Kotimaa

Perhe on rikkaus myös yksin elävälle – Suviseuroissa suvut kokoontuvat yhteen

Ei ole aina helppoa elää yksin kulttuurissa, jossa tavoitellaan perhettä, sanoo Panu-Ville Riihimäki.

Tornio

Valkoisen ravintolateltan oviaukoista leijailee Lapin lihakeiton tuoksu. Teltan eteen on kasautunut Suviseuroille tyypillinen ihmispaljous. On ruoka-aika.

”Puoli tuntia tässä menee. Saattaisi olla lyhyempiäkin jonoja , jos lähtisi etsimään”, sanoo tamperelainen Panu-Ville Riihimäki, 23.

Riihimäellä ei kuitenkaan ole kiire. Päivän aikana ei ole talkoovuoroja ja illalla hän tapaa kavereitaan sekä saattaa osallistua ehtoolliselle.

Sunnuntai on tärkeä päivä.

Sunnuntaina Riihimäen suku kokoontuu yhteen, ja hän näkee sisaruksiaan pitkästä aikaa.

Riihimäellä on yhdeksän sisarusta – viisi siskoa ja neljä veljeä, jotka asuvat eri puolilla Suomea, Kirkkonummelta Inariin.

Riihimäki on eno tai setä 43 lapselle. Sisaruksista seitsemän on naimisissa ja heillä kaikilla on isot perheet. Sitä myös Riihimäki tulevaisuudeltaan toivoo.

Vielä sitä oikeaa ei ole löytynyt. Riihimäki kertoo joskus miettivänsä, onko hänelle tarkoitettu puolisoa.

”Puoliso on lahja ja siunaus Jumalalta. Se löytyy, jos on löytyäkseen.”

Perhe on kuitenkin vanhoillislestadiolaisuudessa keskeinen. Jos sivustakatsoja ei ymmärrä uskoa Jumalaan, hän varmasti ymmärtää perheen merkityksen, sillä se on mukana kaikessa.

Se voi myös aiheuttaa monille nuorille painetta perheen perustamisesta. Riihimäki kertoo, että vanhemmat ihmiset usein kyselevät, milloin hän menee naimisiin.

Riihimäki on oppinut elämään yksin. Hän muutti yläasteen jälkeen omilleen. Nyt hän on asunut kolme vuotta Tampereella, missä hän opiskelee sähköistä talotekniikkaa ammattikorkeakoulussa.

Perhe on Riihimäelle rikkaus, mutta sen perustaminen ei ole hänen tähtäimessään juuri nyt.

”En sano, että kaipaan. Minulla on hyvä olla näin.”

Suviseuroissa Riihimäki ei ole yksin.

Hän tutustui useisiin omankaltaisiin ihmisiin, kun hän vietti opistovuottaan Reisjärven kristillisessä opistossa. Suuri osa heistä on nyt täällä Suviseuroissa.

Vaikka ystäviä riittää, yksin eläminen kulttuurissa, jossa perhettä tavoitellaan, ei ole helppoa.

Moni Riihimäen ystävistä on perheellisiä ja moni on ystävyyssuhde on unohtunut perheen perustamisen jälkeen.

”Ajatusmaailma muuttuu ja elämäntilanne muuttuu. Arkiset asiat kasvattavat erilleen.”

Yksin elävän asiat jäävät taka-alalle, kun arki koostuu lastenhoitamisesta.

”Muut alkavat ajatella perheen kautta ja perheen ehdoilla. Minulta se tietenkin puuttuu, kun ei ole perhettä hoidettava.

Riihimäki näkee nyt veljensä Vesa Riihimäen ensimmäisen kerran sitten pääsiäisen. Vesalla ja hänen vaimollaan Maria Riihimäellä on kahdeksan lasta. Heidän asuntovaununsa sijaitsee lähellä seurojen keskuskenttää.

Asuntovaunun sivuteltassa temmeltää Riihimäen sisarusten lapsia ja heidän serkkujaan.

Vaikka Riihimäellä ei ole vaimoa ja lapsia, hän nauttii olostaan sisarustensa perheiden kanssa. Jos ystävyyssuhteet voivat unohtua, sisarussuhteet pitävät.

”Perhe on se, joka ei hylkää.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tapahtumat
 • Suviseurat
 • Kristinusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa nyrkkeilyiltaa

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää