Kotimaa    |   HS-Analyysi

Kokoomus yrittää uutta nousua – Orpon joukkue on sekoitus klassista ja kokeilevaa

Orpon joukkue on sekoitus klassista ja kokeilevaa. Uusi puheenjohtaja uskaltaa pitää Stubbin tukijat lähellään.

Kokoomuksen vastavalittu puheenjohtaja ja tuleva valtiovarainministeri Petteri Orpo esitteli tiistaina poliittisen iskuryhmänsä tärkeimmät jäsenet. Sisäministeriksi Orpon tilalle nousee Paula Risikko ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi Kai Mykkänen. Opetusministerinä jatkaa Sanni Grahn-Laasonen.

Uudistuneeseen ministerikatraaseen mahtui peräti kaksi puoluejohdosta syrjäytetyn Alexander Stubbin tukijaa: Mykkänen veti Stubbin vaalivankkureita puheenjohtajakisassa ja Grahn-Laasonen toimi ennen politiikon uraansa Stubbin lehdistöavustajana.

Vain Risikko kannatti Orpoa puheenjohtajaksi, ja hänestä tuleekin varmasti Orpon luottonainen. Uudistusmielisen ja markkinaliberaalin Elina Lepomäen kannattajia ei Orpon joukkueessa ole yhtäkään.

”Tämä ratkaisu voi tulla vielä maltillisesti miellettyä Orpoa vastaan”, arvioi politiikan tutkija Erkka Railo Turun yliopistosta.

Orpon joukkue on klassinen: ministereistä jokainen tulee eri vaalipiiristä ja sukupuolijako on tasan 2–2.

Uusista nimityksistä 56-vuotias Risikko on Juha Sipilän (kesk) hallituksen kokenein ministeri, kun taas 20 vuotta nuorempi Mykkänen on ensimmäisen kauden kansanedustaja.

Orpo kertoo, että hän halusi ministerit eduskuntaryhmän sisältä. Orpo ei kerro, yrittikö hän edes maanitella europarlamentaarikko Henna Virkkusta tai Euroopan investointipankin varapääjohtajaa Jan Vapaavuorta takaisin Suomeen.

Puheenjohtajana aloittelevalle Orpolle voi olla hyväkin, ettei ministeriryhmään purjehtinut kansainvälistä tähteä. Etenkin Vapaavuori olisi voinut jättää Orpon varjoonsa.

Ministerivaihdosten lisäksi Orpo syrjäytti Arto Satosen eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikalta. Satonen kertoo HS:lle, että hän olisi halunnut jatkaa. Hänen mukaansa oli silti odotettavissa, että Orpo valitsee ”oman ryhmyrinsä”.

Satosen tilalle nousee 54-vuotias Kalle Jokinen Orimattilasta. Politiikan tutkijoidenkin joukossa lähes tuntematon Jokinen aloitti kansanedustajana vuonna 2009. Hän kannatti Orpoa puolueen johtoon ja turvaa puheenjohtajan selustan eduskunnassa.

”Tässä saatetaan laskea sen varaan, että tuntematon Jokinen jää velkaa nousustaan politiikan huipulle. Se voi tehdä hänestä riippuvaisen ja lojaalin”, arvioi tutkija Railo.

On vielä mahdollista, että Satonen valitaan torstaina Risikon tilalle eduskunnan varapuhemieheksi. Hänen uransa kokoomuksen työmyyränä on silti toistaiseksi ohi.

Orpo olisi halunnut kasvattaa ministerien määrää, mutta pääministeri Sipilä ei paikkamäärältään pienimmän hallituspuolueen pyyntöihin taipunut.

Ministerien niukkuus tuntui kaivelevan Orpoa vielä tiistainakin ja hän korosti, kuinka vain neljä salkkua vaati kokoomusministereiltä laaja-alaisuutta.

”Hallituksella on meneillään erittäin isoja reformeja. Jokaisen ministerin pitää kyetä neuvottelemaan eri asioista. Tämä oli erittäin merkittävää, kun tätä palapeliä koottiin.”

Risikosta tulee kokoomuksen edustaja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmistelussa. Mykkänen puolestaan paimentaa vientidelegaatioiden lisäksi työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehiä, jotka valmistelevat parhaillaan Suomelle uutta energia- ja ilmastostrategiaa.

”Koetan olla sitä mahdollisimman tarkkaan sparraamassa, jotta uskallus ei loppuisi meillä kesken”, Mykkänen totesi tiistaina HS:lle.

Mykkänen on Orpon salainen ase vihreiden uhkaavasti kipuavalle kannatukselle. Gallupeissa vihreät on kirinyt jo muutaman prosenttiyksikön päähän kokoomuksesta, jonka kannatus on luisunut alle 18 prosenttiin.

Mykkänen on innostunut uusiutuvasta energiasta ja kehittäisi mielellään Suomesta sähköautoilun edelläkävijämaan. Hän kuvailee itseään ”sinivihreäksi ekonomistiksi” ja haluaa tehdä ”järkivihreää” politiikkaa.

Mykkänen maalailee terhakkaasti unelmaa suomalaisista vientiyrityksistä, jotka ratkovat globaalit ympäristöongelmat ja auttavat Afrikkaa kaupungistumaan kestävällä tavalla.

Tottuneesti julkisuudessa esiintyvä Mykkänen voi hyvinkin kauhaista vihreisiin karanneita kaupunkilaisia takaisin kokoomuksen riveihin. Sitä paitsi ulkomaankauppaministerin salkku on usein julkisuuskuvalle armelias. Alexander Stubb ponkaisi suosionsa huipulle ja puolueen johtoon samalta paikalta.

Väistyvälle ministerille Lenita Toivakalle reissusalkku ei tuonut onnea, mutta hän kompastui perheensä yhä solmuisemmiksi käyviin verosotkuihin, ei työn sisältöön.

Oikaisu 22.6. klo 8:55: Jutusta poistettu lause, jossa kerrottiin Lenita Toivakan tukeneen Stubbia kokoomuksen puheenjohtajaksi. Toivakka tuki puheenjohtajavaalissa Orpoa.

 

Tällaisia ovat uudet ministerit:
Kalle Jokinen: Tuntemattomuudesta kokoomuksen ryhmän johtajaksi

Kokoomuksen eduskuntaryhmän uusi puheenjohtaja Kalle Jokinen, 54, tuli eduskuntaan vuonna 2009. Sen jälkeen hän on uusinut paikkansa kaksissa vaaleissa, mutta jäänyt yleisölle melko tuntemattomaksi.

Orimattilalainen ylikonstaapeli on erikoistunut liikenneasioihin. Hän veti viime vaalikaudella liikenne- ja viestintävaliokuntaa ja tällä kaudella valtiovarainvaliokunnan liikennejaostoa.

Jokinen on matalan profiilin mies: maltillinen ja luottamusta herättävä, joka ei turhia hötkyile. Hän on mies, josta ei välttämättä tiedä, onko hän paikalla vai ei. Hän ei herätä paljon tunteita mutta on kaikkien kaveri.

Hän on sopiva ryhmänjohtajaksi, koska hän ei ärsytä ketään toisin kuin ehkä syrjäytetty Arto Satonen.

”Silloin kun hän puhuu, hän puhuu asiaa”, ryhmätoveri sanoo. Täysistunnoissa Jokinen puhuu harvoin. Häntä kuvaillaan perusjampaksi, joka seisoo asioidensa takana.

Eräs kollega kuvaa Jokista jämäkäksi ja hyväksi neuvottelijaksi. Taitoa tarvitaan, sillä ryhmyri joutuu hieromaan asioita muiden hallituspuolueiden kollegoiden eli Sampo Terhon (ps) ja Antti Kaikkosen (kesk) kanssa.

Jokinen sanoi tiistaina valituksi tultuaan, että hän haluaa luoda hyvän työilmapiirin ryhmään ja hyvät suhteet muihin eduskuntaryhmiin.

Orpo esitteli Jokisen valinnan eduskuntaryhmälle tiistaina. Ryhmässä oli esiintynyt muutostarvetta, mutta Satosen syrjäyttäminen tuli kuitenkin osalle ryhmää yllätyksenä. Myös Jokisen nimi tuli puskista.

”Enteitä oli ollut, että Satonen vaihdetaan, mutta Kallesta ei ollut tietoa”, ryhmätoveri sanoo.

 

Kai Mykkänen on moderni herrasmies

Tuleva ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen, 36, on espoolainen ensimmäisen kauden kansanedustaja, jolla on vankka asiantuntijatausta kokoomuksen ja elinkeinoelämän palveluksessa.

Hänen erikoisalojaan ovat ympäristöasiat ja Venäjä.

Mykkänen tunnetaan paneutuvana ja rauhallisena, hieman totisena hahmona, jolla on hyvä ulosanti ja uskottava olemus.

Häntä voisi kutsua moderniksi herrasmieheksi, joka tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

Mykkänen määritteli itsensä viimeksi presidentti Sauli Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa henkilöksi, joka on EU:n vaikeuksista huolimatta optimistinen EU:n integraation syvenemisen suhteen riittävän pitkällä, parinkymmenen vuoden tähtäimellä.

Mykkänen oli kokoomuksen edellisen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Alexander Stubbin puheenjohtajakampanjan kampanjapäällikkö.

Hän on ollut myös Stubbin avustaja Euroopan parlamentissa.

Ennen kansanedustajauraansa Mykkänen toimi Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n Venäjä-johtajana vuosina 2013–2015.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies värväsi hänet sen jälkeen, kun Häkämies vakuuttui Mykkäsen kyvyistä tämän toimiessa työ- ja elinkeinoministeriössä Häkämiehen ministeriaikana ministerin erityisavustajana 2011–2013.

Ennen tätä Mykkänen ehti olla työurallaan Sampo Pankissa rahoituspäällikkönä, Bearing Pointin konsulttina ja East Office of Finland Industriesin ekonomistina.

Kokoomusaktiivi Mykkänen on ollut nuoresta pitäen. Koulutukseltaan Mykkänen on valtiotieteiden maisteri ja ekonomisti.

Hän on naimisissa eläinlääkäri Anna Mykkäsen kanssa.

 

Hallitukset vaihtuvat, mutta Risikko jatkaa

Pohjalainen tahtonainen Paula Risikko, 56, palaa hallitukseen sisäministeriksi vietettyään vuoden eduskunnan toisena varapuhemiehenä. Moninkertainen hallitusveteraani kulutti puhemiesaikansa kiertelemällä puhumassa kesäjuhlissa ja sosiaali- ja terveysalan tapahtumissa.

Entistä sosiaali- ja terveysministeriä ja peruspalveluministeriä pyydettiin usein puhujaksi juuri hänen sote-osaamisensa vuoksi. Tässä syy, miksi puheenjohtaja Petteri Orpo kaipasi häntä takaisin riviin. Orpo on omien töidensä ohessa ollut kokoomuksen sote-vastaava.

Risikko tunnetaan tiukkana neuvottelijana. Hän oli tärkeässä roolissa sinä marraskuisena yönä viime syksynä, kun hallitus oli kaatua sote-alueiden ja maakuntien määrästä syntyneeseen kiistaan. Hänet tunnetaan kovana pelurina ja pelin poliitikkona.

Pahat kielet tosin muistuttavat, että urotyöt soten osalta loistavat vielä poissaolollaan. Risikko on tehnyt sote-uudistusta vuosikausia, mutta edelleenkään maali ei häämötä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) saa Risikosta kovan luun sote-pöytään.

Risikko on terveystieteiden tohtori, mutta huomautti tiistaina nimityksensä jälkeen vaatimattomasti olevansa sisätautien erikoissairaanhoitaja.

Sisätaudeilla hän viittasi Suomi-neidon kivuliaisiin sisätauteihin, kuten sisäisen turvallisuuden niukkoihin määrärahoihin. Sisäministerin tehtäviin kuuluu myös ulkoinen turvallisuus kuten maahanmuuttopolitiikka.

Risikko on pysytellyt kokoomuksen eturivissä vuosikausia. Vaikka hallitukset vaihtuvat, Risikko pysyy hallituksessa.

Ennen varapuhemiehen tehtävää hän oli yhtäjaksoisesti viisi vuotta ministerinä neljässä eri hallituksessa. Nykyinen hallitus on hänelle viides. Nyt Risikko tulee sisäministeriksi, joka on uusi salkku hänen urallaan.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Ministereillä ­edessä haasteita

 Valtiovarainministeri Petteri Orpo voi saada tukea orastavasta talouskasvusta. Orpon taitoja koetellaan alkusyksyn

budjettiriihessä.

 Sisäministeri Paula Risikko vastaa kokoomuksessa sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta. Esimerkiksi pakolaistilanne voi myös työllistää Risikkoa.

 Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen työstää esimerkiksi ammatillisen koulutuksen ja ylioppilastutkinnon uudistamista.

 Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen yrittää paikata Venäjän-kaupan laskun vaikutuksia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kokoomus
 • Kai Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  2. 2

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  3. 3

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  4. 4

   Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?”

   Tilaajille
  5. 5

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  6. 6

   Tasa-arvon mallimaassa on ristiriita, joka ulottuu koulusta työelämään

   Tilaajille
  7. 7

   Kaksi vuotta vapaita aukioloaikoja: pääkaupunki­seudulla hypermarkettiin pääsee yölläkin, syrjäisellä Rautjärvellä kunta joutui avuksi kylän viimeisen Siwan mentyä kiinni

  8. 8

   Veronpalautuksen nostaminen maksaa tänä vuonna, ellet ilmoita tilinumeroasi verottajalle – aikaa on perjantaihin, jos haluaa palautuksen tilille 5.12.

  9. 9

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  10. 10

   Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  5. 5

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  6. 6

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  7. 7

   Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  8. 8

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  9. 9

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

  10. 10

   Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää