Kotimaa

Suojelupoliisi kouluttaa muita viranomaisia tunnistamaan radikalisoitumista

Poliisi, rajavartiolaitos, puolustusvoimat ja tulli vaihtavat tietoja terrorismin torjunnasta aiempaa enemmän, kertoo sisäministeriö.

Suomessa torjutaan terrorismia entistä tehokkaammin, selviää sisäministeriön terrorismin torjuntaa käsittelevästä väliraportista.

”Tiedonvaihto viranomaisten välillä on parantunut ja myös tiedusteluun liittyvät lainsäädäntöhankkeet etenevät hyvää vauhtia”, toteaa sisäministeri Paula Risikko (kok) ministeriön tiedotteessa.

Terrorismin torjuntaan on suunnattu lisää rahaa ja yhteistyötä viranomaisten välillä on lisätty.

Esimerkiksi suojelupoliisi luovuttaa entistä enemmän terrorismin torjuntaan liittyvää tietoa muille viranomaisille ja kouluttaa muita viranomaisia tunnistamaan radikalisoitumista.

”Suomi on niin pieni valtio, että yksi viranomaistaho ei voi hoitaa koko kenttää. Voimat pitää yhdistää ja katsoa, kuka tekee mitäkin ja miten muut viranomaiset voivat tukea toisiaan”, kertoo suojelupoliisin ylitarkastaja Pekka Aho.

Suojelupoliisi on lisännyt tiedonvaihtoa esimerkiksi puolustusvoimien kanssa. Myös poliisi, rajavartiolaitos ja tulli vaihtavat tietoja aiempaa enemmän.

Tiedonkulun parantamisen lisäksi ministeriöt valmistelevat Suomen tiedustelulainsäädännön uudistusta.

Tiedustelulainsäädännön uudistukset kohdistuvat muun muassa suojelupoliisin toimintaan ja sotilastiedusteluun. Sisäministeriön mukaan suunnitelmat tiedustelulainsäädännön uudistuksista saadaan valmiiksi vuoden 2016 aikana.

Uudistuksia tehdään, koska Suomessa terrorismin uhka on muuttunut. Suojelupoliisi nosti terrorismin uhkatasoa kesäkuussa 2014 ja marraskuussa 2015.

Sisäministeriön tiedotteen mukaan ilman ulkopuolista ohjausta toteutetun terrori-iskun uhka Suomessa on kohonnut. Ulkomailta käsin ohjattujen, suunnitelmallisten terrori-iskujen todennäköisyys Suomessa on edelleen matala.

Korjaus kello 15.07: Toisin kuin jutussa aiemmin luki terrorismin torjuntaan on suunnattu lisää rahaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terrorismi
 • Sisäministeriö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  5. 5

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää