Kotimaa

Jäikö opiskelupaikka haaveeksi? Tällaisia ovat nuorten vaihtoehdot

Moni opintoihin hakeva nuori joutuu pettymään yhteishaun jälkeen. Ohjaamoissa tulevaisuutta mietitään yhdessä.

Joka kymmenes nuori jäi ilman lukio- tai ammattikoulupaikkaa kevään yhteishaussa. Yli 7 000 hakijaa, joista suuri osa on peruskoulun päättäneitä, joutuu nyt pohtimaan kysymystä, mitä seuraavaksi?

Korkeakoulujen yhteishaun tulokset selviävät kaikille hakijoille viimeistään heinäkuun ensimmäisenä päivänä, mutta hakijoiden kannalta näkymät ovat toiseen asteen koulutusta synkemmät. Vuonna 2014 vain joka kolmas korkeakouluun hakenut aloitti opiskelun.

Jos huomaa jääneensä ilman opiskelupaikkaa, tulevaisuutta ei tarvitse pohtia yksin.

Esimerkiksi Helsingin Kampissa sijaitsee nuorille tarkoitettu matalan kynnyksen palvelupiste Ohjaamo. Sieltä nuori saa apua silloin, kun hän sitä tarvitsee. Ohjaamoon tullaan vapaaehtoisesti ja sinne tuleminen on helppoa – riittää, kun astuu ovesta sisään. Voi myös soittaa tai lähettää tekstiviestin.

Suurin osa Ohjaamoista avasi ovensa viime vuonna. Nyt niitä on lähes 40 paikkakunnalla Turusta Rovaniemelle.

Kun yhteishaun tulokset alkoivat selvitä koulupaikkaa hakeneille, Kampin Ohjaamon palvelupuhelin alkoi piristä.

Ohjaamossa työskentelevä työelämävalmentaja Katja Mannerström kertoo, että yhteishaun tulosten ilmoittamisen jälkeen monet nuoret tulivat ovesta sisään tulospaperit käsissään.

”He ovat huolestuneita omasta tulevaisuudestaan”, sanoo Mannerström.

Kampin Ohjaamoon tulevat ilman opiskelupaikkaa jääneet ovat usein lukiosta valmistuneita. Peruskoulun jälkeen ilman jatko-opintopaikkaa olevat saavat yleensä puhelinsoiton muulta taholta ja heitä ohjataan automaattisesti.

Ohjaamot eivät suinkaan ole tarkoitettu vain koulutusta kaipaaville. Niihin voivat hakeutua esimerkiksi työttömät, mielenterveysongelmista kärsivät ja taloudellista tukea tarvitsevat nuoret.

Ohjaamot ovat osa nuorisotakuun toteutusta.

Vuonna 2013 voimaan tulleen nuorisotakuun mukaan jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle on tarjottava työ-, työkokeilu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikkaa viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi ilmoittautumisesta.

Vuonna 2014 Valtiontalouden tarkastuslaitos ilmoitti, että taloustaantuma vaikutti nuorisotakuuseen. Ensimmäisen vuoden jälkeen nuorisotyöttömyys oli yhä kasvussa.

Ohjaamo-toiminnan aloittaminen oli Ohjaamoja koordinoivan Kohtaamo-hankkeen projektipäällikön Pasi Savonmäen mukaan ehdottomasti nuorisotakuun vauhdittamista.

Nyt näyttäisi siltä, että pirstoutunut palvelutarjonta on saatu saman katon alle onnistuneesti.

Savonmäen mukaan Ohjaamojen asiakkaille tehty palautekysely antaa toiminnalle kiitettävän arvosanan.

Ohjaamon löytäneet nuoret ovat siis saaneet apua huoliinsa.

Palvelutarjonta on ollut luukkujen viidakko, jossa nuori on joutunut hakemaan apua eri tahoilta elämän eri vaikeuksiin, menemään niin sanotusti luukulta luukulle.

”Tähän Ohjaamo on vastaus”, kertoo Nuorisotutkimusseuran tutkija Matilda Wrede-Jäntti.

Ohjaamoissa työskentelee eri alojen ammattilaisia, jotka ratkovat yhdessä nuorten pulmia.

Ne voivat olla kysymyksiä hakemuksista, avun tarvetta työnhaussa tai vain keskustelun tarvetta.

”Oli se asia mikä tahansa, pyrimme siihen tässä talossa vastaamaan”, sanoo Katja Mannerström.

Ilman opiskelupaikkaa jääneille järjestetään lähiviikkoina tapahtumia useimmissa Ohjaamoissa. Niissä voi kuulla erilaisista koulutuksen vaihtoehdoista ja työpaikoista.

Jos yhteishaku ei tuottanut opiskelupaikkaa, mahdollisuuksia on yhä.

”Ei ole yhtään myöhäistä. Vielä on tulossa paljon hakuja”, sanoo Mannerström.

 

Tausta: Vaihtoehtoja peruskoulun ja toisen asteen koulutuksen jälkeen

Kymppiluokka: Jos peruskoulun jälkeen keskiarvo ei riitä haluttuun kouluun, voi hakeutua kymppiluokalle korottamaan arvosanojaan. Opintoihin sisältyy myös työ­elämään tutustumista ja ammattiin valmentavia opintoja. Kymppiluokka kestää yhden lukuvuoden ajan.

Ammatilliseen peruskoulutukseen valmistava koulutus: Lukuvuoden kestävässä koulutuksessa kokeillaan eri aloja, ja koulutuksen aikana saadaan valmiuksia ammatillisiin perustutkintoihin hakeutumiseen.

Maahanmuuttajille tarkoitettu lukioon valmentava koulutus: Koulutus on tarkoitettu sellaisille ihmisille, joilla ei ole vielä riittäviä valmiuksia suoriutua lukio-opinnoista. Vuoden kestävän koulutuksen tärkein sisältö on suomen kielen opiskelu.

Nuorten työpajat: Nuorten työpajoissa tehdään erilaisia töitä ja syvennetään kiinnostusta tiettyyn ammattiin. Pajoista saa tukea työn tai opiskelupaikan hakemiseen.

Lisähaku ja täydennyshaut: Oppilaitokset hakevat yhä oppilaita vapaaksi jääneille paikoille. Lisäksi heinäkuun alussa vapautuu täyttämättömiä paikkoja.

Varasijat: Toisen asteen koulutuksen jälkeen kaikki eivät ota korkeakoulupaikkaa vastaan, jolloin varasijoilta saattaa päästä sisään vielä pitkänkin odottelun jälkeen. Oppilaitoksiin kannattaa soittaa ja selvittää tilannetta.

Avoin yliopisto: Avoin yliopisto on hyvä vaihtoehto, jos aikoo pyrkiä tietylle alalle uudestaan seuraavana keväänä. Avoimessa voi kerryttää opintopisteitä, jotka hyväksiluetaan, kun opiskelupaikka vihdoin irtoaa. Opintoja suoritetaan usein yhdessä yliopisto-opiskelijoiden kanssa.

Avoin AMK: Avoimessa ammattikorkeakoulussa opiskellaan iästä ja pohjakoulutuksesta riippumatta eri alojen ammattikorkeakouluopintoja. Opintoja voi suorittaa päivisin, iltaisin, viikonloppuisin tai verkko-opintoina.

Opistot: Suomi on täynnä erilaisia opistoja, joissa voi opiskella vaikka kokopäiväisesti jotain tiettyä alaa. Opistot valmistavat usein seuraavaa pääsykoetta varten.

Välivuosi ilman opiskelua: Välivuosi on loistava mahdollisuus kokea uutta, löytää kiinnostuksen kohteita ja tienata rahaa opiskelijaelämää varten.

 

Tutkija: ”Ei tässä vielä kannata hermoilla”

Nuorisotutkimusseuran ja THL:n tutkijan, valtiotieteiden tohtorin Matilda Wrede-Jäntin mukaan nuorten on saatava etsiä itseään, sillä harva nuori tietää alle 20-vuotiaana, mikä hänestä tulee isona.

Jos jäi ilman opiskelupaikkaa ja haettu ala ei ollut juuri sitä, mitä tietää haluavansa, voi Wrede-Jäntin mukaan olla hakeutumatta ohjaukseen ja miettiä rauhassa, mitä tulevaisuudelta haluaa.

Niin kauan kuin nuorella on järkevältä tuntuva elämänsisältö, tuntee kehittyvänsä ja kuuluu johonkin porukkaan, en näe ongelmaa, kertoo Wrede-Jäntti.

Nuori voi löytää elämänsisältöä ja kehittymisen tunnetta esimerkiksi rullalautailusta.

Joskus päivärytmi voi joksikin aikaa muuttua siten, että valvotaan myöhään ja nukutaan pitkään. Ei kannata hätääntyä, sillä tulevaisuus on nurkan takana.

”Se on ihan ok, että on tuollainen vaihe, jos vain viihtyy itsensä kanssa eikä aiheuta harmia muille”, sanoo Wrede-Jäntti.

Jos kuitenkaan ei ole tyytyväinen itseensä tai ajattelee olevansa luuseri, kun ei saanut opiskelupaikkaa, on hyvä miettiä hakeutumista ohjaukseen.

”Ohjaamo on hyvä paikka tällaiselle. Saa tulla asialla kuin asialla. Sen ei tarvitse liittyä työttömyyteen tai toimeentulotukeen, vaan voi olla yhtä hyvin asumisjuttuja tai jotain muuta.”

Korkeakouluihin tulleet ensikertalaiskiintiöt eivät saa Wrede-Jäntiltä kannatusta. Hänen mukaansa kiintiöt eivät edesauta valmistumista, vaan lisäävät paineita sille, että nuoren on tiedettävä heti, mitä haluaa.

”Nuoruushan on nimenomaan kasvamista, etsimistä ja kokeilemista. Näkisin paljon mieluummin yhteiskunnan, joka antaisi mahdollisuuden kokeilla, häpeämättä epäonnistua ja sitten kokeilla uudestaan.”

Wrede-Jäntin mukaan tiettyyn ammattiin voi päätyä sattumien kautta, eikä rationaalisilla valinnoilla välttämättä ole vaikutusta siihen, minne päätyy.

”Kyllä me kaikki aikuiset helposti jälkeenpäin järkeillään, että miksi minusta tuli juuri tämä.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Opiskelu
 • Nuoret
 • Koulutus
 • Yhteishaku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HIV-positiivinen harrasti suojaamatonta seksiä Raahessa – poliisi julkaisi kuvan miehestä

  2. 2

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  3. 3

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  4. 4

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  5. 5

   Paavo Väyrynen haukkuu tylysti Sauli Niinistön ja kertoo palaavansa eduskuntaan omaksi ryhmäkseen – ”Olen oppositiossa myös oppositiota vastaan”

  6. 6

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  7. 7

   Todistin kenen kanssa en makaa – Nykynuorisolta vaaditaan vielä enemmän

  8. 8

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Matkustajasilta romahti kesken matkustajien poistumisen Tallinnan-lautalta keskiviikkoiltana – samassa sillassa ollut vikoja aiemminkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  3. 3

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  4. 4

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  5. 5

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  6. 6

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  9. 9

   Pienet synttärit riistäytyivät täysin käsistä Helsingin Käpylässä – 40 kuokkavierasta, pahoinpitely ja varastelua

  10. 10

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Paavo Väyrynen haukkuu tylysti Sauli Niinistön ja kertoo palaavansa eduskuntaan omaksi ryhmäkseen – ”Olen oppositiossa myös oppositiota vastaan”
  3. Yhdellä Alepa-fillarilla ajettiin keskimäärin 17 minuuttia päivässä Espoossa – Kaupunki ei lannistu vaatimattomasta alusta, ensi vuodeksi 600 pyörää lisää
  4. Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”
  5. Näin pornoteollisuus sai alkunsa: HBO:n The Deucessa prostituoidut joutuvat väkivallan uhreiksi mutta pitävät huolta toisistaan – Tämän takia uutuussarja on pakko katsoa
  6. HIV-positiivinen harrasti suojaamatonta seksiä Raahessa – poliisi julkaisi kuvan miehestä
  7. Tenniksen maailman ykköspari Kontinen-Peers käyttää väliviikon pelaamalla Helsingissä – ”Paljon on rakkautta lajiin”
  8. ”Teslakin häviää vaatteet päältään”, sanoo autoalan konkari – Uudet yrittäjät ovat sähköautomarkkinoilla tiukan paikan edessä
  9. VR ”kuristaa” ruuhka-aikana striimailijoita, junien langaton verkko toimii parhaiten ravintolavaunussa – Näistä syistä junien nettiyhteydet ovat edelleen niin epävakaita
  10. Yle: Sarjahukuttajaksi epäilty määrättiin mielentila­tutkimukseen
  11. Tunti sitten
  12. Huumekauppias väitti varanneensa lentoliput humalassa vahingossa Norjan sijasta Suomeen – Oikeus ei uskonut: Amfetamiinia Vuosaaren kautta tuoneille pitkät vankeustuomiot
  13. Näytä lisää