Kotimaa

Suomeen tarvitaan pian miljoona esteetöntä asuntoa – 84-vuotias Eila Suvio näyttää, minkä vuoksi

Asuntoja voi myöhemmin korjata esteettömiksi, mutta se voi maksaa tuhansia euroja.

Niin valtion kuin kuntienkin tavoitteena on, että vanhukset saavat asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Laitoshoitoa puretaan ennen kaikkea säästösyistä. Iäkkäille sopivia asuntoja ei kuitenkaan ole vielä läheskään tarpeeksi.

”Tarvitsemme Suomessa noin miljoona esteetöntä kotia vuoteen 2030 mennessä. Silloin ­väestöennusteiden mukaan joka neljäs suomalainen on täyttänyt 65 vuotta. Tällä hetkellä näitä asuntoja on vain kolmannes tarvittavasta määrästä”, kertoo Sari Hosionaho.

Hosionaho työskentelee ohjelmapäällikkönä ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelmassa, jota ympäristöministeriö koordinoi.

”Kolmasosa asunnoista saadaan uudistuotantona. Viimeinen kolmannes taas pitäisi saada korjausrakentamisen kautta.”

Korjausrakentamisella Hosion­aho tarkoittaa niitä satoja tuhansia tavallisia koteja, jotka tulisi remontoida ikääntyneille soveltuviksi, toimiviksi ja turvallisiksi asunnoiksi.

Tulevaisuuden kotia kannattaisikin alkaa suunnitella jo hyvissä ajoin, noin 55-vuotiaana, Hosionaho suosittelee. Hänestä myös oman lähipiirin seniorien asumisoloihin on hyvä kiinnittää huomiota.

Helsinkiläinen Eila Suvio, 84, päätti neljä vuotta sitten muuttaa senioritaloon Helsingin Viikkiin. Kerrostalokaksio näyttää avaralta ja kotoisalta. Olohuoneessa on pirteän vihreä tehosteseinä ja lattiassa tammiparketti.

Viihtyisästä vuokra-asunnosta ei heti arvaisi, että sen varsin huomaamattomat yksityiskohdat helpottavat suuresti asukkaan arkea. Keittiössä kaapistoja kiertää kaksi tankoa, joista voi ottaa tukea. Rollaattoria käyttävä Suvio ei enää kipua jakkaralle kurottamaan esineitä ylhäältä, mutta jos hän tekisi niin, hän voisi tarrata myös eteisen kaappien tankoihin.

Kylpyhuoneessa voi käydä suihkussa istualtaan. Vessanpönttö on tavallista korkeammalla. Kynnyksiä kodissa ei ole. Oviaukot ja eteiskäytävä ovat niin leveät, että niistä mahtuisi kulkemaan myös pyörätuolilla. Makuuhuoneen liukuoven pystyy avaamaan ja sulkemaan vaivatta.

”Pidän aina välillä kahvikutsuja. Meitä on ollut täällä joskus 12 tyttöä – ja Matti”, Suvio kertoo olohuoneessaan.

Nyt käymässä ovatkin naapurit Matti Virolainen, 85, ja Eeva Hurskainen, 75. Hekin asuvat tyytyväisinä omissa asunnoissaan samassa rakennuksessa.

Asuntoja olisi halvempaa rakentaa esteettömiksi kuin korjata myöhemmin kaikille sopiviksi. Remontointiin voi kuitenkin saada tukea Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aralta. Avustuksista mikään ei kata korjauskuluja kokonaan.

Suosituksi on noussut hissi­avustus, jota taloyhtiöt voivat hakea hissin rakentamiseen hissittömään kerrostaloon. Ohjelmapäällikkö Hosionahon mukaan hakemuksia on tullut niin paljon, että kaikki tämän vuoden määrärahat eli 14 miljoonaa euroa on jo käytetty. Valtion lisätalousarvioesityksestä odotetaan kuitenkin 10 miljoonaa euroa, jolle on myös jo kohteita tiedossa.

”Hissirakentaminen on nyt voimakkaassa kasvussa. Ikääntyneiden ohella hissi palvelee talon kaikkia muitakin asukkaita, esimerkiksi perheitä, joissa on pieniä lapsia tai vammaisia perheenjäseniä”, Hosionaho sanoo.

Taloyhtiöille voidaan myös myöntää avustusta liikkumis­esteiden poistamiseen. Tukea on mahdollista saada esimerkiksi pyörätuoliluiskan rakentamiseen ulko-oven eteen.

Pientaloasujat puolestaan voivat hakea korjausavustusta vanhusten ja vammaisten asuntoihin, johon on tänä vuonna varattu rahoitusta seitsemän miljoonaa euroa.

Avustusta voi saada myös asunto-osakeyhtiön osakas, mutta vain oman asuntonsa sisäisiin muutoksiin. Tukea voi hakea esimerkiksi tukikahvojen asentamiseen tai matalien keittiökalusteiden hankkimiseen.

Avustuksessa on tulorajat, eikä se myöskään ole sataprosenttista avustusta vaan edellyttää omarahoitusosuutta.

Apua asunnon korjaustarpeen kartoittamiseen ja avustusten hakemiseen saa maksutta kuntien korjausavustusneuvojilta tai Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojilta. Remonttia suunnittelevan kannattaa tarkistaa myös oikeutensa kotitalous­vähennykseen.

Myös kunnat ovat lähteneet mukaan esteettömyystalkoisiin. Lahdessa toteutettiin viime vuonna hanke, jonka tuloksena syntyi ikääntyneiden asuinolojen arviointimalli.

Naapurinsa Eila Suvion luona usein vieraileva Eeva Hurskainen muutti nykyiseen asuntoonsa vuosi sitten, kun hän pelkäsi menettävänsä näkönsä. Hän suosittelee kaikkia miettimään asumisjärjestelyjään, vaikka se tuntuisikin epämiellyttävältä.

”Moni varmaan ajattelee, ettei jaksa enää muutoksia”, hän pohtii.

Näkökyky on yhä tallella. Hurskainen on kuitenkin iloinen siitä, että päätti muuttaa seniori­taloon.

”Tämä on tavallinen koti, mutta heti käytävällä vastaan tulee tuttuja.”

 

Avarampi pesuhuone helpottaa arkea

Vantaan Korsossa omakoti­talossaan asuva Alpo Konttinen, 76, on kaatunut kotona kaksi kertaa. Tammikuun pakkasilla hän kompastui ulkona ja raahautui käsivoimin sisälle. Toisen kerran Konttinen kaatui sisällä mutta sai hälytettyä turvapuhelimen avulla apua.

”Isä haluaa asua talossaan mahdollisimman pitkään. Hänen liikkumisensa on kuitenkin mennyt diabeteksen takia sen verran huonoksi, että kotia oli saatava esteettömämmäksi”, kertoo tytär Jaana Konttinen.

Hän sai tietää Oulunkylän kuntoutussairaalan kautta Vanhustyön keskusliiton korjausneuvonnasta ja otti yhteyttä liiton korjausneuvojaan Timo Vänskään.

Neuvonnasta saa apua siihen, miten omassa kodissa voisi asua mahdollisimman pitkään. Puhelinneuvonta ja käynnit ovat ilmaisia. Asukkaan tulee olla vähintään 65-vuotias.

Kevättalvella Konttisen isän kodin makuuhuoneeseen ja käytävälle laitettiin kaiteet, jotta keittiöön liikkuminen olisi helpompaa. Keittiön vieressä olevaa pientä wc:tä suurennettiin reilusti.

Suurimmat muutokset tehtiin kylpyhuoneessa. Sen ovi levennettiin 90-senttiseksi ja kynnys poistettiin, jotta rollaattorilla ja pyörätuolilla liikkuminen olisi vaivattomampaa.

”Lisäksi suihkun paikkaa on muutettu niin, että kotihoidon työntekijällä on tilaa liikkua suihkutuolin ympärillä. Peseytyminen on nyt paljon helpompaa”, Jaana Konttinen kertoo.

Mitä sitten maksavat yleisimmät esteettömyyteen liittyvät muutostyöt?

Korjausneuvoja Vänskän mukaan muutostöiden kustannuksiin ei ole nyrkkisääntöä.

”Yleensä kohde täytyy nähdä itse, jotta voi antaa arvion”, Vänskä sanoo.

Vänskän mukaan esimerkiksi kylpyammeen poistosta saattaa halvimmillaan selvitä jopa alle 500 eurolla. Kynnysten poistosta taas saa maksaa noin sata euroa per kynnys. Oviaukkojen leventämisessä hinta nousee, jos kyseessä on kantava tai vesieristetty seinä.

Jaana Konttinen arvioi, että hänen isänsä talon muutostyöt maksoivat tuhansia euroja. Tukea muutostöihin saatiin Val­tion­­konttorilta invaliditeetin perusteella.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Esteetön koti sopii kaikille

 Esteettömyys on laaja käsite, jolla voidaan tarkoittaa asunnossa niin rakenteellisia kuin sisustuksellisiakin ratkaisuja.

 Esteettömään kotiin on helppo päästä ja siellä pystyy liikkumaan vaivattomasti ja turvallisesti. Ovista mahtuu kulkemaan myös pyörätuolilla, kynnyksiä ei ole ja tukea voi ottaa kahvoista tai tangoista.

 Pienetkin asiat lisäävät turvallisuutta. Palovaroittimen johdot voi vetää matalalle niin, ettei paristoja tarvitse kivuta vaihtamaan jakkaralle. Kylpyhuoneessa liukkaan lattiamateriaalin tilalla on karhea pinta.

 Esteettömyys on välttämätöntä esimerkiksi monille vanhuksille ja vammaisille. Esteettömiä koteja on rakennettu viime vuosina paljon myös opiskelija-asunnoiksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vanhuus
 • Asuminen
 • Esteettömyys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  2. 2

   Tukholman elitistisimmässä alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Vanhempien ”koulushoppailua” näkyy Helsingissäkin – alueiden eriarvoistumista ei ole kyetty täysin torjumaan

  5. 5

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  6. 6

   Tuleeko laina-autolla ajelu kalliiksi, ja mikä on kätevin palvelu? HS testasi kaksi viikkoa yhteiskäyttö­autoilua Helsingissä

  7. 7

   Norjalainen hotellisijoittaja kehuu Helsinkiä – ”Voisin rakentaa tänne 14 hotellia lisää”

  8. 8

   Björn Wahlroos: Uusi perustuslaki vei hallituksen valtaa, presidentin valtaoikeuksien lisäämistä tulisi vakavasti harkita – nykyinen järjestelmä ”vaikuttanut maan poliittiseen lamaannukseen”

  9. 9

   OP:sta katoaa tuhansia työpaikkoja, tuleeko mitään tilalle? Historia opettaa, että teknologia sekä tuhoaa että luo työtä

  10. 10

   Räikkönen nousi kolmanneksi USA:n gp:ssä, kun laittoman ohituksen tehnyt Verstappen sai aikasakon – miesten kohtaaminen takahuoneessa meni virnistelyksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  6. 6

   Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

  7. 7

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  8. 8

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  9. 9

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  10. 10

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tukholman elitistisimmässä alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät Tilaajille
  3. Rasmus Ristolainen on historiallisessa vauhdissa – NHL:n alkukauden tilastokärjen taakse jäävät kaikki tähdet
  4. Vanhempien ”koulushoppailua” näkyy Helsingissäkin – alueiden eriarvoistumista ei ole kyetty täysin torjumaan
  5. Björn Wahlroos: Uusi perustuslaki vei hallituksen valtaa, presidentin valtaoikeuksien lisäämistä tulisi vakavasti harkita – nykyinen järjestelmä ”vaikuttanut maan poliittiseen lamaannukseen”
  6. Räikkönen nousi kolmanneksi USA:n gp:ssä, kun laittoman ohituksen tehnyt Verstappen sai aikasakon – miesten kohtaaminen takahuoneessa meni virnistelyksi
  7. Tunti sitten
  8. Tuleeko laina-autolla ajelu kalliiksi, ja mikä on kätevin palvelu? HS testasi kaksi viikkoa yhteiskäyttö­autoilua Helsingissä
  9. Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti
  10. Kauppasopimukset ovat Trumpille liian vaikea aihe
  11. OP:sta katoaa tuhansia työpaikkoja, tuleeko mitään tilalle? Historia opettaa, että teknologia sekä tuhoaa että luo työtä
  12. Norjalainen hotellisijoittaja kehuu Helsinkiä – ”Voisin rakentaa tänne 14 hotellia lisää”
  13. Näytä lisää