Kotimaa

Suomen palautuslennot Irakiin kiinnostavat Ruotsiakin – ”Kokonaisia perheitä on palannut”

Tukholman poliisi on tiedustellut Suomelta, voisiko Ruotsi palauttaa turvapaikanhakijoita Suomesta lähtevillä lennoilla.

Tänä vuonna Suomesta Bagdadiin on lähtenyt yksitoista lentokoneellista vapaaehtoisesti kotimaahansa palaavia irakilaisia turvapaikanhakijoita. Näin kertoo Irakin Suomen-suurlähettiläs Matheel Dhayif Majeed Al-Sabti HS:lle.

Kaikkiaan Suomesta on poliisin järjestelemillä lennoilla lähtenyt noin 1 200 irakilaista turvapaikanhakijaa, ja viimeisin lento lähti 28. kesäkuuta.

”Kokonaisia perheitä on palannut Irakiin. Kaikki lähtivät omasta tahdostaan, ketään ei pakotettu. Osan turvapaikkahakemus oli hylätty, osa oli todennut ettei saakaan perhettään tuotua Suomeen”, Al-Sabti kertoo.

Suomen käytäntö on kiinnostanut myös Ruotsin poliisia, Al-Sabti kertoo. Keväällä Tukholman poliisin edustaja kävi tapaamassa suurlähettilästä.

”Hän jopa tiedusteli, voisiko Ruotsi lähettää omia palautettaviaan samoille lennoille, mutta vastasin että se ei onnistu. Tukholmassa on Irakin suurlähetystö, he voivat sopia asioista suurlähettilään kanssa”, Al-Sabti sanoo.

Palautuslennot alkoivat helmikuussa ja Irakin suurlähetystö on tehnyt yhteistyötä myöntämällä halukkaille pikapasseja kotimatkaa varten. Suurlähettiläs itse oli paikalla, kun ensimmäinen palautuslento lähti.

”Menimme Vantaan Sokkakujan vastaanottokeskukseen auttamaan ja varmistamaan, että kaikki sujuu hyvin. Osa siellä olevista irakilaisista ei ollut vielä tehnyt päätöstään tai heillä ei ollut passia. Teimme heille pikapassit paikan päällä ja saatoimme heidät lentokentälle”, Al-Sabti kuvailee.

”Kävin vielä lentokoneessa toivottamassa heille hyvää matkaa. Olin ollut Suomessa vasta puolitoista kuukautta, kello oli puoli kolme yöllä ja ilma oli hyytävän kylmä, mutta tunnelma koneessa oli iloinen”, hän kertoo.

Lähetystön henkilökunta on paikalla jokaisen palautuslennon yhteydessä. Al-Sabti kertoo saaneensa toiminnasta hyvää palautetta.

Suomeen saapui viime vuonna poikkeuksellisen suuri määrä turvapaikanhakijoita, joiden joukossa oli noin 20000 irakilaista. Al-Sabtin arvion mukaan noin 4 000 irakilaista turvapaikanhakijaa on jo lähtenyt maasta. Osa on lähtenyt palautuslennoilla, osa omatoimisesti ja osa on saattanut matkustaa naapurimaihin.

Vaikka vapaaehtoisten lähtijöiden palautukset ovat onnistuneet hyvin, Suomen viranomaiset ovat kaivanneet sopimusta myös pakkopalautuksista. Ruotsi solmi sellaisen Irakin kanssa vuonna 2008, mutta sopimus ei ole toiminut erityisen tehokkaasti. Irak ei enää useaan vuoteen ole ottanut vastaan Euroopasta pakolla käännyttyjä irakilaisia.

”Emme voi allekirjoittaa pakkopalautussopimusta sellaisten ihmisten puolesta, jotka ovat lähteneet omin päin Irakista. Se on vastoin ihmisoikeuksia. On parempi auttaa Irakia jaloilleen kuin pakottaa ihmisiä lähtemään maahan”, Al-Sabti sanoo.

Suomi on osallistunut muun muassa kouluttamalla Pohjois-Irakin kurdien peshmerga-joukkoja, jotka taistelevat terroristijärjestö Isisiä vastaan. Viime kuussa armeija valtasi Fallujan kapungin, jonka jälkeen Isisin hallussa on suurista kaupungeista enää pohjoinen Mosul.

”Voin luvata, että tämän vuoden loppuun mennessä Daesh on tuhottu”, Al-Sabti sanoo. Hän kutsuu Isisiä arabiankielisen lyhenteen mukaisesti Daeshiksi.

Isisin lisäksi Irakia uhkaa kuitenkin poliittinen epävakaus ja eri uskonlahkojen ja etnisten ryhmien välinen epäluottamus, joita Isis pyrkii lietsomaan pommi-iskuilla. Viime viikonloppuna pommi-isku ostoskeskukseen tappoi uutistoimistojen mukaan yli 200 ihmistä, jotka olivat valmistautumassa ramadan-paastokuukauden päätösjuhlaan.

”Tarvitsemme Suomen apua. Suomi voisi auttaa siinä, missä se on hyvä – kouluttamalla poliisejamme ja tiedustelupalveluamme muun muassa kyberturvallisuudessa. Meillä on paljon sisäisiä pakolaisia, jotka tarvitsevat humanitaarista apua”, Al-Sabti luettelee.

Irakin ja Suomen muutoin hyviä suhteita hiertää suurlähettilään mukaan esimerkiksi se, ettei Suomella ole ollut Persianlahden sodan jälkeen Bagdadissa omaa suurlähetystöä. Irakin suurlähetystö Kulosaaressa sen sijaan on toiminut lähes koko ajan.

”Tällä hetkellä Suomen suurlähettiläs toimii Libanonista käsin, se ei riitä vastavuoroisuuteen. Turvallisuuttakin ajatellen suurlähetystöt ovat hyvin suojeltuja Bagdadissa. Saksan ja Ranskan lähetystöt ovat kaupungin keskustassa, ja niitä suojellaan hyvin”, Al-Sabti sanoo.

Irak on myös lobannut Suomea tukemaan sen tavoitteita Unescon maailmanperintökokouksessa, joka alkaa 10. heinäkuuta Istanbulissa.

Suomi on Unescon komiteassa 21 maan joukossa päättämässä uusista maailmanperintökohteista. Irak hakee maailmanperintöstatusta Mesopotamian suomaille, joita uhkaa ympäristökatastrofi.

Eufrat- ja Tigris-jokien väliin Irakin eteläosassa jäävä suoalue on historiallisesti etnisen suoarabiväestön kotiseutua. Saddam Husseinin aikana patohankkeet kuivattivat koko alueen, mutta viime vuosina elämä on jälleen palannut kosteikkoihin. YK:n ympäristöohjelma UNEP on varoittanut, että ilman jatkuvaa suojelua alue on vaarassa taantua.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Irakilaisia tuli viime kesänä paljon

 Suomeen saapui viime vuonna noin 20 450 turvapaikanhakijaa Irakista. Suurin piikki oli heinä–syyskuussa.

 Tänä vuonna tammi–toukokuussa irakilaisille annettiin 5 689 turvapaikkapäätöstä, joista 1 581 oli kielteisiä ja 1 269 myönteisiä

  2 009 hakemusta raukesi. Useimmiten syynä on, ettei hakijaa tavoitettu.

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Maahanmuutto
 • Irak

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – Sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  5. 5

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  6. 6

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  7. 7

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  8. 8

   Asunnottomilta nyhdetään jopa 3 500 euron pimeitä välitysmaksuja, sanovat järjestöt – Röyhkeimmissä tapauksissa välitetään olematonta asuntoa

  9. 9

   Oululaisnainen tappoi viisi synnyttämäänsä vauvaa ja säilytti ruumiit – 13 vuoden vankeustuomio jää pysyväksi, korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa

  10. 10

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  8. 8

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  9. 9

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  10. 10

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää