Kotimaa

Asiantuntija: Kuva suomalaisten mielenterveydestä on aivan liian synkkä

Psykiatri Kristian Wahlbeck Mielenterveysseurasta sanoo, että hyvä mielenterveystyö näkyy nyt monilla mittareilla katsottuna.

Suomalaisten mielenterveys on kehittynyt parempaan suuntaan, väittää Suomen Mielenterveysseuran kehitysjohtaja, psykiatri Kristian Wahlbeck.

Sitä on vaikea uskoa, kun lukee uutisia perheiden pahoinvoinnista, psykiatrian alan säästöistä, korkeista itsemurhaluvuista. Wahlbeckin mukaan Suomessa on kuitenkin tehty paljon hyvää mielenterveystyötä, joka alkaa nyt vaikuttaa.

”Eri mittareilla kokonaiskuva on myönteinen. Pitkään jatkuneen mielenterveystyön hedelmät rupeavat näkymään”, Wahlbeck sanoo.

Lasten ja nuorten pahoinvoinnin ajatellaan lisääntyneen, mutta Wahlbeckin mukaan todellisuudessa nuorten mielenterveysongelmien määrä ei ole kasvussa. Sen sijaan yhä useampi nuori uskaltaa hakea apua.

”Esimerkiksi Tampereella yhdeksäsluokkalaisten tutkimuksessa todettiin, että psyykkinen rasitus on vähentynyt 2000-luvulla”, Wahlbeck sanoo.

”Asenneilmapiiri näyttää muuttuneen ja muuttuvan myönteisemmäksi. Mielenterveyden ongelmia ei koeta enää yhtä häpeällisinä kuin aiemmin. On helpompi hakea apua.”

Mielenterveyden myönteisestä kehityksestä kertoo myös 2000-luvulla vähentynyt psyykelääkkeiden käyttö. Unilääkkeiden käyttö on vähentynyt 15 vuoden aikana noin kolmanneksella. Myös rauhoittavia lääkkeitä käytetään aiempaa harvemmin.

Uusin käänne on myös masennuslääkkeiden käytön vähentyminen viime vuosina.

”Keskusteluhoitoa on enemmän saatavilla, joten ihmisillä on vaihtoehtoja pahoinvointiinsa. Myös hoitosuositukset ovat muuttuneet keskusteluhoitoa suosivampaan suuntaan. Ammattihenkilöstö ehkä määrää lääkkeitä aiempaa vähemmän.”

Masennuksesta johtuvat sairauslomapäivät ovat myös alkaneet vähentyä. Masennusta sairastavasta aikuisväestöstä yhä isompi osa saa hoitoa.

Kelan kuntoutuspsykoterapian määrä onkin kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa. Sitä saa vuosittain nykyään noin 25 000 ihmistä.

Yhä useampi saa siis tarvitsemaansa hoitoa, mutta ei riittävän moni. Jos jonkin epäkohdan Wahlbeck haluaa suomalaisessa mielenterveystyössä nostaa esiin, se on psykoterapian saatavuus.

Sitä ei ole vieläkään tarjolla riittävästi eikä etenkään riittävän nopeasti.

Puutteena on myös se, että Kelan kuntoutuspsykoterapiaa tarjotaan vain työikäisille työkyvyn ylläpitämiseksi ja palauttamiseksi. Moni suomalainen jää järjestelmän ulkopuolelle.

Mielenterveysseuran mielestä sote-uudistuksessa psykoterapia pitäisikin siirtää julkisen terveydenhuollon piiriin.

”Nythän ihminen joutuu silloin kun voimavarat ovat vähissä etsimään itselleen terapeutin ja hankkimaan siihen rahoituksen. Psykoterapiaan pitäisi olla yksi ovi, ja sen pitäisi olla julkinen terveydenhuolto.”

Se auttaisi heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä. Wahlbeck huomauttaa, että vaikka väestötasolla suomalaisilla menee paremmin, esimerkiksi pienituloisilla mielenterveys ei ole kehittynyt yhtä myönteisesti.

”Eriytymistä on tapahtunut mielenterveydenkin suhteen. Se on vakava asia, johon pitäisi kiinnittää huomiota. Pidemmällä tähtäimellä se voi jopa uhata yhteiskuntarauhaa”, Wahlbeck toteaa.

Mutta takaisin myönteisiin uutisiin. Niitä Wahlbeck näkee myös Suomen itsemurhaluvuissa, jotka ovat yhä Pohjoismaiden korkeimmat. Itsemurhat ovat vähentyneet vuodesta 1990 lähtien.

”Pääasia on se, että trendi on ollut myönteinen jo pitkään.”

Suomalaisten mielenterveydelle hyväksi on myös alkoholin kokonaiskulutuksen vähentyminen. Alkoholi liittyy vahvasti suomalaisten mielenterveysongelmiin ja itsemurhiin.

Hyviä tuloksia on Wahlbeckin mukaan saatu aikaan myös monilla mielenterveyttä edistävillä toimintamalleilla.

Esimerkiksi puolustusvoimat ja kunnat yhdessä ehkäisevät nuorten miesten syrjäytymistä Aikalisä-tukipalvelulla.

Siinä kiinnitetään huomio niihin nuoriin miehiin, jotka eivät kelpaa armeijaan, ja selvitetään, mikä heidän elämässään on pielessä.

Lapset puheeksi -toimintamallissa puolestaan vanhemman ongelmia käsiteltäessä kiinnitetään erityistä huomiota myös lapsiin.

Sen avulla esimerkiksi Raahessa ja Kuusamossa kiireelliset huostaanotot ja lastenpsykiat­rian kustannukset on saatu vähentymään.

Wahlbeck on iloinen myös siitä, että tulevaisuudessa peruskouluissa käsitellään myös mielenterveystaitoja.

Syksyllä käyttöön otettavissa opetussuunnitelman perusteissa mielenterveysosaaminen on osa alakoulun ympäristöoppia ja yläkoulun terveystietoa.

”Se on todella tärkeää. On tutkimustietoa, että mielenterveysosaaminen tukee myös muuta oppimista ja jopa opettajien hyvinvointia. Uskomme, että se tulee näkymään tulevien sukupolvien mielenterveydessä”, hän sanoo.

”Mielenterveyden edistämiseen sijoitettu euro maksaa tutkitusti itsensä viisinkertaisesti takaisin.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kristian Wahlbeck

 Ikä: 56 vuotta

 Kotipaikka: Helsinki

 Ura: Psykiatri, Lapinlahden sairaalan kasvatti, tutkinut mielenterveyspalveluita Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessorina. Suomen Mielenterveysseuran palveluksessa vuodesta 2012.

 Harrastukset: Puutarhanhoito siirtolapuutarhassa. Vapaaehtoistyö Lapinlahden Lähteellä, joka on vanhassa Lapinlahden sairaalassa toimiva kaikille avoin mielen hyvinvoinnin ja kulttuurin tapahtumapaikka.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielenterveys
 • Mielenterveyshäiriöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Autoilija ajoi 6-vuotiaan pojan päälle suojatiellä ja pakeni paikalta Helsingin Itäkeskuksessa – Poika lensi kolmen metrin matkan

  3. 3

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  4. 4

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  6. 6

   THL varoittaa: Hopeavesi on myrkyllistä – ”Tyypillinen uskomushoitoasia”

  7. 7

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  8. 8

   Länsimetro joutui ensimmäistä kertaa työmatkaajien testiin – Aamu sujui jouhevasti, mutta tekninen vika sotki vuoroja jo aamupäivällä

  9. 9

   Ansaitun jatkoajan uralleen saanut The Rasmus kiertää nyt klubeilla ympäri maailmaa – Lontoossa yleisö riehaantui, yhtye näytti onnelliselta

  10. 10

   Vantaalaismies piti 10 vuotta hallussaan toisen miehen kirjaa – riidassa lähdettiin käräjöimään, mies joutuu ostamaan teoksen 25 eurolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  3. 3

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  4. 4

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  5. 5

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  6. 6

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  7. 7

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  8. 8

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  9. 9

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  10. 10

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää