetonilevyllä on kuitenkin omat ongelmansa.

”Sillä ei ole hirveän suuri taivutuslujuus, joten levyt voivat murtua, jos niihin tulee jokin isku.”

Juuri tässä Hilliaho näkee paikan rakennusmääräysten kehittämiseksi.

”Siinä on pohdinnan paikka, että pitäisikö vaatia iskukoe, joka on muuten käytössä monessa muussa maassa. Iskukoe rajaisi pois käytöstä materiaalit, jotka eivät iskuja kestä.”

Toinen kehityksen paikka voisivat olla kuntokartoitukset. Betonikaiteisiin tehdään yrityksien toimesta kuntokartoituksia tietyin vuosivälein. Hilliaho toivoisi samaa käytäntöä kevytkaiteisiin, kuten kuitusementtilevyihin.

Lahden onnettomuuden myötä monessa taloyhtiössä kysytään nyt aiheellisesti omien parvekkeiden kunnon perään. Remontoinnin kannalta kevytrakenteinen on helpompi.

”1970-luvulla rakennettiin paljon parvekkeita, joissa on betonikaiteet. Niistä monet ovat nyt tosi huonossa kunnossa. Betoniparvekkeiden remontointi on paljon suuritöisempi urakka kuin kevytkaiteisen parvekkeen uusiminen.”

Oikaisuja 20.6. kello 9.30: Parvekerakentamisesta väitöskirjaa tekevän Kimmo Hilliahon nimi oli aiemmin kirjoitettu virheellisesti muotoon Hiiliaho. Toisin kuin jutussa aiemmin kirjoitettiin, betonirakenteisten parvekkeiden kuntotarkastuksia ei tee valmistaja, vaan erilliset yritykset. Aiemmin jutussa mainitun kuitubetonilevyn sijaan virallinen termi on kuitusementtilevy.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Onnettomuudet
 • Rakentaminen
 • Parveke
 • Lahti
 • Jukka Vuorio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  4. 4

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  5. 5

   Jari Jääskeläinen on vaihtanut työmaakoppien tyttökalentereita luontokalentereihin – rakennusalalla naisia on häiritty vuosikymmenet, mutta nyt asiaan halutaan muutos

  6. 6

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen kääntää saduista roolit nurin – Tasa-arvoista kasvatusta korostava vanhempi törmää yhä ihmettelyyn

   Tilaajille
  7. 7

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  8. 8

   Flunssaisena töihin tuleva on pahoinpitelijä – Ihmisellä pitää olla mahdollisuus sairastaa

  9. 9

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  10. 10

   Petolaumat lähestyvät suurkaupunkeja ympäri Eurooppaa – Suomen kokoisessa Italiassa on lähes kymmenkertaisesti susia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  3. 3

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  4. 4

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  5. 5

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  6. 6

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  7. 7

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  8. 8

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  9. 9

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  10. 10

   Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  7. 7

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää