Kotimaa

Suomalais-kiinalainen elatusapukiista Helsingin käräjäoikeudessa – oikeus selvitteli Pekingin kustannustasoa

Suomalainen isä määrättiin maksamaan kiinalaisen naisen kanssa syntyneelle lapselle 300 euroa kuussa.

Helsingin käräjäoikeus joutui ottamaan kantaa Pekingin elinkustannuksiin erikoisessa riidassa, jossa oli kyse suomalaisen miehen ja kiinalaisen naisen yhteisen lapsen elatuksesta.

Lapsi sai alkunsa, kun sekä isä että äiti työskentelivät Suomen suurlähetystössä Pekingissä. Kuusikymppinen isä sai jo alkuvaiheessa tietää kolmikymppisen naisen raskaudesta.

Mies kiisti isyytensä, joten isyys vahvistettiin Helsingin käräjäoikeuden päätöksellä tammikuussa 2015. Lapsi oli tällöin yli vuoden ikäinen. Isyys varmistettiin dna-testillä.

Edes isyyden vahvistamisen jälkeen isä ei suostunut maksamaan elatusapua lapselle. Äidin vaatimuksiin hän vastasi tekemällä naisesta rikosilmoituksen kiristyksestä.

Lopulta äiti vei elatusapukiistan käräjille. Isä kiisti kanteen ja katsoi, että nainen halusi vain saada isän maksumieheksi ilman, että isä saa mitään vanhemman oikeuksia.

Isän mukaan hänelle ei ole esitetty mitään selvitystä lapsen tämänhetkisistä oloista tai ylipäänsä siitä, elääkö lapsi. Elatusavulla ei ole tarkoitus rikastua, isä totesi.

Valmisteluistunnossa isä kuitenkin ilmoitti, että hän suostuu maksamaan sata euroa kuukaudessa.

Äiti vaati, että elatusavuksi vahvistetaan lapsen iästä riippuen noin tuhat euroa kuukaudessa. Käräjäoikeus luonnehti äidin vaatimuksia poikkeuksellisen suuriksi.

Isän mukaan äiti voisi tinkiä elintasostaan. Naisen ei ole pakko asua kalliilla suurlähetystöalueella, eikä lapsi tarvitse omaa lastenhoitajaa, vaan voi mennä päiväkotiin. Vaihtoehtoisesti Pekingiin saa länsimaisen au pair -tytön reilulla sadalla eurolla kuussa, kun lastenhoitajan kulut ovat noin 540 euroa, isä ehdotti.

Oikeudessa kiisteltiin siitä, paljonko elinkustannukset ovat Kiinassa. Isän mukaan kustannukset ovat vain noin kolmanneksen Suomen kustannuksista. Äiti taas huomautti, että Peking on paljon kalliimpi kuin Kiina keskimäärin, joten kustannukset ovat noin 80 prosenttia Suomen kustannuksista.

Lisäksi selviteltiin äidin ja isän elatuskykyä. Isän elatuskykyä heikentää se, että hän on jäämässä eläkkeelle. Hänellä ei edes ennen sitä ole kovin hyvä elatuskyky.

Laskutoimitusten jälkeen oikeus päätti, että isän on maksettava elatusapua 300 euroa kuussa. Kun hän syksyllä jää eläkkeelle, elatusapu putoaa 250 euroon.

Isä joutuu maksamaan myös rästiin jääneet elatusavut lapsen syntymästä lähtien eli kahden ja puolen vuoden ajalta. Isä vastusti tätä vaatimusta ja piti sitä kohtuuttomana.

Oikeuden mukaan isä oli kuitenkin voinut varautua tilanteeseen, sillä hän tiesi raskaudesta. Isyydestään hän tiesi varmuudella puolitoista vuotta sitten dna-testin valmistuttua. Vaikka isä piti äidin vaatimuksia kohtuuttomina, hän olisi voinut osallistua lapsen elatukseen kohtuullisena pitämällään summalla, oikeus totesi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • vanhemmat
 • Elatusapu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  2. 2

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  6. 6

   Asiakas virtsasi myynnissä olleiden työkalujen päälle myymälässä Kampissa – Poliisi: ”Herra oli kuulusteluissa itsekin yllättynyt, että tällaista on tapahtunut”

  7. 7

   Keskusta ja kokoomus tekivät vain välirauhan – sote-kiista repeää uudelleen jo joulun jälkeen

  8. 8

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  9. 9

   Nyt se on varmaa: Länsimetron liikenne alkaa aikaisintaan marraskuussa – ”Onnistuneita koeajopäiviä ei vielä ole”

  10. 10

   Pam syyttää: Tamperelaisessa K-Supermarketissa seksuaalista häirintää – kauppias irtisanoutui: ”Totta kai kiistän kaiken”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  7. 7

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  8. 8

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  9. 9

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  10. 10

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Entinen Fifa-pomo Blatter kertoo saaneensa Putinilta kutsun jalkapallon MM-kisoihin
  3. Miehiä pienemmät palkkiot ärsyttävät maajoukkueen tähtipelaajaa Tinja-Riikka Korpelaa – ”Tuntuu epäreilulta”
  4. Asiakas virtsasi myynnissä olleiden työkalujen päälle myymälässä Kampissa – Poliisi: ”Herra oli kuulusteluissa itsekin yllättynyt, että tällaista on tapahtunut”
  5. Suomi sai kolme kultamitalia nuorten ammattitaidon MM-kilpailussa – lajeina lentokonehuolto, leivonta ja lähihoito
  6. Keskusta ja kokoomus tekivät vain välirauhan – sote-kiista repeää uudelleen jo joulun jälkeen
  7. Mustaksi jääksi kiillottuva kuura voi yllättää autoilijat myös lähipäivinä – kaksi loukkaantui suuressa ketjukolarissa valtatie 3:lla Lempäälässä
  8. Näyttelijä-laulaja Susanna Haaviston elämän rankimpia vaiheita oli menettää ääni kuukausiksi: ”Jos olen pitkään laulamatta, olen sieluton”
  9. Lunta Helsinkiin! Ensilumi saattaa sataa jo ensi viikolla, puista tippuvat kosteat lehdet ja yöpakkaset tekevät kaduista erittäin liukkaita
  10. Tunti sitten
  11. Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?
  12. Helsinki aikoo parantaa omaishoidon tukia – vammaisten lasten perheiden tuet nousemassa Espoon tasolle
  13. Näytä lisää