Kotimaa

Punkit, käärmeet, hyttyset ja hämähäkit – asiantuntijat kertovat, miten yleisimmiltä kesävitsauksilta voi suojautua

Kesällä käärmeet, hyönteiset ja hämähäkit aiheuttavat vaikeuksia niitä pelkäävälle. Lievistä pelkotiloista voi opetella pois altistamalla itseään.

Kesä voi olla hankalaa aikaa ihmiselle, joka pelkää hyönteisiä, käärmeitä tai ukkosta. Pelko voi syntyä ikävistä kokemuksista, mutta pelon perussyynä on ikiaikainen selviytymishalu.

”Pelko on ollut aikaisemmin tärkeää ja ihmiseen on jäänyt kyky oppia pelkäämään, jotta hän on selviytynyt. Siksi meillä on edelleen herkkyys pelkoon”, kertoo psykologian professori Raimo Lappalainen ­Jyväskylän yliopistosta.

Pelkoihin ei aina auta järkeily tai tietoisuus siitä, että todelliset riskit ovat vähäisiä. Koska ihmisellä on taipumus pelkoon, hän pyrkii välttämään pelottavia tilanteita.

”Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei välttele hankalia tilanteita liian paljon. Epämiellyttävät tunteet kuuluvat elämään.”

Joskus pelot kehittyvät fobioiksi eli erittäin voimakkaiksi pelkotiloiksi. Monelle esimerkiksi ukonilma-, ötökkä- tai käärmefobiat voivat olla tuttuja tunnetiloja. Toisinaan fo­biaan liittyy paniikin ja kauhun lisäksi voimakkaita fysiologisia reak­tioita, kuten sydämen hakkaamista ja hikoilua.

Noin kymmenen prosenttia aikuisista kärsii peloista, jotka haittaavat tai rajoittavat elämää.

”Yksittäisiä ja lieviä pelkoja on monella ihmisellä. Voimakkaat pelot ovat harvinaisempia”, Lappalainen sanoo.

Pelkotiloista voi opetella eroon altistamalla itseään hiljalleen pelon kohteelle. Tämä vaatii kuitenkin voimavaroja, sillä pelko tuntuu epämiellyttävältä. Pelottavien asioiden välttely puolestaan ­voi helpommin johtaa siihen, että välttelystä ­tulee selviytymiskeino ja pelkotilat kasaantuvat.

”Pelon kohteen voi kohdata ­asteittain ja totutella vähitellen ­olemaan pelottavassa tilanteessa”, Lappalainen neuvoo.

Voimakkaisiin pelkotiloihin kannattaa hakea apua. Jos pelot rajoittavat elämää paljon, niistä on hyvä pyrkiä eroon.

”Apua kannattaa hakea, jos ei esimerkiksi pysty pelon vuoksi menemään luontoon tai olemaan mökillä. Silloin pelko rajoittaa omaa elämää ja se voi rajoittaa myös muun perheen elämää. Pelkotilojen hoidoissa saadaan hyviä hoitotuloksia, eikä hoito yleensä kestä kovin kauan.”

Aikuisten pelot voivat myös siirtyä lapsiin. Jos lapsen lähipiirissä on pelokas ihminen, lapsi oppii esimerkistä ja hänellä on tavallista suurempi riski saada pelkotiloja.

”Tässä voi olla yksi syy, jonka vuoksi voimakkaita pelkoja kannattaisi hoitaa.”

 

Näin yleisimmiltä iljetyksiltä voi suojautua
Ampiainen ja mehiläinen

Jos ampiainen tai mehiläinen pistää, hyönteisen piikki pitäisi nyppäistä pistokohdasta pois. Pistokohdan ärsytystä ja kipua voi lieventää painamalla sitä viileällä. Piston aiheuttamat vaaralliset reaktiot tulevat yleensä nopeasti piston jälkeen. Pistoreaktiota voi lievittää ottamalla kortisonia sisältäviä kyytabletteja tai antihistamiinia.

Lääkäriin menemistä kannattaa harkita, jos pisto osuu pään tai kaulan alueelle. Jos pisto aiheuttaa hengitysvaikeuksia, on soitettava ­välittömästi ­hätänumeroon 112.

”Hengitysvaikeuksista kärsivän voi auttaa asentoon, jossa hänen on helpoin olla. Lähtökohtaisesti häntä ei pidä liikuttaa, ellei hätäkeskuksesta erikseen niin käsketä”, sanoo asiantuntija Kristiina Myllyrinne ­Suomen Punaisesta Rististä.

Kyy

Kyyn pureman vuoksi on aina hakeuduttava lääkäriin. Kortisonia sisältävät kyytabletit ehkäisevät piston mahdollisesti aiheuttamaa allergista reaktiota. Pistokohtaa voi myös painaa kylmällä. Vältä sen raajan liikuttelua, johon kyy on pistänyt. Mikäli kyyn pureman saaneen peruselintoiminnot ovat vaarassa, soita hätänumeroon 112.

Paarmat, hyttyset ja hirvikärpäset

Paarman purema voi aiheuttaa pahaa turvotusta. Sitä voi lievittää kylmällä kääreellä. Paarman aiheuttamaa ihoreaktiota voi myös lievittää kortisonivoiteella.

Myös hyttysen pistojen aiheuttamaa ihoärsytystä voi lievittää kortisonivoiteella tai antihistamiinilla. Samat keinot tepsivät, mikäli hirvikärpäsen puremista aiheutuu ihoärsytystä. Muista, että hyttysiltä ja hirvikärpäsiltä voi suojautua vaatteilla.

Punkki

Punkki kannattaa poistaa punkkipihdeillä tai pinseteillä. Seuraa aluetta, jossa punkki on ollut. Jos alueelle ilmaantuu punoittava rengas, hakeudu lääkäriin. Hoitoon on syytä hakeutua myös, mikäli punkin purema ­aiheuttaa pahoinvointia, nivel­kipuja tai kuumetta.

Ukonilma

Jos olet vesillä, rantaudu, mikäli se on mahdollista. Sisätiloissa kannattaa välttää esimerkiksi sähkölaitteiden ja tulisijojen käyttöä ukonilman aikana. Jos olet taivasalla, kyykisty ison puun lähettyville. Älä kyykisty puun alle tai aukealle paikalle. Älä käytä sateenvarjoa. Salaman lisäksi vaaraa aiheuttavat ukon­ilman aikana myrskyisät tuulenpuuskat.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Ensiaputarvikkeista lisäturvaa lomille

 Varaudu hätätilanteisiin ennalta. Varusta kesämökki

tai vene ensiapulaukulla.

 Mukaan on syytä ottaa laastareita, tukiside, kyytabletit, kortisonivoide, lääkehiili, kylmäpakkaus, sidetaitoksia, pinsetit, tulehduskipu-, ummetus- ja ripulilääkkeet.

 Selvitä lomapaikan sijainti etukäteen sen varalta, että joudut soittamaan hätäpuhelun.

 Hätäkeskus suosittelee 112 Suomi -mobiilisovelluksen lataamista puhelimeen. Sen avulla päivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kesä
 • Hyönteiset
 • Käärmeet
 • Pelko
 • Ensiapu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  2. 2

   ”Suomen kuningas” piipahti Helsingissä ja onnittelee satavuotiasta Suomea – Philipp von Hessen kertoo myös perheenlisäyksestä: ”Nyt meillä on toinenkin prinsessa”

  3. 3

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  4. 4

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  5. 5

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  6. 6

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  7. 7

   Sukellusvene katosi salaperäisesti mukanaan 44 miehistön jäsentä – Argentiinan merivoimat käynnisti suuretsinnät Etelä-Atlantilla

  8. 8

   Suomeen vasta rantautuneen rikollis­jengin jäseniä tuomittiin vuosiksi vankilaan – pisin tuomio yli kymmenen vuotta

  9. 9

   Pohjois-Korea rakentaa uutta ohjus­sukellus­venettä, joka voisi hiipiä huomaamatta kohteensa lähelle – tavoitteena on varustaa se ydin­räjähteillä

  10. 10

   Mahdollisena presidentti­ehdokkaana pidetty demokraatti kouri ja suuteli väkisin työtoveriaan – Trump paheksuu: ”Mihin kädet menevät kuvissa 2, 3, 4, 5, ja 6?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  3. 3

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  4. 4

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  9. 9

   HS:n suuri kaupunkivertailu: Kuopion elinvoimaisuus kasvoi eniten, Salo romahti – katso, miten isot kaupungit pärjäävät vertailussa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  10. 10

   Suomalainen peruskoulu on ajautunut muutamassa vuodessa sekavaan tilaan, joka vaarantaa oppilaiden oikeusturvan

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Bruce Oreckilla huima visio Vallilan kone­pajalle, tarjoaa ilmaisia tiloja aloitteleville yrittäjille – ”Tavoitteeni on, että täällä voisi viettää päivän kyllästymättä”
  3. Metron värin piti alun perin olla hopea ja jutteluun kannustavat penkit olivat poliittinen päätös – keräsimme metrofaktat länsimetron kunniaksi
  4. Espoo on läjä uinuvia ”kaupunki­keskuksia” eli lähiöitä – vuosi­kymmeniä puuhattu länsi­metro avaa vihdoin kehityksen tulpan Tilaajille
  5. Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”
  6. Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”
  7. Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta
  8. Arkkitehtuuridebateissa on samoja piirteitä kuin ruoasta käytävissä väittelyissä: yhdellä on mielessä makaronilaatikko, toisella huippukokin huippuannokset
  9. Vain harva nuori tupakoi
  10. Republikaanien veromalli ajaisi vajeisiin ja säästöihin
  11. Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua Tilaajille
  12. Näytä lisää