Kotimaa

Asiantuntija: Ylipainosta ei pidä puhua potilaalle joka lääkärikäynnillä – ”Ikään kuin tokaisu siitä, että potilas on lihava, auttaisi ketään”

Potilasta voi loukata se, jos lääkäri huomauttaa painosta muttei tarjoa ongelmaan apua. Lihavuuden hoitoon on tutkijan mukaan tarjolla äärimmäisen vähän tukea.

Ylipainosta keskustelun pitäisi olla lääkärin vastaanotolla luontevaa, eikä asiaa pitäisi ottaa esille jokaisella korvatulehduskäynnillä, Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila sanoo.

”Ensimmäisenä pitää hoitaa asiaa, minkä takia potilas on lähtenyt hakemaan apua. Jos tämän jälkeen kartoitetaan muutakin tilannetta, voi keskustella, voisiko ylipainon eteen tehdä jotain.”

HS kertoi sunnuntaina, miten haukkuminen ja syrjintä haittaavat ylipainoisen elämää jopa enemmän kuin terveysongelmat. Moni HS:n ulkonäkösyrjintää koskevan kyselyn yli 17 000 vastaajasta oli kokenut huonoa kohtelua jo lapsena neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa, mutta myös aikuisena lääkärillä.

Jotkut kertoivat, miten lääkärillä kaikki ongelmat saatetaan laittaa ylipainon piikkiin, jolloin sinne ei enää huvita mennä.

”Oli syy mikä tahansa, vaikka etusormen kynsi, niin aina mainitaan, että jos laihtuisin, sekin varmaan parantuisi”, eräs kyselyn vastaaja sanoo.

Halilan mielestä on potilasta syyllistävää, jos ylipaino otetaan aina esille sairauksissa, jotka eivät liity siihen mitenkään.

”Ylipainosta puhuminen on kuitenkin luontevaa, jos potilaalla on esimerkiksi liikuntaelinvaivoja tai verenpainetautia, joita ylipaino voi selvästi pahentaa.”

Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksikön apulaisprofessorin Kirsi Pietiläisen mukaan siinä on eroa, miten lääkärit ajattelevat kohtelevansa potilaita ja miten potilaat kokevat kohtelun. Lääkärin etiikkaan kuuluu, että potilaita kohdellaan tasa-arvoisesti ja ihmisarvoa kunnioittaen.

”Lääkärit yrittävät olla yleensä hirvittävän hienovaraisia ja asetella sanansa varovaisesti. Harmillisesti joskus potilailla on tästä erilainen kokemus. Jos näin käy, totta kai silloin pitää katsoa peiliin”, Pietiläinen sanoo.

Hänen mukaansa potilaat eivät aina tiedä, että painosta keskustelu voi kuulua asiaan esimerkiksi ehkäisypillerireseptiä uusiessa, sillä pillereiden ja lihavuuden yhdistelmään liittyy veritulppariski. Lääkärin pitää myös tarkastella potilaan kokonaistilannetta.

”Potilaalle voi myöhemmin syntyä harmia lihavuudesta, vaikkei se liittyisikään lääkärikäynnin syynä olevaan korvatulehdukseen. On osa ammattitaitoa katsoa myös korvan ulkopuolelle. Lihavuudesta on kuitenkin syytä puhua taiten.”

Pietiläisen mukaan ongelmana on se, että lihavuuden hoitoon on tarjolla äärimmäisen vähän apua: lukuisista terveyskeskuksista puuttuvat esimerkiksi painonhallintaryhmät. Vasta kun paino-ongelma etenee todella vaikeaksi, ihminen lähetetään erikoissairaanhoitoon.

”Monet potilaat kokevat loukkaavaksi sen, että lääkäri huomauttaa ylipainosta, mutta ei pysty antamaan apua ongelman ratkaisemiseen. Ikään kuin tokaisu siitä, että potilas on lihava, auttaisi ketään. ”

Lihavuuden hoito ei ole niin yksinkertaista kuin antibioottikuurin määrääminen, Pietiläinen huomauttaa. Hoito vaatisi esimerkiksi yksilöllistä, lihavuuteen perehtyneen hoitajan vastaanottoa tai moniammatillista tiimiä, jossa asiaa ymmärretään.

Lääkäreillä olisi Pietiläisen mukaan tahtoa auttaa, mutta järjestelmä ei taivu siihen.

”Laihduttaminen on tosi vaikeaa. Se ei kannusta ja tuo lisää tietoa, jos potilas lähetetään kotiin ohjeistuksella, että syö vähemmän ja liiku enemmän.”

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston potilasasiamies Anneli Ahola ei ole saanut yhteydenottoja siitä, että lääkärit olisivat kohdelleet ylipainoisia epäasiallisesti. Hän arvelee, ettei aihe tule välttämättä esille, kun ihmiset ottavat yhteyttä potilasasiamieheen.

”Joskus ylipaino on saattanut tulla esille keskustelussa, kun potilas soittaa kertoakseen epäilemästään hoitovirheestä tai olevansa tyytymätön hoitoonsa. Tällöin on puhuttu esimerkiksi siitä, miten potilas on kokenut lääkärien tuovan esille tarpeen pudottaa painoa”, Ahola kertoo.

Näin HS:n verkkokyselyssä vastattiin

Terveydenhuolto nousi selvästi esiin HS:n ulkonäkösyrjintää koskevassa kyselyssä, johon saatiin yli 17000 vastausta. Näin ihmiset vastasivat kyselyssä.

”Eniten ongelmia on lääkäreiden kanssa asioidessa: hämmästyttävän helposti lääkäri jättää paneutumatta oireisiin ja varsinaiseen lääkärille tulon syyhyn ja sen sijaan nostaa ongelmaksi lihavuuden ja kehottaa laihtumaan.”

”Olen usein pohtinut terveydenhuollon alalla toimivien käsitystä siitä, että mitä vaan voi sanoa. Olen itse opettaja, ja mitäpä jos me alettaisiin sanoa asiakkaillemme tyhmyydestä, motoriikan puutteesta, laiskuudesta ja syyllistettäisiin erilaisia oppijoita. Tulisi aika nopeasti fudut.”

”Lääkärissä tai työterveyshoitajalla on vaikea käydä. He antavat mielestään tarpeellisia ohjeita ruokavaliosta ja liikunnasta. Ikään kuin aikuinen ihminen ei tietäisi niitä jo!”

”Lääkärissä käydessä tuntuu, etten voi/saa valittaa kolotuksista tai vaivoista, koska olen ylipainoinen. Laihduttaminen onkin mieluinen aihe lääkärille. Niin terveyskeskuksessa kuin aikoinaan työterveyden puolella. Keinoja laihduttamiseen ei tietenkään heillä ole antaa, vaan käsketään vain pudottaa painoa. Syytä ylipainoon ei koskaan, ei koskaan, ole minultakaan kysytty tai selvitetty.”

”Menin kerran lääkäriin rannekivun vuoksi. Lääkäri kysyi aivan ensimmäiseksi ’Oletko ajatellut laihduttaa?’ ”

”Lihoin pakkohoidossa 60 kiloa psykoosilääkkeiden takia. Pakkohoidossa ei puututtu lihoamiseen. Nyt häpeän lihavuutta. Hoitoa lihavuuteen en saa.”

”Loukkaannuin kovasti, kun lääkäri ensimmäisen kerran huomautti vyötäröpyöreydestä. Toisaalta tiedän, että terveydenhoidossa pyritään rehellisyyteen, ja huomautus oli hyvin asiallisessa hengessä tehty. Nyt kun olen saanut vyötäröä jo hiukan esiin, olen hyvilläni. Miksi lääkäri tai hoitaja ei saisi mainita selvästä terveysriskistä? Mainiota, jos minun ei tarvitse syödä loppuikäni verenpaineen tai diabeteksen hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä, tai jos vältyn ohitusleikkaukselta, tai jos polvet kestävät painoni vielä 90-vuotiaana.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lihavuus
 • Ylipaino
 • lääkäri
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää