Kotimaa

Niinistö puolusti toistamiseen Putinin Suomen-vierailua – ”Ajatelkaapa, jos Norja olisi Venäjä”

Sauli Niinistö jatkoi Ruotsin opettamista toistamiseen vielä Kultaranta-keskustelujen loppupuheenvuorossa. Hän muistutti, että Suomella on hyvin pitkä raja Venäjän kanssa.

Naantali

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö joutui yllättäen puolustamaan yhteydenpitoaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Naantalin Kultaranta-keskusteluissa maanantaina.

Itämeren turvallisuustilannetta käsittelevän paneelikeskustelun yhteydessä Ruotsin parlamentin ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Karin Enström ihmetteli, miksi Niinistö tapaa Putinin näin jännitteisenä aikana. Tukholmaan ei hänen mukaansa Putin olisi nyt tervetullut. Maltillista kokoomusta edustava Enström toimi Fredrik Reinfeldtin hallituksen puolustusministerinä vuosina 2012–2014.

Putin on tulossa HS:n tietojen mukaan vierailulle Suomeen heinäkuun 1. päivänä.

Niinistö korosti, että Venäjän kanssa on tärkeätä edetä kahta latua.

”Kansainvälisen yhteisön on tärkeä osoittaa Venäjälle, että se on tehnyt väärin. Mutta yhtä tärkeää on ylläpitää toista latua, että käydään dialogia.”

Niinistön mukaan myös Yhdysvallat käy Venäjän kanssa keskustelua paljon enemmän kuin julkisuudessa tiedetään.

Niinistö totesi, että hän on saanut aika ajoin arvostelua yhteyksistä Putinin kanssa aiemmin Baltiasta.

”Ja nyt näköjään myös Ruotsista”, hän sivalsi.

”Olette minusta vähän aikaanne jäljessä”, Niinistö jatkoi ja viittasi vilkastuneeseen eurooppalaiseen kanssakäymiseen Venäjän kanssa.

”Tätä dialogia halutaan käydä. Viimeksi esimerkiksi EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kävi talousfoorumissa Pietarissa.”

Niinistö myös voimakkaasti painotti, että koskaan Putinin kanssa käydyissä keskusteluissa Venäjä ei ole yrittänyt painostaa Suomea.

”Näissä keskusteluissa ei ole koskaan nostettu esiin toivomusta, pyyntöä tai vaatimusta, että Suomi muuttaisi sanktiopolitiikkaansa, muuttaisi Krimin valtauksen ja itäisen Ukrainan aggressioiden tuomitsemista.”

”Eikä koskaan ole esitetty toivomuksia tai vaatimuksia, miten Suomi järjestää ulkopoliittista linjaansa, tai miten Suomi harrastaa yhteistoimintaa Ruotsin kanssa, EU:n kanssa, suoraan Yhdysvaltojen kanssa tai kehittää Nato-kumppanuutta”, Niinistö jatkoi.

Keskustelujen askelmerkit ovat Niinistön mukaan ennalta myös tiedossa.

Niinistö jatkoi Ruotsin opettamista vielä Kultaranta-keskustelujen loppupuheenvuorossa. Hän muistutti, että Suomella on hyvin pitkä raja Venäjän kanssa.

”Karin, sanoit että Suomi ja Ruotsi eroavat siinä, että te ette kutsuisi Putinia. On olemassa toinenkin ero, joka on isompi ja pitempi. Se on 1 300 kilometriä. Meillä on pitempi raja Venäjän kanssa kuin EU-mailla yhteensä ja lähes yhtä pitkä kuin Nato-mailla yhteensä. ”

”Ymmärrän hyvin, että on vaikea ymmärtää tällaista tilannetta. Suosittelen kuitenkin kuvittelemaan, että ajatelkaapa, miltä voisi näyttää, jos Norja olisi Venäjä”, Niinistö lisäsi.

Ruotsin Suomen-suurlähettiläs Anders Lidén sanoi ymmärtävänsä Suomen linjaa. Hän kuitenkin huomautti, että uutta Suomen viime aikojen yhteydenpidossa Venäjän kanssa on se, että Putin saapuu Suomeen.

”Ei Ruotsi aseta Putinin vierailua Suomeen millään tavalla kyseenalaiseksi. Ymmärrämme hyvin, että Suomi tarvitsee suoraa yhteyttä Venäjän ja myös Venäjän presidentin, Vladimir Putinin kanssa. Se on uutta, että Putin tulee nyt Suomeen”, Lidén sanoi.

”En ollut yllättynyt, että paneelin yhteydessä asiaa kysyttiin. Myös Euroopassa keskustellaan, kuinka paljon yhteyttä Venäjään pidetään. Ruotsi on pidättäytynyt yhteydenpidosta korkealla tasolla. Me haluamme dialogillemme tukevamman pohjan ja meistä se on EU”, Lidén sanoi HS:lle.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo, ettei yllättynyt Putinin-vierailun osakseen saamaa paheksuntaa.

”Ruotsissa ja Suomessa suhtaudutaan eri tavoin Venäjään. Yhteistyösuhteet Venäjään ovat Suomessa erilaiset kuin Ruotsissa”, Andersson kommentoi HS:lle.

Myös ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk) pitää vuoropuhelua Suomelle vain hyödyllisenä.

”Presidentti Niinistö on käynyt jo aika monta kertaa peräkkäin Venäjällä. Eiköhän ole asianmukaista, että kutsu menee vaihteeksi näinkin päin.”

Kaikkosen ja Anderssonin lisäksi monet muut suomalaispoliitikot kautta linjan puolustivat maanantaina voimakkaasti Niinistön tiivistä yhteydenpitoa Putiniin.

Niinistö ihmetteli tilaisuuden jälkeen HS:lle, miksi mediassa levisi aiheesta juttu niin, että Ruotsi olisi ihmetellyt Putinin tulevaa Suomen vierailua.

”Media otti minusta tämän vähän omituisella tavalla: että kuulemma Ruotsi on kysynyt ja ruotsalaiset ovat kysyneet, ja vain yksi ruotsalainen kysyi”, Niinistö totesi.

Karin Enström sanoo HS:lle, että hänellä ei ollut suinkaan tarkoitus provosoida isäntiä millään tavalla.

”Toivon, että en sitä tehnyt. Halusin vain esittää kysymyksen, jonka varsin moni Ruotsissa nyt kysyy. Ei tarkoitukseni ollut olla kriittinen, vaan kuulla kantanne.”

Enström ei lähde arvioimaan, ärsyttikö kysymys presidenttiä.

”Minusta presidentille oli tärkeä kertoa perustelunsa ja syynsä. Ja hänhän myös selkeästi sanoi, että yhteydenpidossa ei käsitellä esimerkiksi Venäjän vastaisia pakotteita. Minusta se tuli kirkkaasti esille. ”

”Ruotsi ja Suomi eroavat toisistaan historiallisesti ja poliittisesti”, Enström lisää.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Putin
 • Ruotsi
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ruman joululahjan: ohjuksia naapuriin – mutta miksi se hymyilyttää Venäjän tuntevia suomalaissotilaita?

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  3. 3

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  4. 4

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  5. 5

   Kolme samanaikaista tulipaloa Espoossa – Epäillään tuhopoltoiksi

  6. 6

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  9. 9

   Trump määräsi amerikkalaiset takaisin kuuhun ja valmistelemaan matkaa Marsiin

  10. 10

   Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää