Kotimaa

Ramadanin päätösjuhlaa vietetään ympäri Suomea – yksi perhe voi polttaa paaston päätteeksi satoja euroja

Muslimien paastokuukausi päättyi ensimmäistä kertaa perheriehaan kauppakeskuksessa. Juhla jatkuu kotona, Linnanmäellä tai vaikka teinien kesken elokuvissa.Riehakas kiljuntaa kuuluu kauas. Tungoksessa tulee vastaan tiikereitä, aurinkoja ja perhosia – kasvomaalauksissa. Meininki on kuin missä hyvänsä kauppakeskusriehassa, paitsi että asiakkailla on tavallista juhlavampaa päällä, ja ilmapalloissa lukee arabiaksi ”id mubarak”.


Vähintään sadat helsinkiläiset muslimit tarttuivat keskiviikkona tilaisuuteen, kun kauppakeskus Itis järjesti ramadan-paastokauden päätteeksi juhlapäivän. Id mubarak on toivotus – vähän kuin ”hyvää joulua” jouluna.


Kauppakeskuksen hulinassa ulkopuoliselle herää toinenkin joulumainen ajatus: Onko id al-fitr -juhla mennyt liian kaupalliseksi?


”Kyllä, vähän”, sanoo kolmen lapsen ja puolisonsa kanssa Itikseen tullut Ahmad Hussein.


Husseinin Vantaan Länsimäessä asuvalla perheellä palaa juhlan viettoon kolmessa päivässä 500–600 euroa.


”Ruoka on eri, kaikki on erilaista. Lasten pitää tuntea, että tämä on erilainen kuin normaali päivä.”


Pelkkään hurvitteluun raha ei kuitenkaan mene. Esimerkiksi lasten lahjat ovat osittain samoja vaatteita, joita nämä muutenkin tarvitsevat. Alennusmyyntiaikaan ne saa vieläpä tavallista halvemmalla.


Vuosaarelaisten Assad ja Zainad Al-hasemin kolme poikaa pyörivät Itiksessä uusissa shortseissa ja paidoissa, ja äiti investoi meikkeihin. Molemmat vanhemmat ovat työttömiä, joten juhlabudjetti jää 100–200 euroon.


Siitä riittää myös hyväntekeväisyyteen, sillä islamissa vähävaraisten auttaminen on olennaista. Heitä muistetaan paastossakin:


”Silloin mietitään sitä, että köyhillä ei ole varaa syödä”, kertoo kymmenvuotias Mahdi Al-hasemi. Hän kertoo kokeilleensa paastoa muutamana päivänä. Niinä päivinä tuli pelattua tavallista enemmän, Al-hasemi kertoo.


Kauppakeskuksen kävijälaskureiden mukaan paaston päätösjuhlaan panostaminen kannatti: kello 14:ään mennessä ne olivat mitanneet noin 20 prosenttia enemmän väkeä kuin viime vuoden vastaavana päivänä.


Esimerkiksi teini-ikäiset siskokset Idil ja Khadro Farah pelmahtivat paikalle 7–8 hengen seurueella, jossa oli mukana niin äiti Fadumo, serkkuja kuin veljen puolisokin.


Itiksessä heillä palaa rahaa purilaisiin, mutta illalla suku syö kotona. Nuoret karkaavat ystävineen elokuviin.


Kontulalainen Sofia Noor vie lapsensa lasten liikennekaupunkiin, ja Pasilasta tullut kuusivuotias Imtillah Abdullahi kertoo pääsevänsä sekä Hoplopiin että Linnanmäelle.


Itis selvitti edeltä käsin asiakaspaneeleilla sitä, kuinka id al-fitr -juhlat oikein pitäisi järjestää. Selkein viesti oli, että lapsiin pitää panostaa. Siksi tarjolla oli niin pomppulinnaa kuin kasvomaalaustakin.


Paneeleissa kerättiin tietoja myös siitä, kuinka paljon muslimiperheet saattaisivat käyttää juhlissa rahaa.


”Teinit saavat 20–50 euroa käteistä, ja lasten lahjoihin käytettävä raha vaihtelee sadasta viiteen sataan”, kertoo Itiksen markkinointipäällikkö Anna Homén.


Nuoret aikuiset kuluttavat ruokaan ja aktiviteetteihin 100–200 euroa, ja ruokaan käytetään Homénin mukaan jopa kaksinkertainen summa normaalipäivään nähden.


Vaikeuksiakin järjestelyissä oli: paaston päättämisen ajankohta määräytyy kuun kierron mukaan, joten sitä ei voi ennakoida kovin paljoa etukäteen.


Tämä aiheuttaa Homénin mukaan kaupoille ja ravintoloille henkilöstöongelmia: islaminuskoisista työntekijöistä moni toivoisi juhlapäiväksi vapaata, mutta samaan aikaan jostain pitää loihtia ruuhkahuippuun lisätyövoimaa.


Illalla juhla synnytti liikehdintää myös kauppakeskuksen ulkopuolella.


Helsingin uudehkon Suomi ensin -ryhmän mielenosoitus keräsi Tallinnanaukiolle kolmisenkymmentä juhlien vastustajaa. Nämä saivat vastaansa selvästi suuremman joukon vastamielenosoittajia.


Tilanteen rauhoittamiseksi poliisi otti hetkellisesti kiinni pari henkilöä.


Itis päättää lähiviikkoina, kannattaako vastaavaa tapahtumaa järjestää jatkossakin. Muissa kauppakeskuksissa id al-fitriä ei ole vietetty. Miksi?


Kun Ylen toimittaja kysyi tätä Jumbon kauppakeskusjohtaja Olli Lehtoarolta, tämä vastasi, että ”Jumbo on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, ja meillä on aika vakiintunut markkinointikalenteri.”


Ensinäkemältä kommentti on hämmentävä, koska periaattessa uskonnollinen sitoutumattomuus tarkoittaa, että myös kristilliseen perinteeseen kuuluvan joulun markkinointi pitäisi lopettaa.


Hei, Olli Lehtoaro. Mitä tarkoitit sanoessasi Ylen toimittajalle, että ”Jumbo on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton”. Onko Jumbon joulu peruttu?


”Olen kesälomalla, en ole katsonut, millaisia juttuja minusta on kirjoitettu. Se, mitä halusin sanoa, on, että meillä ei tänä vuonna ole ramadanin päättymistä merkattuna markkinointikalenteriin. Emme me erikseen lähde tekemään numeroa kaikista mahdollisista juhlista, jos niillä ei nähdä kaupallista merkitystä. Joulua markkinoidaan kaikissa suomalaisissa kauppakeskuksissa, koska sillä on kaupallista merkitystä. Jos yrittäjämme haluavat alkaa markkinoida myös ramadanin päättymisen juhlaa, toki olemme valmiita harkitsemaan asiaa.”


Miksi luulet, että Itis näkee ramadanilla kaupallista merkitystä?


”No varmaan siksi, en tiedä, mutta voi olla, että se johtuu asiakaskunnasta. Voisi luulla, että asiakaskunta on sellainen, että ramadanin päättymistä kannattaa markkinoida erikseen.”


 


Ruukissa juhlaa vietettiin perheen parissaHerkullinen tuoksu leijailee afganistanilaisen perheen asunnossa Ruukissa Pohjois-Pohjanmaalla.


Perheen isä Seyed Reza Hoseini vetää uunista leipiä. Niitä on kertynyt pöydälle jo melkoinen määrä. Nyt kun kuukauden kestänyt muslimien paaston aika, ramadan, on ohi, leipätaikina on tehty heti aamulla.


Perheen tyttären Asma Hoseinin, 17, taidokkaasti valmistamat pikkuleivät täyttävät suuren vadin, joka kannetaan paikalle saapuneille naisvieraille.


”Tänään yritämme olla iloisia, voimme juhlia ja mennä kylään kavereille ja naapuriin”, kertoo Asma Hoseini.


Paastokuukauden päättymisen kunniaksi juhlittavan id al-fitrin viettäminen suomalaisessa maaseutukunnassa on aivan erilaista kuin afgaanien kotimaassa.


”Moskeija olisi mahtava. Jos Ruukissa olisi moskeija, olisimme nyt siellä”, toteaa naapurista kylään tullut Hamida Zafari.


”Kotimaassa olisimme myös kiertäneet aamusta lähtien vanhusten ja sairaiden luona tervehdyskäynneillä”, muistuttaa perheen äiti Fatmeh Keshmiri.


Ruukin vastaanottokeskuksessa asuu lähes 40 afgaania. Perheet suunnittelevat kokoontuvansa yhteiseen juhlaan läheiselle koululle, mutta kesken keksien syönnin tulee vastaanottokeskuksen välittämä tieto: koulu ei ole käytettävissä.


Perusteluna on, että jos tilat annetaan yhdelle ryhmälle, ne olisi annettava kaikille.


On tyydyttävä juhlimaan kodeissa. Kodissa vietetyissä juhlissa haasteena on se, että naisten kokoontuessa miesten on poistuttava.


Vaikka moskeijaa ei olekaan, turvapaikanhakijat Ruukissa ovat tyytyväisiä muslimeita.


”Mikään ei estä meitä harjoittamasta uskontoamme, rukoilemasta ja lukemasta Koraania. Saamme olla ja toimia täysin vapaasti”, korostaa Asma Hoseini.


Myöhemmin illalla perheissä kokataan ”jotain tosi hyvää lempiruokaa”.


”Siihen tulee lihaa, riisiä, kasviksia ja rusinoita”, Asma Hoseini luettelee.


Naiset ostavat Suomessa ruokakaupasta paljon kasviksia. Hamida Zafari pitää lihasta. Hän ei kuitenkaan voi ostaa sitä, koska Ruukista ei saa oikeaoppisesti valmistettua halal-lihaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Juhlapyhä
 • Ramadan
 • Islam
 • Kauppakeskukset
 • Itä-Helsinki
 • Uskonnot
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  3. 3

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  4. 4

   AC/DC:n kitaristi Malcolm Young on kuollut

  5. 5

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon – ainoa oire voi olla haava, joka ei parane

  6. 6

   Matkakortinlukijoista tuli pullonkaula – Järjestyksenvalvojat ohjaavat metromatkustajia Matinkylässä

  7. 7

   Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta

  8. 8

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  9. 9

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  10. 10

   Tutkijat yllättyivät: Firenzen varakkaimmat suvut ovat nyt pitkälti samoja kuin vuonna 1427

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  2. 2

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  3. 3

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  7. 7

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  8. 8

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  9. 9

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  10. 10

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää