Kotimaa

THL: Vanhusten laitoshoitomenot jatkavat laskuaan

Vanhusten palveluasumisen lisääminen ja laitoshoidon vähentäminen ovat muuttaneet palvelujen kulurakennetta koko 2000-luvun ajan.

Vanhusten ja vammaisten laitoshoidon menot laskevat edelleen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoraportti. Laskusuuntaus näissä menoissa on jatkunut jo useita vuosia peräkkäin.

Ikääntyneiden ja vammaisten pitkäaikaishoidon menot olivat 2,8 miljardia euroa vuonna 2014. Menoista laitoshoidon osuus oli noin 30 prosenttia.

Ikääntyneiden laitoshoidon menot laskivat noin kymmenen prosenttia ja vammaisten laitoshoidon menot 3,4 prosenttia vuoteen 2013 verrattuna. Samaan aikaan vanhusten ja vammaisten kotiin annettavan pitkäaikaishoidon menot nousivat noin 7,7 prosenttia.

Vanhusten pitkäaikaishoidon menoissa heijastuu vanhuspalveluissa tapahtunut muutos. Tehostettu palveluasuminen on jatkuvasti lisääntynyt ja laitoshoito vanhainkodeissa sekä terveyskeskuksissa on vähentynyt.

Vuoden 2014 lopussa 75 täyttäneiden määrä tehostetussa palveluasumisessa oli 6,5 prosenttia korkeampi kuin vuonna 2013. Terveyskeskuksen pitkäaikaishoidossa heitä oli 29,5 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2013. Vanhainkotien asiakasmäärä puolestaan väheni 6,5 prosenttia.

Suomen terveydenhuollon menot olivat vuonna 2014 yhteensä 19,5 miljardia euroa. Asukasta kohden menot olivat 3 576 euroa. Terveydenhuoltomenojen suhde bruttokansantuotteeseen oli 9,5 prosenttia eli sama kuin vuonna 2013.

Erikoissairaanhoidon menot olivat 6,8 miljardia euroa eli 0,1 prosenttia enemmän kuin vuonna 2013. Esimerkiksi psykiatrian erikoisalan vuodeosastohoidon menot laskivat 5,8 prosenttia vuodesta 2013 ja olivat 376 miljoonaa. Psykiatrian avo- ja päiväosaston hoidon menot puolestaan nousivat 2,6 prosenttia ja olivat 363 miljoonaa euroa.

Perusterveydenhuollon kokonaismenot olivat 3,8 miljardia euroa vuonna 2014. Perusterveydenhuollon vuodeosastohoidon menot olivat miljardi euroa ja ne laskivat 8,6 prosenttia vuodesta 2013.

Julkisen rahoituksen osuus oli 75,6 prosenttia vuoden 2014 terveydenhuollon menoista. Suurin rahoitusosuus oli kunnilla.

Kotitalouksien rahoittama osuus terveydenhuollosta oli noin 3,7 miljardia euroa. Tästä rahoitusosuudesta 56 prosenttia muodostuu asiakasmaksuista, 29 prosenttia lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden menoista ja 15 prosenttia erilaisista hoitolaite- ja matkakuluista sekä lääkinnällisten tuotteiden kuluista.

Työnantajien rahoitusosuus terveydenhuollon menoista oli 2,3 prosenttia. Avustuskassojen, yksityisen vakuutuksen ja voittoa tavoittelemattomien yhteisöjen osuus terveydenhuoltomenoista oli puolestaan 2,9 prosenttia.

Terveydenhuollon avohoidon lääkemenot ja lääkinnällisten kulutustavaroiden menot olivat noin 2,4 miljardia euroa vuonna 2014. Sairaalalääkkeiden kulut olivat vastaavalla aikajaksolla 514 miljoonaa euroa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveydenhoito
 • Vanhukset
 • Vammaiset
 • Terveys
 • Sairaanhoito

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Autoja tuhoutui tulipaloissa Vantaalla – paloja epäillään tahallaan sytytetyiksi

  8. 8

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  9. 9

   Miksi Suomea rakennetaan korkeammaksi? – HS esittelee tulevia tornitalohankkeita

  10. 10

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  9. 9

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää