Kotimaa

Mies, joka hautasi Juice Leskisen – Juhani Mäkipää on haudannut ihmisiä 50 vuotta

Juhani Mäkipää toivoo, että ihmiset arvostaisivat kuolleita nykyistä enemmän.

Hämeenkyröläinen Juhani Mäkipää tuntee kuoleman luultavasti paremmin kuin kukaan muu suomalainen.

Ensi vuoden tammikuussa hänelle tulee täyteen 50 vuotta hautausalalla, ensin ruumis­auton kuljettajana ja myöhemmin hautausalan yrittäjänä.

Vielä 71-vuotiaana hän ottaa asiakkaita vastaan tummassa puvussaan Tampereen keskustassa sijaitsevassa hautaustoimistossa. Hän puhuu rauhallisella äänellä ja hymyilee paljon.

Pitkän työuran mieleenpainuvin hetki oli vuonna 1992, kun Mäkipään ruumisauton kyydissä oli Väinö Linna. Tampereella koko Rautatienkadun tienvarsi oli täynnä ihmisiä, jotka katselivat ohi ajavaa saattuetta.

”Mietin, että miten tällainen kunnia osui juuri minun kohdalleni.”

Toinen Mäkipään kyydissä ajasta iäisyyteen matkannut merkkihenkilö oli Juice Leskinen vuonna 2006.

Leskinen haudattiin hiljaisuudessa, joten ihmisiä oli paikalla vain vähän. Mäkipään mukaan Juice tosin kiinnostaa nykyään Linnaa enemmän.

”Tälläkin viikolla eräät turistit kysyivät, missä Juicen hauta on.”

Sekä Juice Leskisen että Väinö Linnan hautakivet seisovat Kalevankankaan hautausmaalla lähes naapureina. Mäkipää käy silloin tällöin katsomassa niitä.

Mäkipään mukaan hautajaisista ei nykyään haluta maksaa suuria summia. Se kertoo hänen mielestään siitä, että kuolemaa ei enää enää arvosteta samalla tavalla.

Hän muistaa, että ennen joku ohikulkija saattoi ruumisauton nähdessään pysähtyä ja nostaa hattuaan. Nykyään autot ohittelevat ruumisautoa tiellä niin, että rapa roiskuu Suomen lipun päälle. Mäkipään mielestä ruumisauton ohittaminen tiellä on epäkunnioittavaa.

Hautajaisia pidetään yhä arvossa maaseudulla, hän on huomannut. Vaimo tottui pitopalvelua pyörittäessään siihen, että maaseudulla naapurit kilpailivat, minkä tilan isännän hautajaisissa oli eniten ruokaa pöydässä.

Mäkipää arvelee, että hautajaisten merkitys on kaupungissa vähentynyt siksi, että ihmisillä ei ole enää tarvetta verkostoitua samalla tavalla kuin maalla.

Vuosia kestänyt päivittäinen surun ja kuoleman kohtaaminen eivät ole lannistaneet hautausyrittäjää.

”Positiivisuuteni on perua lapsuudesta. Sain koulussa hymypoikapatsaan.”

Mäkipää ei malta luopua työstään, sillä se on hänen mielestään niin mukavaa. Hän kertoo heräävänsä joka aamu innostuneena kotonaan Hämeenkyrössä. Hän keittää aamupuuron puuhellalla ja ajaa Tampereelle töihin Saksasta tuodulla mustalla Mersulla, jota käytettiin aiemmin ruumisautona.

Kiinnostus hautausalaa kohtaan heräsi armeijassa vuonna 1966.

Eräs Mäkipään palvelustovereista kuoli, ja ruumiin siirtämiseen tarvittiin kantajia. Mäkipää ilmoittautui vapaaehtoiseksi, koska kaipasi arkeen vaihtelua.

”Ajattelin heti, että tätä voisi tehdä työkseen.”

Hieman myöhemmin nuori mies aloitti työskentelyn tamperelaisessa Viitasen hautaustoimistossa. Sen jälkeen vainajia on kulkenut hänen kauttaan paljon.

Mäkipää laskee, että hän on siirtänyt 500–600 arkkua vuosittain. Surevia omaisia hän on kohdannut tuhansia.

Pitkän kokemuksensa perusteella Mäkipää vaikuttaa ihmiseltä, joka osaa suoralta kädeltä sanoa, miten pitää toimia, kun läheinen ihminen kuolee. Hänen näkemyksensä asiasta on yksinkertainen.

”Tulkaa hautaustoimistoon.”

Kaikki hautaustoimistot toimivat nykyään samalla periaatteella. Ne hankkivat asiakkaalle kaiken: ilmoituksen seurakuntaan, papin ja kappelin varaamisen, kukat, hautakiven ja arkun sekä muistotilaisuuden paikan ja tarjoilut.

Hautaustoimistossa ei harrasteta kevyttä smalltalkia.

Haastattelu keskeytyy, kun kaksi asiakasta tulee toimistolle. Mäkipään yrityksessä työskentelevä Jukka Mäenanttila kättelee järkyttyneen oloista pariskuntaa. Pidemmittä puheitta hän ohjaa tulijat arkkujen ääreen.

Pian käyvät esiin asiakkaiden toiveet: "Keskihintainen, ei pröystäilevä, harmoninen".

”Harvoin kukaan kyynelehtii. Ehkä kerran kuukaudessa”, arvioi Mäkipää.

Ihmisen kuollessa hoidettavia asioita on paljon. Hautaamisesta voi tulla helposti yli 3 000 euron lasku, josta seurakunnan osuus on puolet esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

Kallein yksittäinen kulu pääkaupunkiseudulla on hauta­paikka. Sen hinta on yli ­­1­5 00 euroa. Hautakivi maksaa keskimäärin tuhat euroa. Arkku maksaa kuljetuskuluineen halvimmillaan 600 euroa ja keskimäärin 1­500 euroa. Kulut maksetaan vainajan varoista. Jos tilillä ei ole rahaa, kunnan sosiaalitoimi maksaa hautaamisen välttämättömät kulut.

Kaupunkilaisille on alkanut muodostua tavaksi siirtyä tuonpuoleiseen tuhkaamalla. Kustannukset ovat selvästi arkkuhautaamista pienemmät. Tuhkaamisella haudan lepoon pääsee alle 900 eurolla.

Esimerkiksi Tampereella vain joka viides haudataan hautausmaalle arkussa. Muut tuhkataan.

Juhani Mäkipää ei käytä aikaansa kuoleman miettimiseen, vaikka on sen kanssa tekemisissä päivittäin. Kun häneltä kysyy, mitä kuoleman jälkeen tapahtuu, hän vastaa, että sitä ei kukaan tiedä.

”Mutta uskon kohtaloon, eli siihen, että jokaisen lähtöpäivä on määrätty.”

Mäkipää on vuosikymmenien ajan ammentanut elinvoimaa hiihdosta. Hän on esimerkiksi hiihtänyt 28 kertaa 90 kilometrin pituisen Pirkan hiihdon, joka järjestetään vuosittain.

”Hiihdon avulla olen välttynyt selkävaivoilta. Ne ovat arkkujen nostelemisen takia alalla kovin yleisiä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hautaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää