Kotimaa

Suomi on Pohjoismaiden heikoin matkailumaa

Aasialaisten kiinnostus Suomea kohtaan on kasvamassa. Matkailun markkinointiin kaivataan silti enemmän panoksia.

Suomi vetää puoleensa heikoimmin ulkomaalaisia matkailijoita, kun sitä verrataan muihin Pohjoismaihin. Silti ulkomaalaisten matkailu on lisääntynyt myös Suomessa.

Viimeisen viiden vuoden aikana ulkomaalaisten hotelliyöpymisten määrä on kasvanut eniten Tanskassa ja toiseksi eniten Ruotsissa. Viime vuoden aikana Tanskassa rekisteröitiin 11,2 miljoonaa ulkomaalaisten yöpymistä ja Ruotsissa 13,6 miljoonaa.

Molemmissa maissa on satsattu matkailumarkkinointiin. Esimerkiksi Tanska on panostanut ruokamatkailun kasvattamiseen, mutta toisaalta maa nauttii myös siitä, että Kööpenhamina on keskieurooppalaisille lähin pohjoismainen lomakohde.

Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi uskoo, että Suomi parantaisi asemaansa matkailumaansa, jos kansainväliseen markkinointiin satsattaisiin enemmän. Lappi haluaa matkailumarkkinointia valtion, kaupunkien ja yritysten yhteistyönä.

”Valtion pitäisi panostaa kansainväliseen markkinointiin yhdessä yritysten kanssa. Meillä matkailuun panostaminen on vasta tulossa. Suomella on kuitenkin kaikki mahdollisuudet pystyä samaan kuin muut Pohjoismaat.”

Kansainväliselle matkailulle tekisi hyvää myös se, mikäli Suomessa olisi nykyistä enemmän ympärivuotisia kaupunkikohteita. Viime vuonna Suomessa rekisteröitiin 5,5 miljoonaa ulkomaista yöpymistä. Venäläisten matkailijoiden määrä on romahtanut, mutta aasialaisten kiinnostus Suomea kohtaan on kasvanut.

Esimerkiksi Helsingissä yöpymiset kasvoivat viime vuoden aikana viisi prosenttia. Lisäystä tuli siitä huolimatta, että venäläisten yöpymiset Helsingissä vähenivät 38 prosenttia.

”Kiinalaisten pääkaupunkiseudulle jättämät matkailutulot olivat viime vuonna suuremmat kuin venäläisten jättämät tulot. Tällä hetkellä Helsingillä menee matkailun suhteen erittäin hyvin ja näyttää siltä, että kuluvasta vuodesta tulee ennätysvuosi”, kertoo kehitysjohtaja Laura Aalto Helsingin Markkinointi Oy:stä.

Myös Aalto on sitä mieltä, että valtion, kaupunkien ja yritysten tulisi panostaa yhdessä matkailumarkkinointiin. Vaikka Helsinki on vahvistanut kansainvälistä asemaansa, se tarvitsee muiden tukea. Helsingin hyvästä imusta hyötyisivät muut Suomen kaupungit.

”Vetovoimainen pääkaupunki on yhtä kuin vetovoimainen maa. Jos mietitään esimerkiksi Hollannin matkailua, Amsterdam vetää matkailijoita koko maahan.”

Vaikka matkailu- ja ravintola-ala on kääntynyt Suomessa kasvuun, kotimaisen matkailun osuus kasvaa heikosti. Muihin Pohjoismaihin verraten kotimaista matkailua on Suomessa vähiten.

Esimerkiksi viime vuoden aikana kotimaisten matkailijoiden viipyminen Helsingissä lyheni, kun ulkomaalaisten viipyminen kaupungissa piteni. Helsingin matkailuyöpymisistä 47 prosenttia koostui kotimaisista matkailijoista.

Arviot kuluvan vuoden matkailulukemista lupaavat Suomelle hyvää ulkomaisten matkailijoiden määrässä. Vaikka venäläismatkailijoiden määrä on edelleen vähäinen, muiden ulkomaalaisten matkailijoiden osuus on lisääntynyt entisestään.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Matkailijat suuntaavat pääkaupunkiseudulle

 Suomessa rekisteröitiin viime vuoden aikana 5,5 miljoonaa yöpymistä.

 Pääkaupunki oli pääasiallinen matkakohde Suomeen saapuneelle 4,9 miljoonalle matkailijalle.

 Pääkaupunkiseudulle matkailtiin eniten muista Euroopan maista ja toiseksi eniten Aasiasta.

 Helsingin majoitusliikkeissä rekisteröitiin 3,5 miljoonaa yöpymistä, joista yli puolet oli ulkomaalaisten yöpymisiä.

 Ulkomaalaiset matkailijat käyttivät pääkaupunkiseudulla noin 1,47 miljardia euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Turismi
 • Hotellit
 • Pohjoismaat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä Netflix-elokuva on ehkä paras huono jouluelokuva koskaan, ja joulun suurilmiö – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

  2. 2

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  3. 3

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  4. 4

   Valiokunta esittää: Ei vahvoja oluita kaupan hyllylle

  5. 5

   Miksi nuoret aikuiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi?

  6. 6

   Psykiatri Ilkka Taipale ei pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät naistenlehdissä masennuksestaan – ”Oikeasti mielisairaat jäävät silloin jalkoihin”

  7. 7

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  8. 8

   Kolumni: Facebookin uutisvirta on tullut tiensä päähän, se on itse asiassa pahin mahdollinen roskakuilu – koska oikea viestittely tapahtuu ihan muualla

  9. 9

   Fysioterapeutin mukaan suurin osa kuntoilijoista treenaa aivan liian kovaa – neuvoo ottamaan mallia Iivo Niskasesta

  10. 10

   Masentuneesta haahuilijasta Mensaan ja kympin oppilaaksi – Klaus Karkialta diagnosoitiin keskittymishäiriö ja se pelasti hänen elämänsä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  3. 3

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  9. 9

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää